musik+X - Tokio Hoteltől Scooteren át a Toten Hosenig

Helyszín: 
Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2010. január 13 - szerda (Egész nap) - 2010. január 30 - szombat (Egész nap)

Január 13-tól látogatható a musik + X kiállítás a Millenáris Parkban, ahol egy óriási popfesztivál szimulációjának lehetünk tanúi, mely hallgatható, nézhető, átélhető, és a közönség interaktív közreműködésére épül. A látogató négy hang- és fényorkánban úszó helyszínen ismerheti meg napjaink német könnyűzenei mainstreamjét, a poptól a hip-hopon és az indierockon át a technóig.

A fesztiválhangulatról a kiállításon elhelyezett multimédiás és interaktív elemek gondoskodnak: a hatalmas vetítővásznakon folyamatosan pörögnek a német könnyűzene világának kurrens képviselőről készült filmek, klipek, míg zenéjüket az erre a célra felállított audioállomásokon lehet élvezni. Fülhallgatóval a fejünkön az élmény pont olyan, mintha egy emberektől zsúfolt arénában megrendezett koncertet hallgatnánk. Az együtteseket övező rajongói kultuszt a kiállítás displayei teszik még életszerűbbé.

A pop nem egyirányú utca, önmagán túlmutató jelentése van. Nem csak zene, hanem a helyi kultúra, néplélek lenyomata: kifejezi az aktuális politikai-szociális feszültségeket, mozgósít, párbeszédet indít, vagy éppen berekeszti azt. A nyitottság, a fogékonyság, a reflektív szemlélet a popzene egyik alapvető feltétele. Indie-énekesek társadalmi üzenetet öntenek dalba, politikai eseményeket techno-trackek kísérnek, a hiphop nyelve beszivárog mindennapjainkba. A Millenárison pedig mindez testközelből átélhető: látható, hallgatható, belélegezhető, szerethető.

A Goethe Intézet által szervezett vándorkiállítás Budapest előtt már számos európai városában volt megtekinthető, következő állomása Pozsony lesz. Az Intézet és a könnyűzene kapcsolata nem új keletű: 2008-ban 5 ország részvételével hirdették meg „Schiller-Rap” című programot, melynek keretében DOPPEL-U zenéjére kellett Schiller műveinek a felhasználásával dalokat előadni. A program folytatása a „Deine Stimme weltweit” című nemzetközi dalszövegíró verseny, mely Magyarországon 2010-ben kerül megrendezésre.

Hirdetés