Légy világsztárok tanítványa

Mesterkurzusok és nemzetközi hegedűverseny a Fesztivál Akadémián

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A rangos megmérettetésre idén több mint 50, tizenkilenc év alatti hegedűs jelentkezett 3 kontinens 15 országából.  A zsűri elnöke a legendás Shlomo Mintz, a zsűritagok között pedig a világ legjelentősebb hegedűtanárai kapnak helyet. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár alapította a legifjabb, tizenkilenc évesnél fiatalabb növendékek számára. A verseny névadója a világhírű hegedűművész és zenepedagógus, Fehér Ilona, aki maga is a Zeneakadémián tanult Hubay Jenőnél, és a két világháború között figyelemre méltó szólistakarriert futott be. Gyönyörű hegedűhangját azonban a II. világháború zaja elnémította. Koncentrációs táborba hurcolták, ahonnan megszökött, majd a háború után Izraelbe emigrált. Itt kezdetben újra szólistaként működött, majd tanítani kezdett, s olyan művészek kerültek ki a kezei közül, mint Pinchas Zuckerman vagy Shlomo Mintz.

A július 17-én kezdődő nyilvános III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny helyszíne a gyönyörűen felújított a Budai Vigadó. A három korosztályban versenyző hegedűs növendékeket a világ legjelentősebb hegedűtanáraiból éshegedűművészeiből álló nemzetközi zsűri értékeli, azaz Cihat Aşkın (TUR), Herbert Greenberg (USA), Qian Zhou (CHN), Lutsia Ibragimova (RUS), Perényi Eszter (H) és Ácsné Szily Éva (H). A zsűri elnöki tisztét kezdettől fogva maga Shlomo Mintz (USA/IZR) tölti be. A megmérettetésre idén több mint 50 növendék jelentkezett a világ 3 kontinensének 15 országából. A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenynek szerves részét képezik a zsűritagok által adott mesterkurzusok, valamint a versennyel egy időben zajló nemzetközi kamarazenei fesztivál, a Fesztivál Akadémia Budapest, amelynek próbáin és koncertjein is részt vehetnek a versenyzők. A 6500 euro összdíjazású verseny gálaműsorát július 26-án 18:30-tól tartják a Zeneakadémia Solti Termében.

A verseny célja tehát nemcsak az, hogy lehetőséget teremtsen az ifjú hegedűsöknek a nagyvilág előtti bemutatkozásra, hanem az is, hogy a tanuljanak, tapasztalatot szerezzenek a világsztárok kamarahangversenyein és a mesterkurzusokon.  A fesztivál ideje alatt a legkiválóbb mesterek tartanak magánórákat és kamarakurzusokat. És mire jó egy mesterkurzus? A legnagyobbaktól kaphatnak útmutatást a növendékek a továbblépéshez, elleshetik a mesterfogásaikat, megismerkedhetnek szakmai szemléletükkel. A mentorok segítségével elmélyülhetnek az éppen elemzett mű rejtelmeiben. Egy kamarazenei mesterkurzus együttműködésre tanít, melynek során az ifjú hegedűsök kapcsolatokat teremthetnek a világ különböző tájain élő zenésztársaikkal, és a lelkiismeretes munka jutalmaként együtt muzsikálhatnak kedvenc mestereikkel a Fesztivál Akadémia Budapest koncertjein! Mesterkurzusokat tartanak többek között: Rinat Ibragimov orosz nagybőgőművész, a London Symphony Orchestra egykori szólóbőgőse, a Guildhall School tanára; Perényi Eszter,a Zeneakadémia Vonós Tanszékének egykori vezetője, hegedűsök generációinak mestere. A fesztiválon fellépő művészek közül kamarakurzust ad Shlomo Mintz, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és Balog József is.

Idén is várják azokat a műkedvelő muzsikusokat, akik polgári foglalkozásuk mellett rendszeresen kamarazenélnek, s szívesen tanulnának a Fesztivál Akadémia művészeitől: nekik is szólnak a mesterkurzusok, ráadásul saját koncertet is adhatnak a fesztiválon.