5 tipp, hogy ne kelljen lemondani a színházat egy kósza megfázás miatt

Nincs is annál kellemetlenebb, amikor egy várva várt programot egy bosszantó megfázás miatt kell visszamondanunk: amikor már megvannak a jegyek, elterveztük az esténket, kikapcsolódásunkat, akkor a legrosszabbkor jön egy ilyen betegség. Szerencsére sokat tehetünk azért, hogy ez ne így legyen még a téli időszakban sem – cikkünkben a megelőzéshez adunk tippeket!

Mi okozza a megfázást?

A hideg hónapokban sokkal hajlamosabbak vagyunk elkapni a különböző felsőlégúti megbetegedéseket, esetleg influenzát, hiszen ilyenkor immunrendszerünk legyengül, többet vagyunk zárt térben, kevesebb az oxigén ezeken a helyeken, illetve sokkal rövidebb időt töltünk a napon a szabad levegőn is. Ebben az időszakban a mozgásszegény életmód és a szűkösebb zöldség-, valamint gyümölcsbevitel, a szervezetünk vitaminraktárainak kiürülése is megkönnyíti a betegségek dolgát.

5 tipp, hogy a megfázás ne írja át a terveinket

Azonban ha az alábbi tanácsokat megfogadjuk, nem vagy csak nagyon kis eséllyel eshetünk áldozatul a télen ránk leselkedő fertőzéseknek.

Erősítsük immunrendszerünket!

Az egészségtudatos életmód az alapja ennek: igyekezzünk télen is kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra törekedni. Utóbbiakat szerencsére tabletta formájában is pótolhatjuk, szedhetünk multivitamint. De ilyenkor különösen fontos a C-, a D- és az E-vitamin bevitele, ugyanis ezek nagyban támogatják szervezetünk védekezőképességét.

Teával a betegség ellen

Sokan csak akkor kezdenek el meleg teát inni, amikor már itt a baj, pedig több olyan gyógynövényfőzet is létezik, ami eredményesen megelőzi a megfázást. Kiváló erre a csipkebogyó, a mezei kakukkfű, a gyulladáscsökkentő kamilla vagy a gyömbér.

Mozogjunk rendszeresen!

A hideg, csapadékos idő sokszor azoknak is elveszi a kedvét a rendszeres sporttól, akik aktívak voltak a melegebb hónapokban, de ennek nem szabad így lennie! Akár egy-egy hosszabb sétával is kiválthatjuk ezt – de ha például előbb szállunk le a tömegközlekedésről vagy a lift helyett a lépcsőt választjuk, máris tettünk magunkért és egészségünkért.

Tudatos vitaminpótlás!

Az ősz beköszöntével már jó, ha nekilátunk szervezetünk felkészítésének a télre, a hűvösebb időre. Nem véletlen, hogy a körülöttünk lévő élővilág is ugyanígy cselekszik, kövessük a példát!  Szervezetünk vitaminraktárának karbantartása ebben kiemelkedő szerephez jut: tudatosan fogyaszthatunk olyan ételeket, amik a hiányvitaminokban gazdagok. Például a mandulában sok E-vitamin található, a C-vitamint bevihetjük csipkebogyóval, homoktövissel, de akár több petrezselyem fogyasztásával is. Sőt, ma már találhatunk komplex immunerősítő készítményeket is a gyógyszertárakban, drogériákban. Ezek egyszerű megoldást nyújtanak, hogy felkészültek maradjunk télen is.

Ügyeljünk a higiéniára!

A megfelelő és alapos kézmosás az egyik kulcsa annak, hogy ne kapjunk el semmit, akkor sem, ha gyakran olyan helyen járunk, ahol nagyon sok ember megfordul. Emellett kerüljük a láthatóan beteg, köhécselő egyének társaságát, legyen nálunk kézfertőtlenítő, amikor nincs lehetőségünk mosdóban kezet mosni. Gondoljunk azon eszközeink fertőtlenítésére is, amiket sokszor használunk – bár nem tűnnek koszosnak, de sok kórokozó tanyázhat rajtuk! Ilyen például a billentyűzetünk, telefonunk vagy a tévé távirányítója.

Csak ésszel!

Amikor már levertnek, gyengének és fáradékonynak érezzük magunkat, akkor bizony jobb otthon maradni, ne kockáztassuk, hogy mások is elkapják a betegséget. Ráadásul, ha hamar kipihenjük, akkor sokkal gyorsabban túl lehetünk rajta, akár egy-két nap alatt is kiheverhetjük. Míg ha hagyjuk, hogy súlyosabb tünetek is jelentkezzenek, akkor akár több héten át is elhúzódhat a baj. Bátran forduljunk orvoshoz, mondjuk el panaszainkat, nem kell tartani tőle, hiszen lehet, hogy csak célzott vitaminpótlást – például C-, D- és E-vitamin szedését – és egy kis pihenést fog javasolni!

Télen sokkal fogékonyabb szervezetünk a különböző légutat érintő megbetegedésekre, legyengült immunrendszerünk ilyenkor nem képes nagy erőkkel védekezni az influenza és a nátha ellen. Ha nem akarunk megfázás miatt egy színházi előadásról vagy egyéb programról sem lemaradni, akkor bizony érdemes felkészíteni testünket erre az időszakra, törekedjünk a betegségmegelőzésre, így elkerülhetjük a kellemetlenségeket!