5 csodálatos dolog, amit Karlovy Varyban tehetsz

Karlovy Vary, a jól ismert fürdőváros számos izgalmas látnivalóval várja a látogatókat, így mindenképpen érdemes beilleszteni a programba, ha valaki Csehországba utazik. A város Prágától 130 kilométerre fekszik. Meglehetősen hosszú múltra tekint vissza, hiszen IV. Károly német császár alapította 1370-ben. 1508 óta pedig Karlovy Vary az egyik legismertebb gyógyhely Európában.

A város fő látványossága kétségtelenül a csodálatos melegvizes forrásai, amelyek szó szerint a Tepla folyóba törnek hatalmas vízsugarakkal, amint az átfolyik a városon. Ezek a vízsugarak akár 14 méter magasra is felszöknek, és a folyópartot látszólag állandó gőzfelhőbe burkolják.A város összesen 13 fő forrással, és mintegy 300 kisebbel büszkélkedhet. A látogatók számos lehetőséget találhatnak arra, hogy valamilyen formában kipróbálhassák a gyógyvizet.

Karlovy Vary gyógyfürdők által befolyásolt építészete szintén nagy vonzerőt jelent, a 19. század végi és 20. század eleji neoklasszicista és szecessziós stílus számos gyönyörű példája található itt meg. A város emellett kulturális- és előadóművészeti központ is, művészeti galériák és számos múzeum is található itt. Az egyik legjelentősebb eseménye pedig a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amely Európa egyik legrégebben zajló ilyen jellegű rendezvénye. De nézzük is meg, hogy mi az az 5 dolog, amit mindenképpen érdemes megnézni a városban.

1. Melegvizes források és kollonádok

Karlovy Vary az egyik legismertebb fürdőhely Európában, amelyet számos gyönyörű oszlopcsarnok, azaz kollonád is jelképez. A városban összesen 7 kollonád található, amelyek közül a 132 m hosszú, 13 m széles és 124 oszloppal rendelkező Malomkő Kollonád a legnagyobb, amelyet 1871-1881 között építettek. A csarnokon belül öt forrás és számos szobor található, köztük 12 szobor a tető balusztrádjai mentén, amelyek az év hónapjait ábrázolják.

Egy másik említésre méltó oszlopcsarnok a Forró tavasz kollonád, egy 1960-as években épült modern építmény, amely egy gejzírnek ad otthont, amely percenként mintegy 2000 liter ásványvizet lövell a levegőbe. Az egyik legjobb dolog, amit itt tehetünk, hogy részt veszünk egy lenyűgöző földalatti forrástúrán, amely mélyen a komplexum szívébe vezet, és betekintést nyújt abba, hogyan hasznosítják ezt a hihetetlen természeti erőt.

Szintén érdemes megnézni az 1883-ban svájci stílusban épült, bonyolult csipke motívumokkal díszített, gyönyörű, fehér fából készült Piac kollonádot, valamint a Vár kollonádot, amely a Felső- és az Alsó Forrás kolonnádból áll, utóbbin a híres "forrásszellem" pompás domborművével.

2. MOSER üvegmúzeum

Karlovy Vary több mint 160 éve Kelet-Európa egyik legjelentősebb üveggyártó városa. A helyi üvegkészítők kézművességét és készségeit a MOSER Üvegmúzeumban lehet megtekinteni. Az 1857-ben alapított Moser üveggyár része ez a lenyűgöző múzeum, amely a cég üveggyártásának történetébe nyújt betekintést, több mint 2000 szép példán mutatva be a kézműves mesterséget, amely a cég világhírnevéhez vezetett. Emellett a gyárlátogatásokon az üvegfúvókat is meg lehet tekinteni munka közben.

3. Éjszakai élet

Napközben Karlovy Vary egy fürdőváros csendes életét éli, ahol a pihenni vágyók ideális környezetben kapcsolódhatnak ki. De amikor leszáll az este városra, akkor Karlovy Vary megmutatja a másik arcát is. Életre kelnek a szórakozóhelyek. Számos bár, étterem disco, és egyéb hely várja a szórakozni vágyókat. Emellett pedig egy igazi különlegességgel is várja a turistákat a város. Karlovy Vary éjszakai életének egyik kedvenc látványosságai a kaszinók, így ha valaki egy kis extra izgalomra vágyik, érdemes meglátogatni valamelyiket.

4. Karlovy Vary Múzeum és Művészeti Galéria

Ha pedig az éjszakai szórakozás után valaki jobban megismerné a várost, akkor erre a legjobb hely a Karlovy Vary Múzeum. Ennek állandó gyűjteménye többek között részletesen bemutatja Karlovy Vary fontos fürdővárossá válásának útják, valamint magát a gyógyvizet és annak számos gyógyászati célú felhasználását és tulajdonságait, beleértve ásványi összetételét is. Figyelemre méltóak a múzeum interaktív kiállításai is, amelyek az őshonos vadon élő állatokkal kapcsolatosak.

Érdemes meglátogatni a Karlovy Vary-i Művészeti Galériát is, amely vezető cseh művészek remek festményeinek és szobrainak gyűjteményével, valamint rendszeres koncertekkel és színházi előadásokkal várja a látogatókat.

5. A Szent Mária Magdolna templom és a Szent Péter és Pál Ortodox Egyház

Csehország egyik legjelentősebb barokk építményének tartott Szent Mária Magdolna-templom 1737-ben épült a város római katolikus lakosságának. A város gyógyfürdő övezetének szívében található templomot könnyű megtalálni, köszönhetően a hagyma alakú ikertornyoknak, és érdemes meglátogatni a pompás belső tér miatt. A templom figyelemreméltó látnivalói közé tartozik a gyönyörű oltárkép, számos barokk eukarisztikus szobor és egy gótikus Madonna-szobor is.

Az 1898-ban épült, szépséges Szent Péter és Pál ortodox templomot szintén nem érdemes kihagyni a túrából. Annak ellenére, hogy Karlovy Vary egy olyan területén található, amely a gyönyörű szecessziós villáiról ismert, ennek a pompás régi templomnak magas aranykupoláinak és gazdag kék tetőzetének köszönhetően mégis sikerül kitűnnie.

A moszkvai bizánci templom tervei alapján épült görög kereszt alakú templom belső ugyanolyan vonzó, mint a homlokzata, és olyan nevezetességeket tartalmaz, mint Nagy Péter cár domborműve és számos falfestmény.