Újra látható Jelenczki István Trianon-filmje az Uránia online csatornáján

2021. január 16., szombat 16:00 és január 17., vasárnap 16:00.

Ismét látható lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház online mozicsatornáján keresztül Jelenczki István Nem, nem, soha - „Isten az igaz ügyet nem hagyja el” című, négyrészes dokumentumfilmje Trianonról. Az alkotás első két része, a Magyarország Archiregnum és a Nemzetgyilkossági gyakorlat című fejezetek január 16-án, szombaton láthatók, majd a Folyamatos Trianon és a Magyar Feltámadás című további két rész másnap, január 17-én, vasárnap. Az online megtekintésre közvetlenül a jegy oldalon, vagy a filmszínház honlapján keresztül lehet virtuális jegyet, azaz hozzáférést váltani.

A filmet karácsony előtt online mutatta be az Uránia, nagy sikerrel. A nézői visszajelzések szerint Jelenczki István filmje a maga nemében hiánypótló, a nemzettudatot nagyban erősítő alkotás, amelyet – mint írják – minden iskolában vetíteni kellene. Újszerű abban is, hogy nemcsak a történelmi Magyarországot felosztó döntés előzményeiről és következményeiről, de a nemzeti trauma feldolgozásának lehetséges módjáról is szól. A több éves munkával elkészült, gazdag dokumentumanyagot használó filmalkotásban többek közt megszólal Raffay Ernő történész, Dr. Bagdy Emőke pszichológus, Babucs Zoltán hadtörténész, Dr. Csere Péter jogász, Domonkos László író, újságíró, Dr. Popély Gyula felvidéki magyar történész, akadémikus, Szidiropulosz Archimédesz történész, szociológus, Vincze Gábor történész, Bogár László közgazdász, dr. Kahler Frigyes jogász, jogtörténész, dr. Tóth Zoltán József alkotmányjogász, jogtörténész, Zinner Tibor jogtörténész és mások.

„A trauma – a történelmi Magyarország tudatos szétdarabolása – eddigi érvrendszerének cáfolata, a tényleges történelmi összefüggések megjelenítése hozzájárulhatna ahhoz a folyamathoz, amelyben a Nemzet visszatalál Önazonosságához. A Nemzetlélek gyógyításához a tényszerű feltáró és szembenéző folyamatokon keresztül vezet az út. Ezt a célt szolgálja négyrészes filmem, amely közel ötévi munkám eredménye” - vallja Jelenczki István.