Porka havak esedeznek - a téli ünnepkör szokásai

Adventi vásár és szabadtéri kiállítás.

A Nemzeti Hauszmann Programban megújult Halászó gyerekek teraszán decemberben immár hagyományosan adventi vásár és szabadtéri kiállítás várja a Budavári Palotanegyedbe látogatókat. Idén „Porka havak esedeznek - a téli ünnepkör szokásai a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből" címmel a Kárpát-medence ünnepi szokásait, hagyományait mutatják be a Néprajzi Múzeum tartalmainak segítségével.

Kiállítás és adventi vásár

A kiállítás címe („Porka havak esedeznek") egy székelyudvarhelyi regölés részlete, jelentése, hogy porhó hull. A regölés téli termékenységvarázslás, a magyarság egyik legarchaikusabb népszokása, a kiállítást felkeresők többek között ezzel a hagyománnyal, eredetével és különböző változataival is megismerkedhetnek. A tavaly megújult Halászó gyerekek teraszán az ünnepi időszakban betlehem és adventi vásár is fogadja az érdeklődőket, ahol forralt bor, forró tea és friss rétes mellett sok más finomságot is kínálnak az árusok. Az immár hagyományossá vált kiállítással minden évben arra törekednek, hogy a téli ünnepkört új megközelítésből mutassák be, idén ezt a Néprajzi Múzeummal szoros együttműködésben valósították meg.

A kiállítás kurátora, Gebauer Hanga által bemutatott fotótárlat célja, hogy megmutassa a térségünk népszokásainak sokszínűségét: a látogatók találkozhatnak több népcsoport, vallási felekezet hagyományaival, megtekinthetík például, hogy hogyan ünnepeltek, készültek az új esztendőre a moldvai csángók , szlovákok, románok, matyók, romák, svábok vagy éppen a bunyevácok. Érdekesség még, hogy a kiállított képek között találni a századfordulótól, 1899-től egészen 1968-ig bezárólag készülteket is, amelyek Miklós napjától egészen Vízkeresztig mutatják be a különböző szokásokat.

A teljes kiállítás a Palotanegyed két különleges helyszínen tekinthető meg: a Halászó gyerekek teraszán a szorosan a karácsonyi ünnepnapokhoz kapcsolódó szokások, míg a Várkert Bazár Déli panoráma teraszán az adventhez, karácsonyhoz és újévhez kötődő hagyományok. Mindkét helyszínen a múzeum archívumából válogatott hanganyag is színesíti az élményt: eredeti karácsonyi énekek, Lucanapi kotyolás, regölés. A Néprajzi Múzeum online elérhető, a családi készülődést és a pedagógiai munkát is segítő alkalmazása további fotókkal, filmekkel, játék és kézművesötlettekkel.-