Blokád-közönségtalálkozó az Urániában

Magyarország Oscar-nevezett filmje, a Blokád közönségtalálkozóval egybekötött premierjét tartják október 20-án, csütörtökön 20 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az alkotás az 1990-es taxisblokád történetét és a rendszerváltó miniszterelnök, Antall József történelmi, politikai szerepét dolgozza fel. A főbb szerepeket alakító művészek közül az esemény vendége lesz a miniszterelnök feleségét játszó Tóth Ildikó, a Göncz Árpád köztársasági elnököt megformáló Gáspár Tibor és a filmben a miniszterelnök titkáraként megjelenő Végh Zsolt. Várják a vetítésre Tősér Ádám rendezőt, Lajos Tamás producert és további alkotók, meglepetésvendégek is várhatók.  Meghívást kapott az eseményre a korszak egyik hiteles tanúja, a forgatókönyv kidolgozásában tanácsadóként közreműködő Kónya Imre jogász, politikus is, Antall József egykori párttársa, az akkori kormánypárt, az MDF volt frakcióvezetője.

A Blokád című filmben Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. A demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben.

A Köbli Norbert forgatókönyve alapján készült film politikai krimik izgalmát kínálva, látványosan, de a megtörtént eseményeknek megfelelően, a kor valóságos szereplőit is felsorakoztatva idézi meg 1990 októberének ellentmondásos, feszültségekkel teli napjait.

A Blokád gyártója a Film Positive Productions, forgalmazója az InterCom Zrt. A film Magyarország idei nevezettje az Oscar-díjra.

Előzetes itt.