Soproni Ünnepi Hetek - Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház 2018

Megújult műsortervvel, tematikus heteket tartva rendezik meg idén a Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) programsorozatát Sopronban és a Fertőrákosi Barlangszínházban.

Az ország egyik legrégebbi fesztiváljának - 1932-óta kisebb-nagyobb megszakításokkal rendezik meg a nagyszabású kulturális kavalkádot - szervezői 2018. június 8-tól július 15-ig tematikus hetekkel, különleges és páratlan produkciókkal várják a nézőket.

A SŰH nyitánya a „Sopron zenél” elnevezésű program lesz június 8-án a soproni belvárosban, mely évente visszatérő lehetőség a fiatal zenésznemzedék számára a bemutatkozásra és a nemes versengésre: a győztes jogot nyer a VOLT Fesztiválon való fellépésre is. Ugyancsak az erős kulturális gyökerekre támaszkodva 11. alkalommal rendezik meg az országos hírű Soproni Tündérfesztivált, ami idén három napos programsorozattá bővül. A családi rendezvény június 9-én az Erzsébet-kertben indul, június 10-én a Fő téren folytatódik. Június 8-9-10-én pedig az ExperiDance táncegyüttes mesemusicalje, a Cinderella varázsolja majd el a nézőket a Fertőrákosi Barlangszínbázban.

Európában először a leghűségesebb város ad otthont a világsztárokat felvonultató nemzetközi ütős fesztiválnak, a SopronDrumnak június 11. és 17. között. Richard Bona és a Mandecan Cubano együttes, a legendás amerikai zenész, dobos, zeneszerző Billy Cobham, She-e Wu marimba művész, Christopher Deviney és Rolando Morales-Matos ütőhangszeres csillagok, a Thunder Duo, azaz Dörnyei Gábor és Horváth Kornél, valamint a Sopron Balett egyedülálló produkciókra készül a Fertőrákosi Barlangszínházba.

A SopronDrum hetének művészeti vezetője a lövői származású Horváth Kornél Kossuth-díjas művész, akit egy szavazás után 2016-ban a világ legjobb ütőhangszeresének választott a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldala, a Musicradar.com. Ötlete nyomán a programsorozat alatt a világsztárok nemcsak koncerteket adnak, hanem workshopokat is tartanak Sopronban: mesterkurzust vezet majd Dörnyei Gábor, Billy Cobham, She-e Wu, Rolando Morales-Matos és Aaron Spears is, aki olyan RB szupersztárokkal zenél együtt, mint Ariana Grande és Usher.
A workshopokra elsősorban magyar és külföldi középiskolás valamint egyetemista művészeti hallgatókat várnak, akiknek számos fellépési lehetőséget is kínálnak ittlétük alatt a város szabadtéri színpadjain. Ilyen jellegű ütős találkozó még nem volt az országban és Európában sem.

A HétTánc Fest résztvevői szó szerint körbe táncolják a várost a SopRondo-n; több százan veszik majd körbe a település központját, hogy így ünnepeljék együtt a táncot, annak műfaji, stílusbeli sokszínűségét. Ennek a hétnek a művészeti vezetője Sipos Ferenc, a művészeti nevelés, a néptáncoktatás és a magyar hagyományápolás elkötelezettje, aki a négy napos FolkFest alatt igazi örömtáncot varázsol a belváros minden pontján. A Barlangszínházban az ExperiDance adja elő a Nagyidai cigányok című tánckomédiáját június 22-én és 23-án, a záróesemény pedig Szent Iván éjszakáján a Nyári tánc virágporban című néptáncgála lesz. Az esemény díszvendége a Maros Művészegyüttes (Marosvásárhely), a Sopron Táncegyüttes és a Zalai Néptáncegyüttes (Zalaegerszeg).

A Sopron Classic két hetében a klasszikus zene kap főszerepet az egész városban. Horgas Eszter fuvolaművész fellépése, kóruskavalkád a belvárosban, Late night Classix kemény zenékkel és modern klasszikusokkal méltó zárása lesz a Soproni Ünnepi Heteknek. A Barlangszínházban két nívós, magyar és olasz nyelvű operaelőadás várja a közönséget: Rossini Sevillai borbélyát a győri és a szegedi színház összefogásában láthatják a nézők, míg Verdi Falstaffját a Kassai Állami Opera mutatja be Jirí Menzel rendezésében.

A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház idei szezonja nem ér véget a Soproni Ünnepi Hetek zárásával: szeptember 15-ig számos előadás várja a magyar és külföldi közönséget. Júliusban látványos produkcióval lép fel Feke Pál, a koncertshow sztárvendégei Szulák Andrea és Radics Gigi lesznek. Szintén a júliusi hétvégékre ígér tartalmas kikapcsolódást Magyarország legsikeresebb musical show-ja, a megújult SingSingSing című produkció, mely ezúttal külföldi előadókkal is kiegészül: Feke Pál, Füredi Nikolett, Vastag Tamás és Buch Tibor mellett itt lesz Joel Wood (London), Stéphanie Schlesser (Párizs) és Yannick Schlesser (Brüsszel) is.

Augusztus elején a Játékszín hozza el két fergeteges vígjátékát, a Kölcsönlakás és a Hatan pizsamában című produkciót a Barlangszínházba. Az előadások főbb szerepeit népszerű hazai színművészek alakítják, többek között Lengyel Tamás, Lévay Viktória, Dobó Kata, Debreczeny Csaba, Hajdu Steve és Csonka András. Maradva a könnyed műfajoknál, a Budapesti Operettszínház mutatja be A chicagói hercegnő című jazzoperettjét augusztus 10- 11-12-én, az utolsó előadást német nyelven adják elő. Szintén a határ túloldaláról érkező közönséget várja az ExperiDance Sissi című előadása és két német nyelvű nagyoperett, az Egy éj Velencében (Soproni Petőfi Színház) valamint a Csárdáskirálynő (Soproni Petőfi Színház és Operettvilág Együttes) című produkciók.
Az előadások sorát Demjén Ferenc és Charlie közös koncertje zárja szeptember 15-én.