Budapesti gasztrokalauz nem csak ínyenceknek

A Magyar Konyha kedvenc helyei egy kiskönyvben – mindennapi használatra, nem csak ínyenceknek!

A Magyar Konyha magazin karácsonyi számához minden olvasó ajándékba kap egy fantasztikus kötetet. A Top 10 Budapest gasztrokalauz idén már 300 címmel jelentkezik.

A kiadványban 30 X Top 10 helyet ajánlanak, amelyből 130 új felfedezés.  Tesztelőcsapatuk három hónapon át látogatta Budapest gasztrobárjait, gourmet éttermeit, kifőzdéit, reggelizőhelyeit, újhullámos kávézóit, kézműves sörözőit, mentes és vegán ételeket kínáló helyeit, hogy végül top tízes listákon összesítse kategóriánként a tíz legkiemelkedőbbet. Új kategóriák is megjelennek, húsimádóknak, halimádóknak és hamburger kedvelőknek.
Maguk sem gondolták, hogy röpke esztendő alatt ekkorát változik a budapesti gasztrovilág. A tavalyi kalauzban szereplő helyek közül megszűnt, vagy jelentőségét veszítette száz cím, közben meg született százhuszonhét újabb. Reneszánszát éli a magyar konyha (számtalan változatban), látványosan fejlődik a bisztró-, és bárkultúra, a kézműves pékségek, cukrászdák, borbárok száma úgy megszaporodott, hogy legény legyen a talpán, aki a tíz-tíz legjobbat kiválasztja közülük. Ők megtették.

Rövid részlet ízelítőnek:
„Top 10 Újhullámos kávézó
Barakao, Cirkusz, Espresso Embassy, Fekete, Kaffeine, Kelet, Kontakt, Madal, My Little Melbourne, Tamp et Pull
A budapesti kávéforradalom véget ért. Ez persze nem azt jelenti, hogy már nem lehet jó kávékat inni, vagy bezárnak a kitűnő új kávézók - éppen ellenkezőleg: úgy tűnik, sikerült egy új kávé- és kávézáskultúrát meghonosítani, és elérkezett az idő, hogy a „hagyományos” kávés helyek is felzárkózzanak azok mögé, aki az elmúlt években megismertették a budapesti közönséggel is a minőségi „újhullámos" kávékat és kávékészítési eljárásokat. Az első kávézókat létrehozó forradalmárok ma már újabb egységek megnyitásával vannak elfoglalva, követőik pedig egyelőre csak igyekeznek lépést tartani az úttörők által diktált tempóval.  Nagy újítások már nincsenek, és az eddigi főszereplők is inkább a terjeszkedésben látják az üzleti siker további zálogát. A felsorolásban több olyan üzlet szerepel, amelyekkel azonos néven ma már több, másik egység is működik - ezek esetében az első címét tüntetjük fel. A lista kávézóinak további közös ismérvé hogy nemcsak kész kávéikat lehet elvitelre kérni, hanem boltjaikban maga az alapanyag is megvásárolható.”