Különleges fúziók, izgalmas elektronikus párosítások a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Az elmúlt évek során egyre szélesebb zenei spektrumot ölel fel a Budapesti Tavaszi Fesztivál kínálata, így nem meglepő, hogy idén is a könnyűzene és elektronikus zene legkiválóbbjai adják egymásnak a színpadot.

Helyszínként a Várkert Bazár mellett a főváros vezető zenei klubjai, többek között az Akvárium és az A38 Hajó várja a fesztiválozókat, az utolsó 10 napra is olyan zenei csemegéket tartogatva, mint DJ Bootsie és a Talamba, Bugge Wesseltoft és Henrik Schwarz duója, a Jazzanova és Paul Randolph vagy épp a Chapelier Fou és a Grandbrothers.

Tavaly csatlakozott a fesztiválhoz az Akvárium Klub, akik idén is az elektronikus és könnyűzenei programok kiemelt helyszíneként vesznek részt a programsorozaton. Április 14-én a német producer és zeneszerző, Henrik Schwarz és a norvég jazz-zongorista, Bugge Wesseltoft érkezik, akik improvizatív fellépéseiken az elektronika és a jazz – manapság talán legizgalmasabb – fúzióját játsszák. A legújabb, Scripted & Prepared Pianos című élőzenei performanszával fellépő duó most is a régi és az új kapcsolatát vizsgálja, ezúttal azonban kizárólag akusztikus hangzásban. A program meghatározó szereplője a két koncertzongora lesz, amelyből az egyik – a hagyományostól eltérően – egy számítógéppel áll majd összeköttetésben.

A berlini Jazzanovát a nu-jazz egyik legfontosabb formációjaként tartják számon világszerte, ám zenéjük ennél távolabbra mutat, tudatos egyvelege a nu-jazz, a chill-out és a deep house stílusának. Április 15-i live koncertjükre ráadásul csatlakozik hozzájuk a Brazíliában nevelkedett, világhírű amerikai énekes, Paul Randolph is, akivel most már évek óta koncerteznek együtt nagy sikerrel. Egészen április 22-ig pedig minden nap az ország már elismert zenészei és fiatal tehetségei adnak majd ingyenes akusztikus koncertet a klub előtti pezsgő teraszon kialakított színpadon.

„Tavaly ért minket az az igazán megtisztelő felkérés, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt helyszíneként részeseivé váljunk ennek a színvonalas programsorozatnak” – mondta Lobenwein Norbert, az Akvárium Klub egyik vezetője. „A folytatás így nem is volt kérdés, ráadásul a Tavasz Terasz különösen a szívünkhöz nőtt. A koncertek alatt megtelik az Akvárium előtti lépcső emberekkel, ami a jó idővel és az ’egyszálgitáros’ koncertek hangulatával együtt egyedülálló élményt nyújt.” Az akusztikus koncertek mellett, hétvégenként a legfiatalabbaké a főszerep. Minden vasárnap 11 órától a legnépszerűbb előadók várják a gyerkőcöket és persze a szülőket is egy interaktív és szórakoztató tavaszi kikapcsolódásra.

Az A38 Hajó évek óta a könnyűzenei programok fontos helyszínének számít a fesztivál alatt. Itt, a fesztivál keretében adta első budapesti koncertjét a több mint 10 éves kanadai pop/art-rock formáció, a Braids is. Április 13-án pedig jön a francia downtempo elektronika egyik legegyedibb hangú, páratlanul változatos zenét komponáló alakja, az Őrült Kalapos, azaz Chapelier Fou. A klasszikus zenei végzettségű multiinstrumentalistát tavaly megjelent negyedik nagylemeze óta a kísérletező elektronikus zene legnagyobbjai, valahol Amon Tobin és Yann Tiersen között emlegetik.

Az elektronika határterületeivel érintkező, kortárs komolyzenei hangzás legnagyobb európai reménységeinek is nevezik a német Grandbrothers formációt, akik tavalyi, Open című lemezükkel emelkedtek ki a frissebb neoklasszikus produkciók közül. A klasszikus zongorista Erol Sarp és a saját fejlesztésű billentyűs hangszereivel kísérletezgető Lukas Vogel duója abból az egyszerű ötletből született, hogy mi lenne, ha a zongorakalapácsok össze lennének kapcsolva Vogel saját hangszerparkjával. Az egyedi hangzású eredményt április 18-án nézheti és hallgathatja meg a magyar közönség.

A kreativitását sokféle műfajban kipróbáló DJ Bootsie-val immár nemcsak klubokban vagy könnyűzenei fesztiválokon lehet találkozni: dolgozott már az Oscar-díjas animációs filmrendezővel, Rófusz Ferenccel, kapott felkérést a Magyar Állami Operaháztól, de több ízben készített zenét divatbemutatóra is. Április 14-én a Várkert Bazárban az ütőhangszerek virtuózával, a Talambával közös koncertje is igazi zenei ínyencségnek ígérkezik.