Blaha Lujzától a rock and rollig

Hatvan év gramofonlemezei hallgathatók meg az Országos Széchényi Könyvtár legújabb online adatbázisában.

Bő fél éven belül immár ötödik online tartalomszolgáltatását indítja el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Ezúttal több mint 2600 digitalizált hangfelvétel válik meghallgathatóvá a nagyközönség és a kutatók számára legújabb, Hangtár elnevezésű digitális adatbázisukban. A 2021. január 22-én, a magyar kultúra napján élesített szolgáltatás több mint 150 órányi archív hanganyagot tesz közzé az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából.

A célzott kereséshez többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre; a böngészni vágyók tíz kategória közül válogathatnak. A tájékozódást gazdag tárgyszókészlet, részletes biblográfiai adatok és jó minőségben digitalizált címkefotók segítik. Az összeállítás fókuszában a zenei műfajok (operett, sanzon, tánczene, katonadal, korai dzsessz, magyar nóta, népzene – kiemelten a Patria sorozatának néhány lemeze –, klasszikus zenei hanganyagok) állnak, de prózai hangdokumentumok (mesék, korai kabarék, klasszikussá vált jelenetek) is helyet kaptak a válogatásban.

Az eddig csupán a könyvtárban kutatható dokumentumok hat évtized magyar vonatkozású hanglemeztörténetét ölelik fel: magyar szerzők műveit, illetve előadók felvételeit tartalmazzák, amelyek az 1904 és 1962 közötti időszakban jelentek meg hazai gyártású vagy külföldi lemezeken. Maguk a felvételek 1902 és az 1950-es évek vége között készültek, de nem csak Magyarországon, hiszen a magyar előadóművészek régen is rendszeresen készítettek hanganyagokat külföldön, például a két világháború között Németországban vagy 1950 után Csehszlovákiában.

Az eredeti hangdokumentumok könyvtáruk több mint 100 000 könyvtári egységet magába foglaló hangarchívumában találhatók. Mivel a Magyar Rádió szomszédságában elhelyezett egykori hangzógyűjtemény a rádió 1956. októberi ostromakor szinte teljesen megsemmisült, a jelenleg itt őrzött, 70 000 darabból álló sellaklemez-kollekció csak kis részben származik kötelespéldányokból.

A gyűjtemény a nemzeti könyvtár tudatos beszerzési politikájának köszönhetően a XXI. század első évtizedeiben alakult ki a három legjelentősebb magyarországi magángyűjtemény megvásárlásával és ajándékozás útján. A jelen válogatásban Kovács József tekintélyes hanglemezhagyatékából és kisebb magánkollekciókból származó dokumentumok, valamint az 1957 óta beérkezett kötelespéldányok hanganyagai kereshetők.

Az adatbázisban a hazai hanglemezgyárak mellett olyan nemzetközinek mondható lemezcégek kiadványai között is böngészhetünk, mint a The Gramophone Company (His Master’s Voice), az Odeon, a Columbia vagy a Deutsche Grammophon (Polydor).

A honlapon többségében 1926 utáni, már mikrofonnal készült – így jobb minőségű – felvételeket hallgathatunk meg, de a korai, akusztikus hangrögzítési eljárással rögzítettek is képviseltetik magukat, köztük legkorábbiként azok, amelyek a legendás Blaha Lujzával készültek 1902-ben Budapesten. E korai hangfelvételek olyan korszakból szólnak hozzánk, amelyben a gramofonlemez még új médiumnak számított. A XIX. század végén megjelenő, széles körben a két világháború között elterjedő gramofon alapvetően változtatta meg a zenehallgatási szokásokat, a közízlést, és jelentős hatással volt a társas életre.

Az adatbázis bővítése folyamatos; elérhetősége itt.