10 éves a Talamba

Időpont: 
2009. október 5. 0:00 - hétfő

2009-ben ünnepli 10 éves születésnapját az Artisjus - díjas Talamba Ütőegyüttes, akik 300 - 400 féle ütőhangszer művelői, tanult játékosai. A születésnapi koncertkörútjuk első állomása október 5-én a Művészetek Palotájában lesz, ahol legújabb műsorukat, a Bábelt mutatják be.

Az ország talán legnagyobb ütőhangszerparkjával rendelkező együttese, a Talamba, 1999-ben alakult Debrecenben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Ugyanolyan megszállottsággal és hozzáértéssel foglalkozik gyerekműsoraikon keresztül az ifjúság nevelésével, mint több nagy produkciójában (80 perc alatt a Föld körül, Páratlan utakon, Kaleidoszkóp, Bábel) a különböző népek kultúrájával, melyeket az ütőhangszerek sokszínűségének segítségével mutat be. Az együttes 2007 augusztusáig Debrecenben működött, ám 2007 szeptemberében Gödöllőre tette át székhelyét. Az 5 fiú soha sem unatkozik, hiszen éves szinten 90 - 100 koncertet adnak szerte az országban és a határokon túl, emellett versenyekre járnak, tanítanak és zeneszerzéssel is foglalkoznak. Nem ismerik a könnyen jött dolgokat, minden hangszerükért keményen megdolgoztak, nem szégyellték műanyag hordókkal áthidalni a kezdeti hangszerhiányt sem.

Október 27-én Debrecenben, október 28-án Gödöllőn az elmúlt 10 év legsikeresebb programjaiból válogatnak össze egy egész estére valót, ahol vendégük lesz Pécsi Ildikó – színművész, Fábián Juli – énekes, Varnus Xaver – orgonaművész, Bebe – énekes, Németh Kristóf – színművész, Szentpáli Roland tubaművész, a Solti György Rézfúvós Együttes és Magyarország vezető session – zenészei.