2017. október 17. - kedd

A legrégebbi Stradivari-brácsa és Csehország legeslegjei a Müpában

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Időpont: 
2015. december 5. 19:30 - 22:00
Jiří Bělohlávek

Jiří Bělohlávek és a Cseh Filharmonikusok.

December 5-én Közép-Európa egyik legelismertebb szimfonikus zenekara a ma élő legismertebb cseh dirigenssel lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, hogy hazája zenéjének legjavából válogasson. Akár így is jellemezhetnénk a kétszeres Gramophone-díjas Jiří Bělohlávek és a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertjét, ahol egy modern klasszikus Janáček-szvit és egy klasszikus Dvořák-szimfónia foglalja keretbe a 20. század egyik legnépszerűbb brácsára írt versenyművét. A közönség számára még ma is enigmatikusnak tűnő szerző, Bohuslav Martinů mesterművét az est szólistája, Antoine Tamestit az egyik legrégebbről (1672) fennmaradt Stradivari-hangszeren szólaltatja meg.

A Cseh Filharmonikusokat a zenében jártas szakírók nemcsak Európa, hanem az egész világ egyik legkiemelkedőbb zenekaraként tartják számon. A 2015 szeptemberében százhuszadik évadját kezdő együttes alapítása egy 1896-os koncerthez datálható, amelyen Antonín Dvořák saját műveit – többek közt a Szláv rapszódiát és a IX. szimfóniát – vezényelte Prága legnagyobb koncerttermében, a Rudolfinumban. A zenekar a kezdeti években leginkább egy önsegélyező szakmai egyesületre hasonlított, és céljai között sem az önálló művészi profil kialakítása, sem a nemzetközi porondra való kilépés nem szerepelt. A váltást a véletlen hozta: 1901-ben, egy sztrájk folyományaként állásukat vesztett zenészek álmodtak új funkciót a Cseh Filharmonikus Zenekarnak, onnantól kezdve folyamatosan játszottak a legnagyobb koncerttermekben – és természetesen másutt is.

Anekdotába illő történet például, hogy a cseh nemzeti zene ikonikus művét, Smetana Hazám című darabját a zenekar első ízben egy smíchovi sörözőben adta elő. A zenekar irányítását 1919-ben a fiatal és energikus Václav Talichra bízták, aki remek érzékkel és céltudatosan kormányozta az együttest, melyet a modern cseh zene fontos innovatív központjává fejlesztett: elkötelezett híve volt Janáček operáinak, olyannyira, hogy a szerző egyik legtalányosabb munkája, A ravasz rókácska részleteiből például Talich készítette azt a koncertszvitet, ami felcsendül a Müpa-beli koncerten is.

Bohuslav Martinů utolsó, amerikai emigrációban töltött évében, 1952-ben szerezte a brácsára és zenekarra írt Rapszódia-koncertet. „Készen állok, hogy visszatérjek a geometriából a képzelet világába” – akkoriban így jellemezte önmagát Martinů. A szerzőt a mű írásakor ugyanis élénken foglalkoztatta a gondolat, hogy a stílusára igen jellemző, mozgékony, többszólamú zenekari szövetet háttérbe szorítva harmóniában bővelkedő, gazdag dallamvilágú művet írjon. Az eredmény magáért beszél: a Jascha Veissi által a Cleveland Orchestra és Széll György oldalán bemutatott alkotás azóta bekerült a leggyakrabban játszott modern versenyművek közé.

Jiří Bělohlávek 2012 óta látja el a Cseh Filharmonikus Zenekar vezető karmesteri és művészeti vezetői feladatait. Szoros kapcsolatban áll a BBC Szimfonikus Zenekarával, 2012-ben Martinů-szimfóniákat, 2013-ban Suk Nyári mese című szimfonikus költeményét rögzítette az együttes élén. A nagyzenekari kategóriában mindkét felvétel elnyerte a brit Gramophone díját. Herbert von Karajan után Bělohlávek az első olyan karmester, aki két egymást követő évben válik érdemessé erre a rangos elismerésre.

A francia Antoine Tamestit az új generáció egyik legtöbbre hivatott brácsaművésze. Tanárához, Tabea Zimmermannhoz hasonlóan Tamestit is szívügyének tekinti a kortárs zenét, Bruno Mantovani és Olga Neuwirth komponált már számára versenyművet, a 2015/16-os koncertszezonban pedig Jörg Widmann új művét mutatja majd be. Jelenleg egy rendkívül értékes, Antonio Stradivari műhelyéből származó hangszeren játszik. Az 1672-ben készített, „Mahler” néven nyilvántartott brácsáról jelenleg úgy tudjuk, hogy a cremonai mester legelső munkái közé tartozik, a fennmaradt példányok közül a következő mintegy tizennyolc évvel „fiatalabb”.

Jiří Bělohlávek és a Cseh Filharmonikusok
Közreműködik: Antoine Tamestit – brácsa
2015. december 5.
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

White Swan

Jazz, klasszikus, pop és világzene, irodalom, táncművészet, színház, képzőművészet, design és divat.

logó

Október 6-án startol a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata.