250 éves az európai cirkuszművészet

Ünnepel Európa, ünnepel a világ cirkuszművészete.

Egy héten keresztül Budapestre figyel a világ! 2018. január 8-án, Magyarországon nyílik meg az európai cirkuszművészet negyedévezredes ünnepe, a modern kori cirkusz megszületésének 250. jubileumi éve. Egész Európa egy éven keresztül ünnepel majd, s a nyitóünnepségre a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a Fővárosi Nagycirkuszban kerül sor!

2018. január 8. – 14. között Budapesten kerül megrendezésre a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, ami egyben az „Európai Cirkuszművészeti Jubileumi Év” rendezvénysorozat nyitórendezvénye. Ezen a fesztiválon 126 artista vesz részt négy kontinensről, valamint több mint 30 cirkuszigazgató és 17 ország képviseletében a világ legjobb artista csoportjai. Hét napon keresztül tizenöt cirkuszi esemény kerül megrendezésre a Fővárosi Nagycirkuszban, a Várkert Bazárban, illetve a Nemzeti Színházban.

„Tisztelet és respekt az Elődöknek!
Csakis a generációkon keresztül örökölt, az emberi teljesítőképesség határtalanságában rendületlenül hívő, emberfeletti akarat tudta évszázadokon keresztül életben tartani és frissnek, aktuálisnak megőrizni a cirkuszművészetet. Huszonkét évvel ezelőtt egy szakembergárda döntése, akarata és töretlen bizodalma a műfajban indította el a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. Kalapot emelve állunk az elődök előtt, megköszönve minden korábbi vezető, cirkuszigazgató, artista és valamennyi cirkuszművészetért elkötelezett támogató munkáját. Csak a múlt tisztelete és elődeink érdemeinek megőrzése segíthet minket ahhoz, hogy megújítsuk, újraértelmezzük, korunkhoz frissítsük ezt a csodát, amelyet cirkuszművészetnek nevezünk.
Rendkívüli megtiszteltetés, hogy a nemzetközi szervezetek a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak ítélték a 250 éves jubileumi ünnepségsorozat nyitórendezvényének rendezési jogát!
Az évforduló alkalmából a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a korábbiakhoz képest bővebb műsorkínálattal, a klasszikus cirkuszfesztivál programjai mellett jelentős kortárs cirkuszművészeti előadásokkal, több helyszínen is várja a közönséget. A cirkuszfesztiválok történetében egyedülálló módon jelenik meg a klasszikus és a kortárs cirkuszművészet egy helyen! A nagyszabású nemzetközi seregszemle hét napja alatt a versenyprogram mellett számos kísérőrendezvényt tervezünk: filmvetítések, szakmai konferenciák, cirkuszpedagógiai programok, kiállítások kínálnak feledhetetlen cirkuszi élményt az újkori cirkuszművészet megszületésének 250 éves jubileuma alkalmából."

ECA szakmai konferencia Budapesten!
"A megújuló magyar cirkuszművészetre figyel a nemzetközi szakmai világ! Folyamatosan kutatjuk azokat a módszereket, amelyek segítségével el tudjuk juttatni az emberekhez a cirkuszművészet által képviselt értékeket, mint a bizalom, a tolerancia, a kitartás, az alázat vagy a csapatmunka öröme. A cirkusz oktatási-nevelési feladatokat is ellátni képes előadó-művészeti ág, amely formálni, alakítani tudja a fiatalok világhoz és önmagukhoz való viszonyát; amely új szemléletmódot tud teremteni sajátos szimbolikájával; amely képes példát mutatni az emberi teljesítőképesség határait feszegető teljesítményével. A Fővárosi Nagycirkusz úttörő gondolkodója a cirkuszpedagógia szakterületének, e témakörben rendezi meg a fesztivál ideje alatt az European Circus Association (ECA) szakmai konferenciáját, amelyen neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek tárgyalják meg a cirkuszpedagógia szakterületének módszereit és lehetőségeit 2018. január 10-én 10 órakor, a Vajdahunyad várban.
A fesztiválon részt vevő szakemberektől, művészektől azt kérjük, vigyék el jó hírünket a nagyvilágba, hogy az elkövetkező évek során minden szakmai segítséget megkaphassunk ahhoz, hogy egy, mindenben a kor elvárásainak megfelelő, a legmodernebb technikai háttérrel rendelkező cirkuszt építhessünk fel, hogy egy olyan központot alapíthassunk, amelyre nem csak Magyarország  fontos nemzeti intézményeként lehet tekinteni, de egyben Közép-Európa cirkuszművészeti adatbázisát és kutatóközpontját magában foglaló közösségi térként, amely képes fontos szerepet betölteni a világ cirkuszművészetének szakmai életében.”