A klasszikus gitárzene nagyjai a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

„Közel egymáshoz” Az első hazai online fesztivál! 2020. november 2 - 7.

„Közel egymáshoz” mottóval tárja idén nagyra virtuális kapuit a klasszikus gitárzene kiemelkedő előadóit évről-évre bemutató Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál. „Az elmúlt időszak arra késztetett mindannyiunkat, hogy saját értékeinkre több figyelmet fordítsunk és a távolságokat az internet segítségével hidaljuk át.” – vallják a szervezők. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál idén a V4 országok meghatározó, nemzetközi hírű gitárművészeit mutatja be a közönségnek, mellettük nem feledkezik meg a fiatal tehetségekről sem. A fesztivál teljes programja az online térben érhető el, jegyvásárlás után tekinthetők meg adott időben – pár órás ráhagyással – a koncertek, példátlan lehetőséget nyújtva arra is, hogy külföldről kövessék a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált.

Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hét éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezte el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit. A fesztiválon az elmúlt években is olyan nagyságok léptek fel, mint David Russell, Paul O’Dette vagy Manuel Barrueco, Roberto Aussel, Costas Cotsiolis Margarita Escarpa, Pablo Marquez, Ricardo Gallén.

Az idei fesztivál közeli értékeinkre koncentrál, azokra a művészekre, akiket előadói kvalitásai, életpályája, technikai tudása a legnagyobbak közé sorol, de akiket kevésbé ismernek itthon. Itt lesz velünk a hangszer páratlan virtuóza, Pavel Steidl Csehországból, Marcin Dylla Lengyelországból, aki a kritikák szerint is a világ egyik legtehetségesebb gitárosa, és koncertet ad a Pozsonyi Zeneakadémia professzora, a remek fiatal művész, Karol Samuelcik Szlovákiából, míg Magyarországot egyik legsikeresebb klasszikus gitárművészünk, Csáki András képviseli a színpadon. A fenti négy művész koncertjét szeptemberben rögzítették a Zeneakadémia Nagytermében az őszi lezárások előtt. 

A „nagyok” koncertjei mellett fiatal művészek és formációk is bemutatkoznak az idei programban. A fiatalok koncertjeit az adott országban rögzítették közvetlenül a fesztivál előtti hetekben. Csehországból Hedvika és Dominika Švendová szólógitár – gitár/fuvola duójának koncertjét és Petra Poláčková szólógitár estjét tesszük elérhetővé a fesztivál látogatói számára, Lengyelországból Jagoda Świdzińska szólógitár estjét, valamint Andrzej Grygier szólógitár estjét tekinthetik meg az érdeklődők, míg Magyarországról Sidoo Zsombor szólógitár estjét és a Tritonus Gitártrió kitűnő formációját hallgathatják meg a koncertlátogatók.

A klasszikus gitár sokáig háttérbe szorult a magyar zenei tradíciók hangszerei mellett. 2002-ben gyökeres változás indult el a hangszer magyarországi fejlődésében: Eötvös József gitárművész vezetésével elindult a Liszt Ferenc Zeneakadémia klasszikus gitár osztálya. Rövid időn belül bebizonyosodott, hogy a gitár méltó partnere a többi hangszernek, az elmúlt 15 év alatt pedig több mint két tucat helyezést értek el nemzetközi versenyeken a tanszak hallgatói.

A hangszer teljes kibontakozása végül a fesztivállal vált lehetővé, amelyhez nemzetközi versenyek és mesterkurzus is csatlakozik. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A rendezvény az elmúlt öt évben Magyarország legnagyobb klasszikusgitáros eseményévé nőtte ki magát. A fesztivál minden koncertje színvonalas klasszikuszenei produkció, a gitár nagy művészeivel és zeneszerzőivel, összes koncertje teltházas előadás volt, akár a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében, akár a Nagyteremben került megrendezésre.

A fesztivál koncertjeiről és a jegyvásárlási lehetőségekről az oldalon található bővebb információ.

Az online koncertek adott időben, a program szerinti kezdéstől 12 órán keresztül, a koncertekre előzetesen megvásárolt jegyekkel tekinthetők meg.