Nagy zeneszerzők nyomában – újra az Uránia mozivásznán.

Időpont: 
2014. október 12 - vasárnap (Egész nap) - 2014. november 2 - vasárnap (Egész nap)

Október 12-től újra mozivásznon látható Phil Grabsky kiemelkedő zeneszerzők életéről készített, négyrészes sorozata.

A szakértői interjúk és klasszikus zeneművek koncertfelvételeinek dinamikus ötvözésével létrejött „koncert-dokumentumfilmek” Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin életművét mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában címet viselő sorozat október 12-én vasárnap a Beethoven nyomában c. alkotással kezdődött az Uránia Nemzeti Filmszínházban, egy műértő kalauzzal a nagyothalló, zsörtölődő zseni mítoszának ködéből kifejtett zeneszerzőről. A filmben közel 100 szakértő került mikrofonvégre és 65 zenemű hangzik el egészben vagy részleteiben a világ legkiválóbb muzsikusainak tolmácsolásában, hogy új megvilágításba helyezze Beethovent – emberként és művészként egyaránt. Részletek csendülnek fel Claudio Abbado kritikusok által is elismert Fidelio-interpretációjából, közreműködik továbbá a 18.Század Zenekara Frans Brüggen vezénylésével, a Sir Roger Norrington vezette Salzburg Camerata, a Riccardo Chailly vezette Leipzig Gewandhaus és a Bécsi Szimfonikusok Fabio Luisi vezénylésével. Az Endellion Quartetnek hála, teljes Beethoven kvartetteket is sikerült megörökíteni.

A sorozat következő része az október 19-én látható Mozart nyomában, egy műfaji határokat feszegető, zenével átitatott életrajz. A rendhagyó dokumentumfilm a Mozart kiterjedt levelezésén és zeneművein keresztül eleveníti fel kalandos életútját, több mint hetven zenetudós és előadóművész tolmácsolásában. A szakvélemények szétoszlatják a közkeletű legendákat Mozart életéről, így egy objektívebb képet kaphatunk a mesterről. A film a K1 és a K626 (Requiem) ívéből közel 80 művet vagy zenemű részletet mutat be kronologikus sorrendben, olyan neves művészek előadásában, mint Renée Fleming, Magdalena Kožená, Lang Lang, Ronald Brautigam vagy Christophe Rousset. Ezen túl részletek csendülnek fel a Vienna Philharmonic, a Norwegian Chamber Orchestra, a Bayerischen Rundfunks, a Concerto Köln, a Netherlands Opera, a Staatskapelle Berlin és a Prague Estates Theatre koncertjeiből.

Beethoven és Mozart életművét egy olyan kiemelkedő zeneszerzőé követi a sorozatban, akire mindketten feltekintettek és inspirációt merítettek műveiből, ám manapság a koncerttermekben némileg háttérbe szorul. Október 26-án műsorra kerül a Haydn nyomában, Phil Grabsky biográfiai ihletettségű alkotása az egyik legtermékenyebb zeneszerző pályájáról. A rendező bensőséges hangulatú interjúkon, valamint Haydn személyes visszaemlékezésein keresztül világít rá a legnagyobb zenei újítók közt számon tartott, szerény zseni életművére. A film esszenciáját ezúttal is a zeneművek adják, közreműködik többek között a 18. Század Zenekara Frans Brüggen vezetésével, a Classical Opera Company Ian Page vezénylésével, az Endellion Quartet, valamint Ronald Brautigam és a Concerto Copenhagen.

A több rangos díjat elnyert Nagy zeneszerzők nyomában tetralógia őszi vetítéssorozatát a széria legújabb tagja, november 2-án a 19. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjét, Fréderic Chopint ismerhetjük meg a Chopin nyomában vetítésén. Phil Grabsky négyéves kutatómunka után készítette el nagy lengyel zeneszerző romantikus egyéniségét, életét és zeneszerzői munkásságát bemutató alkotást, ezúttal is neves zenetudósok és művészek közreműködésével. Chopin melódiáit olyan kiváló muzsikusok szólaltatják meg, mint Leif Ove Andsnes, Lars Vogt, Daniel Barenboim, Ronald Brautigam és Kevin Kenner. Az elhangzó zenei részleteket a varsói National Philharmonic Hallban rögzítették, a Fryderyk Chopin Institute által rendezett gálakoncerten.

A filmeket angol nyelven, magyar felirattal vetítik. A belépő egységesen 2500 Ft, a három vagy több vetítésre jegyet váltók részére kedvezményesen 2000 Ft. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, valamint a Jegymester hálózatában. Részletes ismertetők, a zeneművek teljes listája az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján olvasható.

Hirdetés