Újra Határtalan Napok a Miskolci Nemzeti Színházban

Február 13-15. között ismét a határon túli kultúráé lesz a főszerep a Miskolci Nemzeti Színházban.

Az idei programok különlegessége, hogy a színház, a zene, a képzőművészet és irodalom mellett most a film és a tánc műfaja is képviselteti magát! A Határtalan Napok rendezvénysorozaton idén Beregszász lesz a vendég. A miskolci színház számára ez az egyik legfontosabb fesztivál: minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatja be a teátrum, és nem csak a színházát, hanem a képzőművészetét, az irodalmát, a zenéjét is megismerheti a városi közönség. Béres Attila színházigazgató szerint a miskolciaknak is öröm, hogy láthatják, hogy máshol hogyan mutatkozik be a kultúra. Mert a kultúrában nem lehetnek határok: a kultúra egy egyetemes nyelv, a művelői pedig ezt a nyelvet jól beszélik, és nem akadály az egymással való kommunikáció; köztük nem léteznek határok.

A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház változatos műfajokban mutatkozik be a három napos fesztiválon. A gyerekek egy mágikus világba nyerhetnek betekintést a Tizenkét hónap című meseelőadásban, ahol zene, tánc, humor és mély emberszeretet vegyül a kedves történetbe. Bartók Béla kárpátaljai népdal gyűjtéseit a Sodró Együttes Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadásán hallgathatja meg a nagyérdemű. A közel egyórás zenei és táncélmény alatt a kárpátaljai vidékre jellemző ismert népzenei és néptánc örökség jelenik meg a színpadon. A Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjáték, Móricz Zsigmond legsikeresebb színpadi műve, most a beregszásziaktól látható Miskolcon, autentikus zenével és néptánccal. A Lila ákác című előadás során egy igazi szerelmes zenés históriát láthatnak a Miskolci Nemzeti Színház színpadán. A legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a beregszászi Liliomfi előadása kapta a Városmajori Színházi Szemlén 2013-ban, melyet most az itthoni közönség is láthat. Egy különleges műfajú előadással is készülnek a beregszásziak: a Zoltán újratemetve című tragigroteszk egy beteljesületlen, tragikus szerelem története a Szovjetunió nyugati határán, a II. világháború végén, és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén, „Romeo és Júlia a vasfüggöny két oldalán.”

A Határtalan Napok programjai között idén filmvetítés is szerepel. Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című költeményből Vidnyánszky Attila 2003-ban nagysikerű színházi előadást rendezett, 2014-ben pedig filmre vitték Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével. A képzőművészeti kiállítás során több mint tíz művész alkotásaiból láthatnak válogatást a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület kortárs kárpátaljai alkotók gyűjteményéből. Az irodalmi est vendégeként pedig kárpátaljai íróval, költővel és irodalomtörténésszel találkozhatnak az érdeklődők.

Programok:

Február 13. csütörtök:

14.00 és február 14. 10.00     Kamaraszínház

Tizenkét hónap meseelőadás

A gyerekek egy mágikus világba nyerhetnek betekintést, melynek alapja egy sokak által ismert orosz népmese. Az alkotók zenével, tánccal, humorral és mély emberszeretettel álmodták színpadra ezt a karácsonyi történetet.

A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház vendégjátéka

16.00  Nagyszínház nézőtéri társalgó - A kárpátaljai festészet napjainkban

„A hagyományok megőrzéséhez, fenntartásához és a kárpátaljai festőművészet, és alkotók minél szélesebb körben való népszerűsítéséhez igyekezett hozzájárulni szervezetünk az elmúlt 13 évben. A kárpátaljai festőművészek palettája nagyon széles, amelynek egy kicsi szeletét igyekszünk jelen kiállításon bemutatni.” A kiállítás megnyitja: Őry László, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke.

