Párizsi Szalon – Budapest kiállítás a Várkert Bazárban

Magyarország volt a párizsi Szalon idei díszvendége, 3 magyar festő munkája volt látható Franciaországban.

A Grand Palais után a Várkert Bazár állítja ki a hazai művészek kint megjelent alkotásait. A kiállítás március elejétől látogatható a Testőrpalotában.

A párizsi Szalon Franciaország kortárs művészei számára biztosít megjelenési lehetőséget egészen a 17. század óta. A kiállítássorozatot 1856-tól minden évben a Grand Palais-ban rendezik meg. A nagyszabású kiállításon a Le Salon de la Société des Artistes Francais 600 francia művésze mellett az "Independentek" közel 2 ezer művésze állít ki. Minden évben vendég kiállítóként meghívják egy kiválasztott ország művészeit – idén Magyarország alkotói érkeztek a kiállításra. Párizsból most a Várkert Bazárba érkezett a kiállítás, így a magyar közönség március elejétől május végéig ingyenesen látogathatja a Testőrpalotában.

Uzonyi Ferenc debreceni festőművész 2016-ban adta be a párizsi Szalonra az Elemek átalakulása című festményét, mely többlépcsős kiválasztás után kiállításra került a Grand Palais-ban, majd 2017 februárjában megnyerte a zsűri különdíját. A díjátadón Martine Delaleuf, a kiállítás elnökasszonya bejelentette, hogy - Dél-Korea, Németország és az Orosz Művészeti Akadémia művészeit követően – a 2018-as szalon meghívott díszvendége Magyarország lesz.

2018. február 13-án a Grand Palais-ban mutatták be a Szalon 260 oldalas katalógusát, ahol a nyitóoldalakon a magyar művészek életrajza és munkái szerepelnek. A magyar pavilon díszhelyre került, és már a megnyitó napján közel 12 ezren nézték meg a kiállítást.

A kiállítás szervezésében nagy szerepet játszott az időközben elhunyt Guy Geymann francia szobrászművész és Uzonyi Noémi Párizsban élő művészettörténész. A sikeres kiállítás több intézmény összehangolt munkájának eredménye: az MMA mint a párizsi kiállítás támogatója, a Műcsarnok és a MODEM segítették a művek szállítását, begyűjtését, biztosítását.

A Magyarországról kiállító művészeink: Aknay János, Boros Viola, Fehér László, FeLugossy László, Franyo Aatoth, Fajgerné Dudás Andrea, Ince Mózes, Nyári István, Radák Eszter, Tenk László, Uzonyi Ferenc, Vanyúr István, Valkai Réka.
Várkert Bazár Testőrpalota 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.