26. Mesterségek Ünnepe - hagyományok és újítások

Jegyár: 
Felnőtt: 1800Ft, Gyerek/Nyugdíjas: 800Ft, Családi: 4000Ft
Időpont: 
2012. augusztus 17. 0:00 - péntek - 2012. augusztus 20. 0:00 - hétfő

Bevált recepten, negyedszázada sikeres, minden létező elismerést bezsebelő fesztiválon nem szabad változtatni – vallja a sikersztorit 25 éve gondozó Népművészeti Egyesületek Szövetsége. De frissíteni, újítani igenis kell, így az idei, 26. Mesterségek Ünnepe 4 napján számos újdonság várja majd a rendezvény közel 80 000 látogatóját.

Kézművesség, zene, tánc – minden, ami hagyomány. Immár 26. alkalommal népesül be a Budavári Palota és környéke a népművészet legkiválóbb mestereivel, a régi szakmák tradícióinak őrzőivel 2012-ben augusztus 17-én nyitja meg kapuit a rendezvény, és 4 napon keresztül várja a látogatókat színvonalas és változatos programjaival. A fesztivál csúcspontja, nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a, ezúttal az esemény zárónapja is, így aznap egészen biztosan rekordlátogatószámra is számítanak a szervezők.

2009. augusztus 23. 14:17 - 26. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban ©26. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban
26. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban

Régi ritka mesterségek
Az idei program kiemelt témája: Régi, ritka mesterségek, melyhez kötődően számos különleges mesterséghez kapcsolódóan, mint a halászháló-kötő, pintér, kötélverő, vagy a szappanfőző lesznek kiállítók. Természetesen a közel 800 résztvevő mester által nem csak a kiemelt, de minden más szakma is képviselteti majd magát, így senki ne ijedjen meg, hogy nem talál szemet gyönyörködtető hímzéseket, fonott kosarakat, kerámiákat, és ugyanúgy megcsodálhatjuk idén is a szövés-fonás, kovácsolás, vagy éppen a tojásdíszítés mestereit is.

2007. augusztus 18. 12:49 - 26. Mesterségek Ünnepe - kékfestés ©26. Mesterségek Ünnepe - kékfestés
26. Mesterségek Ünnepe - kékfestés

Vendégország: Szlovénia
Természetesen az idei Mesterségek Ünnepe is számos újdonságot tartogat. Ahogy lenni szokott, idén is van vendég ország, ezúttal Szlovénia vendégeskedik négy napig Budapest fellegvárában. Tojásdíszítő, mézeskalács készítő, fafaragó, kovács, fazekas, szalma-és csuhéfonó, csipkeverő, fajáték- és hangszerkészítő mester egyaránt vendégünk lesz a 26. Mesterségek Ünnepén, hogy elkápráztassa a látogatókat.

Kézműves Sajtok is bemutatkoznak
A látogatók betérhetnek a Sajtudvarba is, ahol a magyarországi Sajtkészítők Céhének legkiválóbb mesterei mutatják be finomságaikat. A svájci vagy éppen a francia sajtokról lehet, hogy többet tudunk, mint a hazai termékekről, pedig a magyar kézműves sajtipar képviselői nagyban hozzájárulnak a gasztronómiai kultúra fejlődéséhez, nagyszerű minőségű, változatos termékeikkel. Ők a napjainkban folyamatosan növekvő érdeklődést a kézműves élelmiszerek iránt örömmel veszik, és egyre magasabb színvonalon igyekeznek kiszolgálni fogyasztóikat. A termékek, azaz a finom sajtok mellett pedig a készítéshez szükséges eszközöket is bemutatják, sőt a hírek szerint a legszebb magyar tehén díját elnyert jószág is vendégünk lesz a Budai Várban a Sajtudvaron.

2008. február 10. 11:40 - 26. Mesterségek ünnepe - A kézműves sajtok is bemutatkoznak ©26. Mesterségek ünnepe - A kézműves sajtok is bemutatkoznak
26. Mesterségek ünnepe - A kézműves sajtok is bemutatkoznak


A tavalyi fesztivál egyik óriási sikere volt a Tetőtől Talpig pályázat divatbemutatója, ahol a népművészeti elemeket a mai viseletbe legjobban integráló ruhákat csodálhatták meg az érdeklődők. Idén másképp lesz jelen a viselet a Mesterségek Ünnepén. A népviseletben érkező vendégeket a Fotóponton megörökítik, és a fesztivált követően szakmai zsűri értékelése után díjazzák a legjobbakat.. Megéri tehát egy picit készülni, kutakodni a családi ereklyék között, hiszen az „Érkezz viseletben és nyerj!” – igazán csábító ajánlat.
Persze azok is nyernek, akik a színpadok előtt keresik majd a helyüket, hiszen idén is egyedülálló programkínálat várja a látogatókat a Savoyai-teraszon és az Oroszlános Udvarban egyaránt.

2005. július 22. 20:22 - 26. Mesterségek Ünnepe - Honvéd néptánc együttes-foto:KovácsTamás ©26. Mesterségek Ünnepe - Honvéd néptánc együttes-foto:KovácsTamás
26. Mesterségek Ünnepe - Honvéd néptánc együttes-foto:KovácsTamás


Nagyszerű hagyományőrző táncbemutatók szerepelnek a programban a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervezésében, érkeznek fellépő csoportok Macedóniából, Olaszországból, sőt még Indiából is. Számos várva várt kedvenc, mint a Kerekes Band vagy Herczku Ági koncertje mellett idén néhány igazi zenei csemege is várják a zenerajongókat, hiszen a „Hangold újra” nagykoncertek alkalmával esténként különleges fellépők varázsolják el majd az arrajárókat, többek között a Napra zenekar Bársony Bálinttal kiegészülve, a Karaván Família Harcsa Veronika közreműködésével, és Szirtes Edina „Mókus”és a Fabula Rasa Falusi Mariann vendégszereplésével. Augusztus 20-án a várva várt tűzijáték előtt pedig a Honvéd Táncegyüttes ünnepi műsorát tekinthetik meg a látogatók. A Savoyai-teraszon és az Újvilág-kertben idén is nagyon sok csábító program, népi játszóház várja a gyerekeket, de az idei újdonságok között régi mesterségek játszóháza is szerepel, ahol a legkisebbek a Hagyományok Háza segítségével olyan dolgokat is kipróbálhatnak, mint a kékfestés, rongybabakészítés, kötélverés, hálókötés, gyékényszövés, papírmerítés.

A helyszín és a szellemiség a régi: a Budavári Palota körül 4 nap tisztelgés az élő népművészeti kultúra előtt, a töki pompos és a kürtőskalács is számít hűséges látogatóira, a programok között azonban számos izgalmas újdonság található, amelyekért érdemes lesz ellátogatni a nyár kedvenc családi fesztiváljára. Jegyek már elővételben is vásárolhatóak, sőt idén első alkalommal kedvezményes családi jegy is kapható 2 felnőtt és 2 gyermek részére 4000 Ft-os áron. A belépőjegyek ára idén egyébként felnőttek részére 1800 Ft, gyermekek és nyugdíjasok számára pedig 800 Ft.
Részletes információk az alábbi oldalakon:
www.mestersegekunnepe.hu
www.facebook.com/mestersegekunnepe
Jegyvásárlás elővételben: www.ticketportal.hu