Válogatás a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület kortárs kárpátaljai alkotók gyűjteményéből

18.00  Kamaraszínház - Hallottad-e hírét Beregvár megyének?

A Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadás során különleges zenei és táncos produkción vehet részt a nagyérdemű. A felcsendülő zenei anyagok között Bartók Béla kárpátaljai népdal gyűjtései is elhangzanak majd. A közel egyórás zenei és táncélmény alatt a kárpátaljai vidékre jellemző ismert népzenei és néptánc örökség vetítődik majd a színpadra, mindez kiegészülve a háttérben vetített archív történelmi anyagokkal, fotósorozattal, mely tájegységenként mutatja be a nemzetiségek múltját. 

A beregszászi Sodró Együttes koncertelőadása

19.00  Nagyszínház - Nem élhetek muzsikaszó nélkül vígjáték

Móricz Zsigmond műve igazi prózai és színpadi örökzöld. Letűnt világot idéz a duhajkodó, ifjú földesúr és feleségének története, de van benne valami múlhatatlanul eleven, aminek ma is lehetetlen ellenállni. Móricz Zsigmond legsikeresebb színpadi műve a beregszásziaktól, autentikus zenével és néptánccal.

A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház vendégjátéka

Február 14. péntek:

16:00   Nagyszínház nézőtéri társalgó - Kárpátaljai Szép Szó (irodalmi est)

Vendégek: Csordás László irodalomtörténész, Marcsák Gergely költő, Shrek Tímea író, Vári Fábián László költő, műfordító, az Együtt c. irodalmi lap főszerkesztője

Moderátor: Jenei László író

A program ingyenes, jegyek igényelhetők a jegypénztárban.

17:00   Játékszín - A szarvassá változott fiú

Kiáltozás a titkok kapujából filmvetítés

Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című költeményből Vidnyánszky Attila 2003-ban nagysikerű színházi előadást rendezett, 2014-ben pedig filmre vitték Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével. Új értelmezéssel, új művészeti alkotás született, amely ötvözi a filmes és a színházi „nyelvet,” amely az alkotás folyamatáról, a színházcsinálásról szól. Film, amelybe Vidnyánszky Attila saját és kárpátaljai társulata történetét, a beregszászi színház viszontagságait, gyönyörűségeit és sikereit beleszövi. Üzenet, amelyet a szarvassá változott fiú küld a "titkok kapujából"- az az egy, aki feljut a kapuba, visszanéz és megüzeni a jó hírt...

Az előadás ingyenes, jegyek igényelhetők a jegypénztárban.

19:00   Kamaraszínház - Lila ákác szerelmes zenés história

Tóth Manci, a primadonnaálmokat szövögető kis varrónő a Városligetben, egy hatalmas lila akác alatt ismeri és szereti meg Csacsinszky Pált. Pali viszont Bizonyosné Lola iránt érez lírai szerelmet, az úriasszony azonban csak játékszernek tekinti, és csapodár élvetegségével hamar ki is ábrándítja a férfit. A felejteni akaró Pali Zsüzsü úr kaszinójában talál rá az új táncos csillag Mancira. Mire rádöbben, hogy Manci hozta életébe a tiszta szerelmet és az ártatlan ifjúságot, a lányt már oroszországi turnéra viszi a vonat…

A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház vendégjátéka

Február 15. szombat:

15:00 Csarnok - Zoltán újratemetve tragigroteszk

Romeo és Júlia a vasfüggöny két oldalán: egy beteljesületlen, tragikus szerelem története a Szovjetunió nyugati határán, a II. világháború végén, és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén; majd felbomlása után, mikor Kelet vasfüggönyéből Nyugat aranyfüggönye lesz.

A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház vendégjátéka

19:30   Kamaraszínház - Liliomfi vígjáték

„A Liliomfi XIX. századi drámatermésünknek egyik legtöbbet játszott, színpadról, filmről egyaránt népszerű darabja. A könnyed hangvételű játék középpontjában természetesen szerelmi bonyodalom áll, a fiatalok boldogságát azonban legfeljebb késleltetni tudják az események, megakadályozni nem. Az álöltözetek, a komikus vénkisasszony nevelőnő, a bogaras tudós nagybácsi a humor biztos forrásai, a szabad színészélet pedig reformkori ízű lelkesedéssel ábrázoltatik.”

A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház vendégjátéka

A Határtalan Napok részletes programja megtalálható a weboldalon!