56. Országos Függetlenfilm Fesztivál

Időpont: 
2009. október 8. 0:00 - csütörtök - 2009. október 11. 0:00 - vasárnap

A Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézettel közös szervezésben 2009. október 8. és 11. között Nyíregyháza-Sóstófürdőn rendezi meg a soron következő 56. Országos Függetlenfilm Fesztivált.

Az 1931-ben alakult, közel 700 tagot számláló szervezet seregszemléje az év legrangosabb függetlenfilmes eseménye, melyen a regionális szemléken díjazott és továbbjuttatott filmek mellett az elő zsűri által kiválasztott alkotások kerülnek a versenyprogramba, melyből a fesztivál zsűrije fogja díjazni a legjobbakat.

A MAFSZ legfontosabb éves rendezvényére – a több mint 75 éves hagyományhoz híven – 2009-ben is két úton kerülhettek be alkotások. Egyrészt a tavasszal lezajlott regionális szemlékről (Dunántúl, Kelet- és Dél-Magyarország, Budapest) juthattak tovább a szakértő ítészek által megtekintett és értékelt filmek. A három tájegységi szemlére nevezett mintegy 100 filmből 25 jutott tovább, melyeknek összes ideje 267 perc volt.

Közvetlenül is lehetett nevezni az országos fesztiválra. A MAFSZ műfaji megkötés nélkül várta a nevezéseket. Egy alkotó maximum 3 filmmel nevezhetett, a filmek hossza legfeljebb 90 perc lehetett. A 70 nevezett alkotásból – a már bekerült filmeken kívül – további 19 művet juttatott tovább az elő zsűri (Bakács Tibor – kritikus, Buzás Mihály – rendező, színész; Czabán György – független filmes). Így összesen 44 film kerül vetítésre a verseny-szekcióban, 532 percben.

Mivel az idei felhívásra tucatnyi ismeretterjesztő film érkezett, ezért a versenyprogram mellett hat, az elő zsűri által javasolt film is vetítésre kerül egy tematikus információs blokkban.

A négy napos rendezvényen nyilvános konzultációt tart a fesztivál zsűrije (jelenleg felkérés alatt), ahol az alkotók és az érdeklődők közreműködésével ízekre szedik a látott filmeket. A 2008-as szombathelyi országos küldöttközgyűlés egyhangú javaslata alapján az országos fesztivál elő zsűrije fokozott szigorral bírálta el a 30 percnél hosszabb filmeket. A fesztivál második napján arra is lehetőség nyílik, hogy a versenybe nem került filmek alkotói személyesen faggassák ki az elő zsűri tagjait.

A fesztivál megnyitóján Tóth Barnabás első nagyjátékfilmjét, a Rózsaszín sajtot tekinthetik meg a látogatók. A rendező már több kisfilmmel bizonyította tehetségét, számos díjat nyert, többek között a MAFSZ fesztiváljain is. A film megtekintése után a film alkotói közönségtalálkozóra várják a nézőket.

A rendezvényt további programok színesítik:

  • 4. Országos Független Pálinkaverseny
  • TóParti zenés estek és táncos éjszakák (Pedrofon, Dj. Kolbász, Dj. Pamach, Dj. Hopihe)
  • Belőled is lehet pornósztár - előadás a YouTube-ról
  • meglepetés vizespóló verseny

A fesztiválon a következő alkotók filmjeit vetítjük a versenyprogramban: Antal Attila, Arató Péter, Balogh Ferenc, Balogh János, Binder Ervin, Bordás Róbert, Boros Ferenc, Csóka Miklós, Csuja László, Dér Asia, Ekési Orsolya, Falvay Miklós, Farkas Gábor, Farkas Szilárd, Gerócs László, Honti Gergely, Horváth Szilárd, Horváth Zoltán, Igor és Ivan Buharov, Juhász Jozefa Ariella, Káldy László, Katits Kálmán, Klacsán Gábor, Kotnyek István, Kovács Tibor, Kovárczi Béla András, Kőszegi Tamás, Légvári Dániel, Lichter Péter, Lőrincz Zsuzsa, Majoros Zsolt, Mészáros Attila, Monhalt Ákos, Németh Gergő, Őrsi András, Pántya Beáta, Pap Árpád, Papp Barnabás, Péter M. László, Pudics Zsuzsanna, Rév Marcell, Simonyi Balázs, Szabó Zsigmond, Szirmai Márton, Szőcs–Barta Ágnes, Takács Dániel, Vargha Márk Péter, Zsupkó László.

A rendezvény összes programjára a belépés ingyenes. Bővebb információ: www.mafsz.hu