Néha a tudatosság a legjobb döntés

Nem a változatosság, hanem inkább a tudatosság volt a jellemző az olvasás szerelmeseire a nyár utolsó hónapjában.

A Bookline augusztusi sikerlistájából az látható, hogy sokan az irodalom mellett tették le a voksukat, mások pedig a nyár nagy kedvenceivel készültek az őszre. Az élmezőnyt az elmúlt hónapokhoz hasonlóan Orvos-Tóth Noémi könyve vezeti, amit Delia Owens sokszínű és lélegzetelállító írása követ, a dobogósok listáját pedig Dr. Edith Eva Eger sikerkönyve zárja.

Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása másfél éve meghatározó szereplője a Bookline sikerlistájának. Az Örökölt sors népszerűsége töretlen, témája sokakat ragad magával, hiszen a szerző állítása szerint frusztrációink okait családunk múltjában kell keresni. Delia Owens biológus hetvenévesen döntött úgy, hogy kipróbálja magát regényíróként. Ahol a folyami rákok énekelnek című könyvében egy elszigeteltségben élő lány küzdelmekkel teli története bontakozik ki, aki egyszer csak egy rejtélyes gyilkosság gyanúsítottjává válik. Edith Eva Eger A döntés című sikerkönyve egy bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézés a múlttal. Az Auschwitzot túlélő magyar pszichológus műve számtalan embernek adott és ad támaszt a leküzdhetetlennek tűnő traumákkal való szembenézéshez. A szerző új könyve novemberben jelenik meg.

A nyár kedvenc olvasmányai között szép számmal fedezhetünk fel irodalmi alkotásokat, ilyen Tompa Andrea Haza című regénye is. A Libri irodalmi díjas szerző legfrissebb alkotásában az otthon elhagyása, a hazatérés égető szüksége játssza a főszerepet, olyan témákat feszegetve, mint hogy kiket hagyunk hátra, amikor elmegyünk, van-e még közünk azokhoz, akikhez hazatérünk. Deborah Feldman egy New York-i haszid közösségben töltötte gyerek- és fiatalkorát, míg úgy nem döntött, hogy elmenekül az ott uralkodó szigorú törvények elől. Életének történetét Unortodox - A másik út című könyvében írta meg, amiből idén nagy sikerű sorozat is készült. Gurubi Ágnes debütáló regénye megjelenését követően egyből felkerült a Bookline havi sikerlistájára. A Szív utca lapjain bebizonyosodik, hogy senki sem múlt nélkül születik, és bár könnyű azt gondolnunk, hogy történetünk születésünkkor kezdődik, valójában az életünk soha nem lehet független szüleink és őseink életétől.

Az e-könyvek kedvelői közül sokan Fredrik Backman Hétköznapi szorongások című történetét választották, ami egy svéd kisvárosban, szilveszter előtti napon játszódik. A főhős ingatlanügynök, éppen lakásbemutatót tart, mikor egy kudarcot vallott bankrabló menekülés közben beront az épületbe, és túszul ejti az összes érdeklődőt: két megkeseredett IKEA-függőt, egy mogorva bankigazgatót, egy szomorú nénit, egy terhes nőt a párjával, és egy nyúlfejet viselő ismeretlent. Fiala Borcsa ismert újságíró Drill című könyvében rávilágít a kapcsolatok törékenységére, az élet azon apró mozzanataira, amelyek szép lassan megrepesztik egy házasság szilárdnak hitt falát. Fájóan ismerős élethelyzetekből felépülő könyve azt a kérdést feszegeti, vajon tényleg ismerjük-e azt, akivel megosztjuk az ágyunkat?

A gyerekkönyvek között is különleges és izgalmas történeteket találhatunk. Sokan Berg Judit fordulatos, izgalmas, szellemes, kitűnően megírt, letehetetlen kalandregényét olvasták, aminek főhőse, Rumini, mára a magyar meseirodalom emlékezetes alakjává vált. Vaskos és gyönyörű kötetben jelent meg Beatrix Potter huszonhárom meséjének és verseinek gyűjteménye, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. A Nyúl Péter és barátai teljes kiadása most először jelent meg magyarul, Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami szeptemberben a program szakmai és gyerekzsűrije szerint is szerző Rojik Tamás Szárazság című könyve. A szakmai csapat részéről M. Kácsor Zoltán, író így nyilatkozott a könyvről: „Keresve is nehezen találnánk manapság húsbavágóbb témát, mint a klímavédelem. Rojik Tamás regénye úgy vezeti rá az olvasót a jelenkori kétségbeejtő helyzetre, hogy elmeséli a lehetséges jövőt: a 2050-es években járunk Magyarországon, ahol a folyók és a tavak kiszáradtak, vagy a végletekig szennyezettek, ahol a leggazdagabbaknak is kimért vízadagjuk van, és szeptemberben is hőség uralkodik. Aki izgalmas, okos, friss magyar sci-fire vágyik, bátran vesse bele magát az olvasásba.”