Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó.

A 2020-ban megjelent albumok közül több már felkerült a nemzetközi toplistákra, illetve a hazai best of összesítésekbe. A világ legrangosabb nemzetközi világzenei toplistáján, a World Music Charts Europe-on 2021 januárjában egyetlen magyar lemez szerepel a legjobb 20 között, az Ötödik évszak Ne rejtsd el címmel 2020 őszén megjelent albuma, amely az irányadó lista 11. helyén került fel a meghatározó fórumra. Az albumot az Ifj. Csoóri Sándor Sündi (brácsa, hosszúnyakú tambura, koboz, ének) hívására alakult kiváló formáció jegyzi, amelynek tagjai Hegedűs Máté (hegedű), Zimber Ferenc (cimbalom), Szabó Csobán Gergő (bőgő, ének) sajátos zenei világát meghatározó énekesnője pedig a magyar-francia Izabella Caussanel. A zenekar októberben bemutatkozott a WOMEX (World Music Expo) showcase programjában is, koncertjüket világszerte követték az online feleteken a zenei szakemberek. A lemezről további információ a Fonó weboldalán,  a WMCE toplista itt érhető el.

Örömmel gratulálunk a listán szereplő további magyar lemez alkotóinak: ugyanebben a hónapban Lakatos Mónika & the Gipsy Voices Hangszín című lemeze - a Folk Európa kiadványa - a 19. helyen került fel a világ legjobbjai közé.

A régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts negyedéves listájának dobogós harmadik helyére került Lajkó Félix & Band START című albuma, amely november elején látott napvilágot. A virtuóz hegedűművész öttagú zenekarával több emlékezetes koncert után vette fel az első közös lemezt, amelyen láthatóan megtalálták a közös hangot. Új Lajkó szerzeményeket, inspiráló zenefolyamot hallhatunk kiváló alkotótársak közreműködésével, Lajkótól megszokott csodálatos zenei bravúrokat, amelyek mélységekbe és magasságokba repítenek. Talán produkcióban még sosem hallhattuk ennyire felszabadultnak Lajkó Félixet. A lemez elérhető a Fonó webboltjában itt a Balkan World Music Charts toplistája pedig itt:

A fenti lemezeket játssza többek között a melbourne-i és a belgrádi rádió, ahogyan a Poklade Balkantransz című albumát is, de méltatta a hazai kritika is. A langologitarok.hu pedig összesen 12 (!) Fonós kiadványt válogatott be az idei legjobb 20+1 közé.

Köztük szerepel a már említett két fenti toplistás lemez mellett az improvizációs folklórszínház új műfaját létrehozó Bahorka Társulat Pletykázó asszonyok c. első lemeze, a Besh o droM 20 többszörös toplistás, nemzetközi sikerű jubileumi albuma, a Cimbaliband és Horváth Alexandra új közös lemeze a Gipsy Fushion, amely a roma énekes-zenész elődök előtt tiszteleg, Cserepes Károly új remixe, a The Big Slalom, amely azúttal a teljes Kárpát-medencét beutazza zenében, a kiemelkedő acapella formáció, a Dalinda második Átjárók című albuma, a mohácsi illetőségű Poklade vérbeli balkáni muzsikája, a Balkántransz, az egyik legkedveltebb moldvai táncházunkat rendező Berka együttes kiváló lemeze, amely egy csángó évkör Csángó négy évszak címmel, a Hungarian FolkEmbassy & Barátai Budapesten és Varsóban felvett albuma szép lengyel-magyar zenei párhuzamokkal Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár címmel, valamint a debreceni Pendely Énekegyüttes-család mintegy két évtizednyi munkájának hangzó összefoglalása Debrecenbe’ nyílik a virág…címmel és a Pengetős Trió kiváló, virtuóz, innovatív és tradíciókat tisztelő citera-, a tambura-, a kobozmuzsikája, amely Este nálunk címmel jelent meg a Fonónál.

A 2020-ban megjelent lemezekből a Fonó készített egy lejátszási listát ízelítőül, amely itt meghallgatható. A Fonó az elmúlt évben 15 lemezt adott ki, amelyeket rendszeresen méltattak a kritikák és közülük több felkerült a nemzetközi toplistákra.