Black Out

Luca napi kiállítás az Eventuell Galériában.

Több megközelítésben járja körbe az Eventuell Galéria aktuális kiállítása az eredetileg a sötétítő függönyök meghatározásánál használt, tökéletes elsötétítést jelentő " Black Out " fogalmát. Stílusosan a kiállítás megnyitóját december 13-án, Luca napján rendezték.

A kiállítás 2018. január 15-ig látható. (1056 Budapest, Nyáry Pál utca 7.) Köztudott, hogy a Gergely naptár megjelenése előtt ez volt az év legrövidebb napja, a  számtalan történet  Szent Luciához (fényhozó) Luciához fűződik, a név is maga a latin "lux", azaz a „fényesség“ szóból származik, a naphoz nagyon sok kultúrkörhöz tartozó népszokás kötődik. Többszörös paradoxon, áthallás jellemzi a kiállított tárgyegyüttest. Több dolog azonban közös szeretnénk jó kedvet, színt és fényt varázsolni az egyre rövidülő napokra.

A galéria elsődleges profilja a lakástextil, éppen ezért nem véletlen, hogy Black Out, totálisan sötétítő, különleges nagy mintaelemű, textilművészek - Ottlik Júlianna, Kass Eszter, Ruttka Andrea és Szigeti Szilvia - által tervezett függönyöket láthat a közönség. Joggal kérdezheti a látogató, hogy miért pont most, a hosszú téli esték alkalmával mutatják be éppen ezt a funkciót. A válasz nagyon egyszerű, hiszen a textilek két oldalasak, kifelé egy színű, befelé élénk, sok esetben harsány merész mintáikkal feloldják a téli időszak sötét színvilágát. A textilekből készült párnák meghatározó színfoltjai lehetnek az otthonainknak, csakúgy, mint Pájer Emília kézzel szövött párnái, Kónya Kinga kézzel kötött "pulcsipárnái" és Munkácsi Gábor "ikat" aztali futói. Radnóti Tamás lámpái is az egyedi, színes textilekből készült feszített vázú, a tűz melegét imitáló fényobjektek. A humort, a jó kedvet személyesíti meg a Guapa szlovák design stúdió az általuk tervezett textilekkel bevont "Doplnky" labdapárna-kollekciója. És, hogy az öltözékkiegészítők se maradjanak ki a sorból, Németh Orsolya a budapesti hidak által inspirált konceptuális ékszersorozata valamint Kesserű Andrea egyedi, részben Szigeti Szilvia által tervezett Black Out textilek felhasználásával készült többfunkciós táskakölteményei, tüzes színű plexiüveg ékszerei úgyszintén derüt varázsolnak a rövid téli napjainkra.