Magazinnal jelentkezik a tíz nap múlva kezdődő 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál

A nemzetközi és hazai kulturális élet legjobbjai mellett a fesztivál különleges újdonságokkal is készül.

Közép-Európa egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata, a Budapesti Tavaszi Fesztivál évről évre sokszínű és izgalmas programkínálattal nyitja meg az európai fesztiválszezont. A Budapesti Tavaszi Fesztivál történetének első magazinját a csillagászati tavasz első napján, március 20-án mutatták be – ezzel hangolódva a tíz nap múlva induló fesztiválra.

Már csak tíz nap van hátra, és kezdődik a március 30. és április 22. között zajló 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelyen idén a fesztivál történetének első saját magazinjával is találkozhatnak a látogatók. „A készülődés, a várakozás éppúgy hozzátartozik a fesztiválélményhez, mint a koncerteket, előadásokat, kiállításokat követő beszélgetések, és akkor válik valóban felejthetetlen emlékké, ha egy-egy fontos pillanatát akár hónapokkal később is örömmel idézzük fel. A fesztivál történetének első magazinját is e kettős szándékkal hoztuk létre: az élmények megőrzéséhez szeretnénk hozzájárulni, valamint már az eseménysorozat indulása előtt szeretnénk érdekességekkel, interjúkkal és izgalmas információkkal szolgálni” – fogalmazott Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke és Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja.

A 64 oldalas, magyar és angol nyelvű magazinnak köszönhetően a közönség idén először „végiglapozhatja a fesztivált”, és exkluzív olvasmányokkal hangolódhat a legfontosabb előadásokra, koncertekre, kiállításokra. Kihagyhatatlan írás a rendkívüli tehetségű szoprán, Kele Brigitta életútját bemutató riport, amelyből megtudhatjuk, hogyan jutott el Erdély szívéből a New York-i Metropolitan színpadáig. A fiatal operaénekesnő március 30-án, a fesztivál nyitónapján a monumentális Liszt-oratórium, a Szent Erzsébet legendája címszerepében áll színpadra.
A 84 éves, világhírű brit karmester, Sir Roger Norrington a magazinnak adott interjúban arról beszél, hogy milyen lesz a szívének legkedvesebb Mozart-műveket vezényelni a Felvilágosodás Korának Zenekara élén április 9-én. Megszólal a lap hasábjain a Magyarországon eddig nem játszott Hasse-operát, az Artasersét rendező Kovalik Balázs és az 50. születésnapját turnényitó dupla koncerttel ünneplő Ákos is.
A magazinban szó esik arról is, hogyan hasznosítják a fiatal világsztárok – mások mellett a március 31-én fellépő, Grammy-díjas Danyiil Trifonov és az április 16-án kamarakoncerten hallható extravagáns zongorista, Yuja Wang – a közösségi média adta lehetőségeket. A lap ismeretterjesztő cikket szentel a barokk zenének, s bemutatja annak kapcsán a fesztivál újdonságainak egyikét, a Zsabó Fesztivál régizenei koncertjeit, a különlegességek kedvelőinek pedig beszámol világhírű magyar művészek – Korcsolán Orsolya hegedűművész, Ittzés Gergely fuvolista és Nagy Péter zongoraművész – új projektjeiről is, amelyek szintén a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorát gazdagítják.

A rendhagyó magazinbemutató eseményen nem csupán az első lapszámot vehette kézbe a közönség, hanem ezen a napon indult a Március 15. téren, a Piarista Rendház homlokzatán évről évre a fesztivál alatt futó fényfestés is, valamint Schoblocher Barbara és Jancsó Gábor akusztikus duettje adott ízelítőt az Akvárium Tavasz Terasz programjából.

Az ingyenes magazin 15 000 példányban, a fesztivál helyszínei mellett turisztikai központokban és hotelekben is elérhető Budapest-szerte. A kulturális tavasz 2018-ban is március 30-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján kezdődik, és több mint három héten át várja kihagyhatatlan programokkal a közönséget.
A BTF magazin az alábbi linken online is átlapozható
A fesztivál programjairól további információ itt.