Nagyszabású jubileumi évad a 2018-as Budapesti Nyári Fesztiválon

Idén is több mint 100 programmal, világsztárokkal és bemutatókkal jön a Budapesti Nyári Fesztivál – a Margitszigeten és a Városmajorban.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulója alkalmából kivételes nyári évadra készül a Budapesti Nyári Fesztivál 2018-ban: június 9-től szeptember 1-jéig több mint 100 programmal, nagyszabású opera-és operettbemutatókkal, látványos balett-előadásokkal, klasszikus-, könnyűzenei-és izgalmas crossover koncertekkel, színházi előadásokkal, a legnevesebb magyar és nemzetközi sztárokkal, szuperprodukciókkal, kiállítással és gyerekelőadásokkal találkozhatnak az érdeklődők a rendkívül gazdag repertoárban.

Az ország egyik legimpozánsabb nyári játszóhelyének, a nagymúltú Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulója alkalmából kivételes nyári évadra készül a Budapesti Nyári Fesztivál 2018-ban. Hűen a színpad történetéhez, a legnevesebb magyar és külföldi sztárok, világhírű társulatok közreműködésével kínál színvonalas kulturális programokat a jubiláló színpad a budapestiek és a fővárosba látogató vendégek számára június 9-től szeptember első hétvégéig, több mint 100 program során. Az idei nyári évadban is a műfajok legszélesebb skáláján mozogva választhatják ki kedvenceiket a kikapcsolódásra és minőségi szórakozásra vágyó látogatók: a gazdag repertoárban nagyszabású opera-és operettbemutatók, látványos balett-előadások, klasszikus-, könnyűzenei-és izgalmas crossover koncertek is megtalálhatók.

A nyári programsorozat pedig egy óriási ingyenes ünnepi koncerttel nyit június 9-én a Margitszigeti Nagyréten a népszerű Alexander Rybak hegedűművész és a Magyar Állami Operaház zenekarának közreműködésével. A születésnapi nyitóeseményre a regisztrálók alapján közel 8000 embert várnak a szervezők. Másnap az ország egyik elsőszámú zenekarának kivételes koncertjével indul a színpadi program: a Quimby az Óbudai Danubia Zenekarral ad különleges koncertet, melynek során az ismert dalok első alkalommal csendülnek fel szimfonikus átdolgozásban. Más népszerű magyar könnyűzenei formációk is ínyencéggel készülnek az évadra: a Szabó Balázs Bandája a Modern Art Orchestrával ad rendhagyó koncertet, Caramel augusztus 20-át köszönti, a Magna Cum Laude pedig a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral tér vissza a szigeti színpadra.

Az évad kiemelt bemutatója a Miskolci Nemzeti Színház művészeivel, valamint a Fővárosi Nagycirkusz artistáival megvalósuló Cirkuszhercegnő, melyben eddig sosem látott módon elevenedik meg Kálmán Imre cirkuszi forgataggal, rejtett hazugságokkal és szerelemmel teli nagyoperettje Dobó Enikő, Eperjesi Erika, Miller Zoltán és Szőcs Artur főszereplésével. Az opera szerelmeseit Szent Iván éj idején Strauss vérfagyasztó zenedrámája, a Salome várja Szikora János rendezésében, augusztus elején pedig Verdi egyik legkedveltebb darabja, a Rigoletto csendül fel Giuseppe Altomare és Arturo Chacón-Cruz, nemzetközi sztárénekesek vendégszereplésével. A nagyszínpadi bemutatók mellett két nagy, Magyarországon először látható táncattrakcióval is találkozhatunk a nyári kínálatban: a világszerte turnézó, látványos balett-show, a The Great Gatsby neves nemzetközi balett-társulatok sztárszólistáival érkezik a Margitszigetre, augusztus elején pedig a tavalyi hatalmas sikere után most a Varázsfuvola című kivételes előadásával tér vissza a színpadra a világhírű Béjart Ballet Lausanne.

Kihagyhatatlan élményt tartogat minden zenekedvelő számára Ara Malikian első hazai fellépése is: a hegedű virtuóz fenegyereke hihetetlenül színes repertoárjával látogat első ízben Magyarországra. A koncertek sorában valódi zenei kuriózum lesz Jeff Mills, a meghatározó jelentőségű DJ Planets (Bolygók) című koncertje – a nagyszabású kompozícióiról ismert innovatív lemezlovas az Óbudai Danubia Zenekarral adja elő a Naprendszer bolygói által inspirált szimfonikus-elektronikus zeneművét.

