4. Slow Film Fesztivál, Eger

A Slow Film Fesztivál (SFF) Magyarország egyetlen nemzetközi diák filmfesztiválja, mely idén az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem közös szervezésében valósul meg.

A negyedik alkalommal 2018. május 9-11. között megrendezésre kerülő esemény elnevezése és filozófiája (a Slow Food nemzetközi mozgalom szellemiségének mintájára) az egyes országok és régiók kulturális sokszínűségének megőrzését és védelmét helyezi előtérbe. A fesztivál elsődleges célja, hogy ápolja és tovább bővítse a V4 együttműködés, a környező országok és a hazai diákság, valamint az oktatási intézmények közötti szakmai kapcsolatokat. A rendezvény látogatói nemcsak egymás munkásságát ismerhetik meg, de széles nemzetközi filmművészeti kitekintést is kapnak.

A fesztivál művészeti vezetője Bollók Csaba, filmrendező-író, aki a prágai FAMU MIDPOINT – Central European Script Center és a jordáni Rawi Screenwriters’ Lab programjai mellett az Eszterházy Egyetem oktatója. Kiemelten fontosnak tartja a fiatal filmkészítő generáció mentorálását, az elmúlt években diákjaival közösen, önerőből valósították meg a Slow Film Fesztivált.

A szervezésbe idén első alkalommal, bekapcsolódott a Budapesti Metropolitan Egyetem Design- és Művészetmenedzsment mesterképzése is Uhl Gabriella művészettörténész-szakfelelős vezetésével. A hallgatók a projekt keretében azt próbálhatják ki, hogyan kell egy nemzetközi kulturális rendezvényt eljuttatni az ötlettől a megvalósításig. A művészetmenedzsmentet hallgató diákok munkáját szakmailag az Egyetem filmes képzései támogatják (Képalkotás alapszak, mozgóképkultúra és média szakirány, Televíziós műsorkészítő alapszak, Televíziós műsorkészítő művész mesterszak).

Az elmúlt években az SFF Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország legjobb diákfilmjeit mutatta be, továbbá meghívott vendégként Románia, Szerbia, Montenegró, Libanon, Koszovó, Jordánia és Grúzia diákfilmesei is képviseltették itt magukat. A vetített és díjazott művek spektruma rendkívül széles, többek között a Zelivka (FAMU), a Checkpoint, Chilli (VSMU), a lengyel Kac, Leto, a grúz Exodus vagy a „diák-Oscar” jelölt Earthlings című magyar rövidfilm is szerepelt a programban. Az idei évben öt kategóriában lehetett nevezni. A diákok kisjátékfilm, dokumentumfilm, animáció- és kísérleti film, egyperces film, valamint – a korábbi évekhez képest újdonságnak számító – Erasmus versenybe küldhették be alkotásaikat. A beérkezett mozgóképes műveket rangos nemzetközi zsűri, valamint a szervező egyetemek diákzsűrije értékeli és díjazza.

A nemzetközi zsűri tagjai:
Karim Traïdia (zsűrielnök) algériai származású Hollandiában élő filmrendező
Margaret Glover brit forgatókönyvíró, producer, a London Film School munkatársa
Anne Gaschütz a Filmfest Dresden programozója, Fátyol Hermina színésznő.
A háromnapos eseményen a Flying University program keretében mesterkurzusokon és workshopokon is részt vehetnek az érdeklődők. Alexandro De Rosa zeneszerző a filmzene szerepéről tart majd előadást, Margaret Glover pedig a forgatókönyvíró workshopot vezet az érdeklődők számára. A fesztivál minden napját koncertek zárják Eger városának különböző látványos helyszínein, melyek az SFF többi programjával együtt, nyilvánosak és ingyenesek.
Az SFF helyi támogatója az Agria Cinema Kft.