Itt a finálé: A szezon végéhez közelít a világ leglátványosabb autóverseny-bajnoksága

NASCAR utolsó futamok.

Beton arénákban zajló test-test (autó-autó) elleni küzdelem, három tucat mindenre elszánt versenyző, drámák a pályán belül és kívül, 19 győztes 34 versenyen - ez a NASCAR, amerikai kedvenc autóverseny bajnoksága. Az idei szezon minden eddiginél nagyobb izgalmakat tartogatott és már csak két futam van hátra, amelyeken bármi megtörténhet. Október 30-án a Martinsville Speedwayen, a szezonzáró finálé pedig november 6-án Phoenix-ben lesz. Parrag Zsombor, a Network4 kommentátora elmondta, hogy miért érdemes figyelemmel követni ezt a különleges sportágat.

Mert itt nem finomkodnak

   P. ZS.: Szeretek úgy fogalmazni, hogy a NASCAR az “autósportok pankrációja. A NASCAR imádja a drámát. Minden olyan történést, amely után napokig csámcsoghatnak. Itt gyakoriak a kontaktusok a pályán és senki sem kap 5-10 másodperces büntetéseket azért, mert kicsit agresszíven előzött a pályán. Ha menni kell, akkor menni kell, a többit pedig meg lehet beszélni a futam után.

Mert az egész verseny izgalmas

   P. ZS.: A NASCAR képes lekötni az egész verseny alatt a nézők figyelmét. 2017-ben bevezették a szakasz-rendszert, amivel három mini versenyre osztották szét a futamokat, emiatt pedig a szakaszhajrák kifejezetten élvezetesek lettek.

A pontozási rendszer sajátosságai miatt a végjáték különösen izgalmas. A szezon elején nem lehet megjósolni ki marad állva a végére. A phoenix-i futamra már csak négy esélyes marad a több mint harmincból. Nem feltétlenül igazságos így, de azt a drámát, ami itt évről-évre megismétlődik, az máshol nem kapja meg az ember. Fantasztikus versenyek születnek ebből.

Mert mindenkinek van esélye a győzelemre

   P. ZS.: A 2022-es szezonra vezették be a hetedik generációs versenyautókat. Ezeknek a járgányoknak az a céljuk, hogy sokkal közelebb hozzák a csapatokat egymáshoz, legyen Dávidnak hétről-hétre esélye Góliát ellen. Idén már 19 különböző győztest láthattunk 34 versenyen - sőt, 20-at, ha beleszámoljuk az All-Star versenyről Ryan Blaney győzelmét is.

Mert iszonyatosan profik a pilóták

   P.ZS.: Elég megnézni a Homestead-Miami versenyen Kyle Larson fedélzeti kameráját - 267 körön keresztül egyetlen hiba nélkül autózott végig nagyjából 2-3 centire a faltól! Ennyire tehetségesek ezek a fiúk. A szériaautózás krémje az a mezőny, ami összejön a NASCAR Kupasorozatában. Most már évente van legalább hat épített pályás futam is, ez pedig tökéletesen megmutatja: ezek a srácok nem csak a balra kanyarodásban emelkednek ki.

Mert igazi szörnyek repesztenek a pályán

   P. ZS. A versenyautók nemcsak dögösek, hanem gyorsak is. A motorháztető alatt a legtöbb pályán 670 lóerő dübörög. Nem feltétlen jön át ez a képernyőn, de a pilóták stabilan 250-300 km/h közötti átlaggal terelgetik ezeket a szörnyetegeket hétről-hétre.

NASCAR utolsó futamok: október 30. (Martinsville) és november 6. (Phoenix), élőben a Network4 műsorán