Új tematikával és sztárokkal folytatódnak a színpad évek óta népszerű programjai is: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos koncertjének első felében Fülei Balázs zongoraművész szólaltatja meg Dohnányi e-moll zongoraversenyét, az est második felében pedig Miklósa Erika és Molnár Levente operaénekesek, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködésével csendül fel Carl Orff lehengerlő Carmina Buranája. Az operagála-sorozat Erwin Schrott önálló koncertjével folytatódik, melyben a legszebb áriáktól a tangók vérbő világáig kalauzolja a hallgatóságát a sármos énekes. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is különleges figyelemmel kísérik az évfordulókat; Leonard Bernstein születésének 100. évfordulóján Szemere Zita emlékezik a Maestró által kedvelt, szívesen zongorázott és vezényelt Gershwin muzsikával a centenáriumra, míg a Városmajorban a magyar jazz és könnyűzene két népszerű előadója Szőke Nikoletta és Gájer Bálint különleges műsora lesz hallható. Az évek óta nagysikerű szimfonikus filmzenekoncert-sorozat ebben az évben minden idők legsikeresebb filmzenéit mutatja be a fantasy és scence fiction filmek nagy epikus műveiből válogatva.

A Budapesti Nyári Fesztivál másik fő helyszínén, a Városmajori Szabadtéri Színpadon mintegy 70 program közül válogathatnak az érdeklődők. Ismét megrendezésre kerül a Városmajori Színházi Szemle, melynek keretében 6 vidéki város 6 előadása mutatkozik be a színházi szakma képviselői és a budapesti közönség számára. Az idei versenyprogramban Nyíregyházáról az Illatszertár (rend. Mohácsi János), Kecskemétről A képzelt beteg (rend. Rusznyák Gábor), Miskolcról a Furcsa pár (rend. Béres Attila), Szombathelyről a Volpone (rend. Alföldi Róbert), Kaposvárról a Cabaret (rend. Bozsik Yvette) és Győrből A vád tanúja (rend. Simon Kornél) című előadások lesznek láthatók.

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei kiemelt premier előadása a népszerű Bonnie & Clyde Broadway-musical Magyarországi ősbemutatója. A híres-hírhedt gengszterlegendákról szóló zenés előadás a Színház-és Filmművészeti Egyetem fiatal tehetségeivel valósul meg, Harangi Mária rendezésében. A Group’n’Swing zenekar a tavaly bemutatott Holdfény mulató című koncert musical nagy sikere után idén az elmúlt száz év szerelmes slágereiből állít színpadra egy különleges hangulatú előadást. Csonka Zsuzsa és társulata minden idők legnépszerűbb vígoperáját, a Sevillai borbélyt varázsolják a Városmajor színpadára félszcenírozott előadás formájában. Gyulai Júlia koreográfus és az általa vezetett Coincidance Táncszínház évről évre új, izgalmas táncbemutatóval készül a budai színpad programjába: idén Csajkovszkij Csipkerózsikáját értelmezik újra, és Aurora cím alatt mutatják be a kortárs feldolgozást.

Az egész nyarat átszövő színházi előadásokon kívül vasárnap esténként komoly- és könnyűzenei, jazz-, indie- tradicionális és crossover koncertekkel várják a látogatókat. A műfajok legszínesebb skáláján mozgó koncertprogramban olyan neves előadók és formációk lépnek fel, mint Palya Bea, Micheller Myrtill, a Budapest Bár, Dés László, Snétberger Ferenc, Kern András, Szőke Nikoletta, Gájer Bálint, Sebő Ferenc, Kollár-Klemencz László, Sándor Péter, Miller Zoltán, Szirtes Edina Mókus, Petruska András, Horgas Eszter, Falusi Mariann, Váczi Eszter, Szűcs Gabi és még sokan mások. Az esti programok mellett minden vasárnap reggel 10.30-tól az ország legnevesebb bábszínházai és társulatai várják a legkisebbeket matinéelőadásokkal. A kicsiknek szóló programsorozat június 10-én Vakációváró Fesztivállal, a Vaskakas Bábszínház előadásával, Halász Judit koncerttel és egész napos mulatozással indul.

Újdonság a Budapesti Nyári Fesztivál 20.000 Ft-ért megvásárolható, újratölthető és kedvezménykártyaként is funkcionáló, 20 % engedményt nyújtó Ajándékkártyája, amely megvásárolható készpénzzel, Szép- és bankkártyával, illetve kultúra utalványokkal a Szabadtér Jegyirodában.
Érdemes mielőbb lefoglalni a helyeket, és figyelni a fesztivál saját csatornáit – megújult weboldalát, Facebook-oldalát és applikációját –, valamint feliratkozni a Szabadtér Jegyiroda hírlevelére, mert hétről hétre újabb különleges ajánlatokkal bővül a kínálat.
Bővebb információ és online jegyvásárlás itt.