Az öt legjobb lovas film, amelyet érdemes megnézni

A lovak mindig is sok művészt inspiráltak. Megtalálhatjuk őket festményeken, versekben vagy regényekben és természetesen a képernyőn.

A lovakról szóló filmek – sportfogadás lóverseny leginkább az egész családnak készülnek és gyakran szólnak az ember és e nemes állat közötti gyönyörű kapcsolatról. Volt néhány klasszikus, amit meg kell említeni, felejthetetlen történetek a bátor mustangokról, ménekről és más fajtákról, amelyek mindig ott voltak, amikor szükség volt rájuk. A westernektől a romantikus történeteken és kalandokon át a családi drámákig a lovakról szóló filmek majd két órányi izgalmat és érzelmeket adnak. Az összeállításunk ugyan szubjektív, de minden idők öt legjobb lovas filmjét gyűjtöttük össze.

Álmaink lova (Dream Horse) (2020)

Ha megtalálja Toni Collette-et a szereplők listáján, szinte mindig biztos lehet benne, hogy jó filmre készül. És ezúttal is így van. Ezt a filmet egy igaz történet ihlette Dream Alliance-ről, a szokatlan versenylóról, amelyet Jan Vokes csapos tenyésztett ki. Jan egy walesi kisvárosban él, és nincs különösebb tapasztalata a lovakkal és még kevésbé tud bánni a pénzzel.

Sikerül meggyőznie szomszédait, hogy támogassák Dream felnevelését, hogy egy napon versenyezzen más népszerű lovakkal. Minden megéri, amikor Dream bejut a walesi Grand Nationalba, ahol nagyszerű bajnoknak bizonyul. A film szívmelengető történet a barátságról és annak fontosságáról, hogy jó emberek legyenek körülöttünk, és eltökéltség, hogy elérjünk valamit, amire először talán nem is számítunk.

Hidalgo – a tűz óceánja (2004)

Életrajzi western dráma a híres amerikai lovas Frank Hopkinsról és csődöréről, Hidalgóról. Ez Hopkins 1891-es Arábiában, a beduinokkal és tisztavérű arab lovaikkal szembeni Hidalgói versenyének története. A rendkívül nehéz verseny a sivatagon keresztül zajlik, ahol a legtöbb versenyző gyakran az életével játszik. Hősünknek bizonyítania kell számára teljesen idegen országban, amely annyira különbözik a sajátjától, mindemellett küzdenie kell az előítéletek ellen. Sajnos számolhat azzal is, hogy csapattársai szó szerint bármit megtennének a verseny megnyeréséért.

Hadak útján (War Horse) (2011)

Tény, hogy Steven Spielbergnek nincs rossz filmje az önéletrajzában. Talán nem mindenki ízlése szerint, de tehetségét és kreativitását meg kell becsülnünk. És amikor Richard Curtis írja a forgatókönyvet tudjuk, hogy valami nagyon jót fogunk nézni. Nem beszélve arról, hogy a szereplőgárda szintén figyelemre méltó, köztük Jeremy Irvine, Tom Hiddleston, Peter Mullan, Emily Watson és még sok más zseniális brit színész teszi oda magát.

Az első világháború közben zajlik a cselekmény, és egy Albert nevű fiatal fiú történetét meséli el, aki Joey-t, az „ír vadászt” neveli, miközben a brit hadsereg megvásárolja. Tulajdonképpen a ló  vezeti majd végig a nézőt egész Európán keresztül, miközben számos tulajdonossal találkozik, és egyúttal szembesül a háború borzalmaival.

A paripa (2010)

Különleges dráma Diane Lane és John Malkovich főszereplésével. Ez a film Penny Chenery történetét meséli el, aki odaadó háziasszony és anya és elfogadja apja kívánságát, majd átveszi a meadow-i istállót Virginiában.

Annak ellenére, hogy szinte egyáltalán nem ismeri a lovak tenyésztését és az ezzel járó munkát, mégis sikerül megmutatnia kitartását és erejét a túlnyomórészt férfiak uralta szakmában. A veterán edző, Lucien Laurin segítségével huszonöt év után végül sikerül kinevelni az első győztes lovat (sportfogadás lóverseny).

Fekete szépség (1994)

Ezt a kalanddrámát a ló szemszögéből meséli el a rendező, önéletrajzi történetként írják le, amelyben Alan Cumming  (Bartucz Attila magyar változatban) adja a ló eredeti hangját. A gyönyörű fekete mén és az alkotás felidézi életét születésétől, szép és gondatlan életén át a nehézségekkel teli napokig az érettség elérése után. Egyik tulajdonostól a másikig fog járni, és sok jó és rossz emberrel találkozik, míg végre szabadságra és boldogságra talál idős korában olyan gazdája mellett, aki megígéri, hogy soha senkinek nem adja el.

Az említetteken kívül vannak még alkotások pl.: a sportfogadás lóverseny, vagy ide sorolhatjuk a magyar Kincsem c. történelmi filmet is, egy biztos a nemes állatok meghatározó szereplői a filmeknek.