Bodor János kapta a Danubia Példakép-díjat

A Danubia Zenekarban évek óta hagyomány, hogy az együttes tagjai maguk közül választják ki titkos szavazással egyik kollégájukat, e vándordíjjal kifejezve elismerésüket az évadban végzett munkájáért.

Bodor János 1976-ban született Budapesten. Hatéves korában kezdett el hegedülni nagybátyja, Csámpai Lajos hatására. A Szabolcsi Bence Zeneiskolában Huszti József volt a tanára. Tizenhárom évesen felvételt nyert a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, ahol Zs. Szabó Mária növendéke volt. Az egyetemen Szenthelyi Miklós osztályában tanult, diplomáját 1999-ben szerezte. Számos nemzetközi mesterkurzuson vett részt, díjazottja hazai és nemzetközi hegedűversenyeknek. A Grazioso Kamarazenekar alapító tagja. 2001-től tagja a Nemzeti Filharmonikusoknak, 2008-tól koncertmestere a MÁV Szimfonikusoknak. 2014-től 2016-ig tagja volt a Danubia Zenekarnak, 2022 márciusa óta pedig a Danubia egyik koncertmestere.

Az elismerést Ács Péter ügyvezető és Hámori Máté művészeti vezető adta át Bodor Jánosnak a Danubia Zenekar december 19-i telt házas zeneakadémiai hangversenyén. A közönség az évad folytatásában szólistaként is hallhatja majd a hegedűművész játékát: május 12-én és 13-án a Danubia játszóhelyként is működő próbatermében, a Danubia Szalonban a Zeneszerzőportrék sorozatban Debussy Szonáta hegedűre és zongorára című művét adja elő Eckhardt Gábor kíséretével.

A zenekar minden évad végén átadja a Példakép-díjat egy muzsikusának, akit a többiek választanak meg az elismerésre. A díjat eddig Tekula Endre kürtművész (2017), Bassi-Nagy Katalin fuvolaművész (2018) és Belej Márton oboaművész (2019) vehette át. A pandémia ideje alatt közönségszavazás során Arany Karantén-díjat kapott Keresztes Magor ütőhangszeres művész (2021).