Nagy sikerrel zárult a X. Mozinet Filmnapok

8 fesztiválkedvenc film, 15 város, 3062 néző.

2020. október 22. és 25. között 15 városban rendezték meg a X. Mozinet Filmnapokat. Budapest mellett Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szentendre, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tapolca és Veszprém adott otthont a világ legnagyobb fesztiváljait megjárt nyolc filmnek, jóval a hazai országos mozibemutató előtt. Összesen 3062 nézőt vonzott a rendezvény, mely a jelenlegi, járvánnyal sújtott időszakban kimagaslóan jó eredmény!

Ezúttal is a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok – Sundance, Velence, Berlin és Cannes – címeiből állt össze a program. Idén összesen 3.062-en vettek részt a vetítéseken. Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője így értékelte az eredményeket: „Március óta bizonytalan volt, hogy meg tudjuk-e szervezni a 10. Filmnapokat, nem tudhattuk, hogy a vírushelyzet engedi-e, nyitva lesznek-e a mozik. Utólag nagyon örülünk, hogy bele mertünk vágni, mert a moziknak most óriási szükségük van filmekre, rendezvényekre, nézőkre”.

A Berlini Filmfesztiválról négy film érkezett a X. Mozinet Filmnapokra: a magyar közönség láthatta a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektjének első darabját, az Ezüst Medve-díjas DAU. Natasa című orosz alkotást, Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető Berlin, Alexanderplatz történetét, Agnieszka Holland Sarlatán című alkotását és a Oscar-díjas Joaquin Phoenix produceri felügyelete alatt készült Gunda című filmet. A DAU. Natasa vetítését követően Kolozsi László kritikus beszélgetetett a filmről Sz. Bíró Zoltán történésszel, Oroszország-szakértővel, a Berlin, Alexanderplatzról pedig Varga Ákos kérdezte a színpadon Zentai Lillát, a Menedék Egyesület munkatársát.

Az idén minden tekintetben rendhagyó Cannes-ból két film érkezett. A beszéd az év francia vígjátékmeglepetése. Intelligens humora, váratlan fordulatai és vizuális megoldásai biztosan sokáig velünk maradnak, a Sweat pedig letaglózó betekintés egy influenszer életébe. Utóbbi vetítése után Kormos Anett humorista-újságíró és Szirmai Gergely videóblogger osztotta meg a közönséggel, milyen a viszonyuk a saját rajongóikkal.

A 77. Velencei Filmfesztiválon debütált Shannon Murphy bemutatkozó rendezése, az Amíg tart a nyár is a program része volt, a négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezőjének, Benh Zeitlin új filmje, a Wendy pedig a Sundance-ről érkezett a X. Mozinet Filmnapokra. Előbbi film kapcsán Szabó Eszter Judit (Pszichoforyou) kérdezte Demetrovics Zsolt addiktológust és Kánya Kinga gyászterapeutát a színpadon.

Böszörményi kiemelte, hogy „a nézőktől rengeteg jó visszajelzést kaptunk, sokaknak nagyon hiányzott már a moziélmény. A legfontosabb természetesen a nézők biztonsága, és úgy láttuk, hogy a vetítéseken mindenki példásan betartotta az előírásokat, nem éreztünk feszültséget a kötelező maszkviselés miatt sem. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával országos kampányt tudtunk szervezni, 15 városban vetítettük egyszerre a filmeket, mindenhol a helyi közönségre szabtuk a promóciót. Ennek is köszönhető, hogy csupán 30%-ot esett a nézőszám a tavalyi évhez képest, miközben jóval nagyobb az általános visszaesés a mozikban.”