Gyere ki a partra

Petőfi Sándor János Vitéz című műve a Kisképző diákjainak ábrázolásában.

A Petőfi 200 emlékév tiszteletére egész évben kínál tematikus programokat a Várkert Bazár. A sorozat első elemeként újszerű szabadtéri kiállítással készültünk, ahol a Kisképzős diákok munkáit mutatjuk be. A Várkapitányság és a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium együttműködésében a diákok a János Vitéz című elbeszélő költemény egy szabadon választott jelenetét alkották újra vizuálisan.

Kiállítás a Petőfi 200 emlékév jegyében

Petőfi Sándor az egyik legnagyobb nemzeti költőnk volt, versei a mai napig meghatározóak a magyar irodalomban. Népmesei elemekkel bővelkedik az 1845-ben megjelent János vitéz is, Jancsi és Iluska szerelmének, illetve Kukorica Jancsi János vitézzé válásának kalandos története. A költemény bonyolult, fiktív világában egyre hangsúlyosabbá válik a képzelőerő szerepe, mely világteremtő képesség teszi végülis lehetővé Iluska visszaszerzését Tündérországban. Jelen tárlat során ebben a mesés, teremtő erőben szerettük volna megeleveníteni János vitéz történetét. Azért erre esett a választásunk, mert szerettünk volna új színt vinni a szabadtéri kiállításokba, teret adni a feltörekvő tehetségeknek, közelebb hozni a fiatalokhoz a magyar irodalomnak ezt a történetrészét.

A Várkapitányság felhívására a Kisképző diákjai Petőfi Sándor János Vitéz című elbeszélő költeményének egy szabadon választott jelenetét dolgozták fel. A tárlat során 13 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 24+1 tablófelületen mutatjuk be a diákok szaktudását és kreativitását a közönségnek. Az illusztrációkon János Vitéz mesés, szürreális világa és a tehetséges ifjúság egyedi, művészi megszólalásmódja ötvöződik, a romantikus magyar irodalom kiemelkedő alkotójának és alkotásának továbbélését bizonyítva. A diákok szabadon választott technikával alkották meg a mű számukra kedves jeleneteit. Digitális és rajzolt alkotások is szerepelnek a kiállításon, amelyeket a fiatal művészek láttak el egyedi címekkel. A Kisképző tanárai figyelemmel kísérték a teljes alkotói folyamatot, és szakmai zsűriként kiválasztották a legjobb 25 pályamunkát, ezek között szerepelnek a dobogós helyezést elért alkotások is. A teljes kiállítás a Várkert Bazár déli panorámateraszán tekinthető meg május végéig.

Emlékévhez kapcsolódó programkínálat

Március 14-én Petőfi Juhász Anna irodalmár sorozatában Petőfi szerelmes verseit vizsgáljuk egy izgalmas és sokszínű beszélgetés, zenés-felolvasószínház keretében a Várkert Bazár rendezvénytermében. A legendás költő ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, de a ciklusok mögött valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek. A Várkert Irodalom népszerű Irodalmi szerelmek sorozatában bemutatkozik a szerelmes költő, megismerhetjük kapcsolatát Csapó Etelkával, Mednyánszky Bertával és Szendrey Júliával. De megismerjük magát Petőfit is, akinek hatása máig érezhető. Mit üzen ez az életmű és Petőfi nekünk ma? Vendégünk lesz Háy János író, Margócsy István irodalomtörténész, Adorjáni Bálint színművész, Kacsó Hanga népdalénekes, Márkos Albert csellista és zeneszerző.

Bemutatjuk a Sose lesz vége című, Petőfi ihlette kisjátékfilm is, ennek kapcsán vendégünk lesz: Somossy Barbara rendező, Koltai Lajos operatőr, a rendező mestere, és Szűcs Nelli színésznő, a film egyik szereplője. A film egy 1868-ban a kunsági betyárvilágban játszódó szerelmi dráma, alapja pedig A csaplárné a betyárt szerette vers. A film főcímzenéje a Sose lesz vége című dal Csík János és az Anima Sound System együttműködésében jött létre.

Március 15-én az ünnepi előadásunk szintén a János vitézhez kapcsolódik, de ezúttal élőzenés tánckölteményként. Két felvonáson keresztül egy eddig nem látott világba dallamokkal, énekkel, tánccal, a csizmák koppanásával, ahogyan Kukoricza Jancsit földi kalandjait követően átvezeti sorsa Tündérországba. A Varidance és a Bartók Táncszínház társulata Vári Bertalan koreográfus vezetésével látványos tánckölteményként varázsolja elénk Petőfi Sándor 1844-ben pár hét alatt papírra vetett művét, a János Vitézt. 1904-ben született Kacsóh Pongrác megzenésített darabja, amelynek friss és mai hangszerelését Szirtes Edina „Mókus” alkotta meg, és a kultikus Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák zenekarának tagjaival kiegészülve csendül fel élőben.

A kivételesen szerencsés csillagzat alatt megkötetett társulás egészen egyedi hangzást és látványvilágot varázsol, ezzel pedig sikerül elérnie azt a különleges bravúrt, hogy a mindannyiunk által ismert darabot teljesen új, egyedi nézőpontból mutatja be és ejti ezzel rabul a minőségi magyar kultúra rajongóit. További információk itt,   és  itt.