12. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál.

Időpont: 
2014. november 19. 0:00 - szerda - 2014. november 22. 0:00 - szombat

November 19-23. között immár tizenkettedszer rendezik meg Budapesten az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált.

Az Uránia moziban futnak majd a világon az elmúlt néhány évben készült legizgalmasabb rajzfilmek. Idén hét egész estés animáció és harminc rövidfilm versenyez. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából retrospektív vetítéssorozattal és életmű-kiállítással tiszteleg a fesztivál a legendás cseh filmrendező, Jan Švankmajer előtt. Az Anilogue 2014 díszvendége az argentin Juan Pablo Zaramella, aki mesterkurzust is tart majd. A fesztivált Michel Gondry az Animált beszélgetés Noam Chomskyval című filmje nyitja.

A világ animációs termésének legjavát felsorakoztató Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon idén tizennégy egész estés animáció látható majd, melyek közül hét verseng a fesztivál fődíjáért.
Bill Plympton Megcsalás (Cheatin') című rajzfilmjében egy bukott mágus betiltott „lélekgépe”segítségével a megcsalt Ella felveszi szerelme számos szeretőjének alakját. Az észt Mait Laas Lisa Limone és Maroc Orange: Egy gyors szerelmi története (Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu) egy lehetetlen szerelemről szól az éneklő hajóról menekült narancsfiú, Maroc és a zenélő kagylókat gyűjtő citromlány, Lisa között. Alê Abreu A fiú és a világ (O Menino e o Mundo) fantasztikus brazil animációja egy gyermek szemével láttatja a modern világ problémáit. Esben Toft Jacobsen A túlon túl (Resan till Fjäderkungens Rike) című skandináv gyerekfilmjében a kedves, kíváncsi és kalandvágyó kisnyúl, Johan az élet szabályait tanulgatja. Az argentin Juan José Campanella animációjában, a Csocsó-sztoriban (Metegol) miután csocsóasztala, kocsmája és lelke is összetört, Amadeóval váratlanul csodálatos dolog történik: szeretett csocsóasztalának játékosai életre kelnek, és segíteni akarnak neki! Mizuho Nishikubo japán művész Giovanni szigete (Giovanni no Shima) komoly történelmi témát dolgoz fel: mikor 1945. augusztus 15-én Japán megadta magát, az amerikai katonák helyett a Vörös Hadsereg érkezett, mivel a sziget immár a Szovjetunió területe volt. Végül az Oscar-díjra jelölt Kells titka rendezője, az ír Tomm Moore magával ragadó alkotását, A tenger dalát (Song of the Sea) a fókatündérek ősi ír legendája ihlette. A „selkie-k” a vízben fókaként, a szárazföldön emberként élnek. A filmben egy testvérpárnak fel kell tárnia őseik varázslatos titkait, hogy hazataláljanak.

A rövidfilmek versenyében 30, közelmúltban készült animáció vesz részt, 13 országból – köztük Bucsi Réka Oscar-jelölt Symphony no. 42 című alkotása –, melyeket 600 nevezett kisfilm közül választottak ki. A versenyfilmeket idén is nemzetközi zsűri bírálja el, az egész estés filmeknél Juan Pablo Zaramella, Olga Pärn és Kostil Danila, a rövidfilmeknél Nina Mihaila, Jana Slezáková, Marinov Gábor.

A fesztivál nyitófilmjében, Michel Gondry Animált beszélgetés Noam Chomskyval (Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky) című alkotásában a rendező időutazást animál a zseniális filozófus komplex gondolatait felhasználva. A film a kézzel rajzolt animációt archív fotókkal és Chomskyval készült interjúk felvételeivel kombinálja, végén pedig vizuális tárgyakként lebegő kérdések híven idézik fel az elismert nyelvész szellemiségét.

Az animációs szakma idén ünnepli Jan Švankmajer nyolcvanadik születésnapját, a fesztivál retrospektív vetítéssorozattal és életmű-kiállítással tiszteleg a legendás cseh filmrendező előtt. A verseny mellett az idei program egyik különlegessége a világhírű észt rajzfilmes Priit és Olga Pärn Az élet Gabriella Ferri nélkül című közös kiállítása, mely november 30-áig lesz látható. Az alkotók november 23-án, vasárnap 17 órakor személyesen tartanak tárlatvezetést, majd 17:30-kor a Csortos teremben a közös filmjeikből lesz vetítés, azt követően pedig közönségtalálkozó. Másnap, hétfőn Priit Pärn workshopot tart a BKF-en, míg a fesztivál díszvendége, az argentin Juan Pablo Zaramella November 20-án 11 órákor tart mesterkurzust. Mindkét szakmai program regisztrációhoz kötött.

Idén is pereg majd egy japán kisfilmválogatás, az Anime Haiku, november 22-én 21 órakor pedig az Animált Éj című blokkban számos magyar és külföldi zenei videót, valamint animált horror és szerelmes történeteket láthat majd a közönség.
A november 19-22. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban futó tizenkettedik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál öt napja alatt a kísérleti filmektől a japán animéken át a látványos nagyprodukcióikig az év legjobb animációinak teljes körképét megismerhetik a nézők. Jegyek elővételben már vásárolhatóak.