Törzsasztal Szabó Zoltán Attilával

2018. május elsején, 20:40-kor újra Törzsasztal a FIX TV-ben!

Szabó Zoltán Attila kávéházi asztalánál, az Alexandra Pódiumon ezúttal Virág Judit művészettörténész, igazságügyi képszakértő, a Virág Judit Galéria és Aukciósház alapítója és Fátyol Kamilla színművész vendégeskedik.

A sokszínű, igényes műsort Salvador Dali aranyköpésével vezeti be a műsorvezető: „saját világegyetemmel rendelkezni jobb, mint autótulajdonosnak lenni”. Ezután az idézetet derűsen fogadó Virág Juditot kérdezi a Legendák nyomában-estek művészeti vezetője: meddig misszió, és honnan üzlet az aukciósház működtetése. Szóba kerül néhány rekord is: Csontváry remeke, a Traui tájkép naplemente idején (1899) című alkotásánál 240 millió forint volt a leütési ár, míg Tihanyi Lajos olajképe (Pont St. Michel) 220 milliórét talált gazdára.

Virág Judit egy-egy kép felkutatását, azonosítását a nyomozati munkához hasonlítja. Olykor persze – miként a detektíveknek is – jó szerencsére is szükség lehet. Berény Róbert elveszettnek hitt munkája például egy gyerekmoziból (Stuart Little kisegér) „köszönt” vissza, anélkül, hogy az alkotók, és a képet a filmeseknek kikölcsönző tulajdonos felmérte-tudta volna, milyen kincs van a szemük előtt…

A műsorból kiderül, hogy Fátyol Kamillától sem áll távol az aukciók világa, mi több, maga is szervezett ilyen eseményeket, bár szerényebb kiállításúakat.  Az aranyművesnek tanuló színésznő, aki nélkül egy időben elképzelhetetlenek voltak a Maladype Színház előadásai, érzékelteti hiányérzetét, melyet a szakmájával kapcsolatosan érez. Reálisan értékeli szerepét és helyzetét azután is, hogy Ridley Scott Mentőexpedíciójában feltűnt.

Dúzsi Tamás ezúttal is kiváló nedűkkel kínálja a vendégeket. A stúdió díszes bútorzatáról, az impozáns könyvespolcról pedig most sem hiányzik a legnépszerűbb kortárs irodalmi orgánum, a Szabó Zoltán Attila szerkesztette Nyugat Plusz folyóirat. Néhányan a lap jeles szerzői közül: Tőzsér Árpád, Rónay László, Babics Imre, Bolemant László, Petőcz András, Vörös István, Varga Imre, Szűgyi Zoltán, Filip Tamás, Kóbor Adriána, Sós Dóra, Fátima Queiroz, Joel Hubaut, Fernando Aguiar.