Új üzemeltetővel, RaM-ArT Színház néven folytatja színházi funkcióját a Radnóti Miklós Művelődési Központ a XIII. kerületben

Egy krimikomédia premierje és a Lévi Story - A Famerkirály klezmer musical Budapesti bemutatója!

2023. március 1-jétől a Menüett Produkció Kft. vette át a RAM színházi szárnyának üzemeltetését. A Nádasdi Csaba által irányított cég, amely korábban a Müpa, a Pesti Vigadó és több jelentős színházi produkció szcenikai igényeit is kiszolgálta, 5 évre szóló szerződést kötött a kerületi önkormányzattal a RAM színházi szárnyának üzemeltetésére. A RaM-ArT Színház stábja igényes, szórakoztató és művészi produkciókból állítja össze a műsorrendjét, amelyben kamaradarabok, zenés produkciók, a táncművészet szinte minden műfaját felölelő művek és gyermekeknek szóló előadások szerepelnek. A RaM-ArT Színház, a szó modern értelmében vett népszínház, ahol a néző egyetlen rendezőelv - a minőség - mentén megtalálja a budapesti és vidéki színházak, a táncművészet, komoly és könnyűzenei koncertek, művészeti projektek legjobb előadásait, valamint gyermekeknek szóló, igazi élményt nyújtó produkciókat is.  A befogadó színház programjában törekszik a műfaji nyitottságra, sokszínűségre, amelyek közül több előadás csak itt lesz majd látható Budapesten.

A Famerkirály, akiről eddig még nem született musical

Ki gondolná, hogy a blue jeans legendás 501-es modellje, amely aranyásók, cowboyok, lázadó fiatalok ikonikus ruhadarabja volt, már több mint 120 éves. Gyártójának, az 1847-ben Amerikába kivándorolt német–zsidó származású Lévi Strauss ruhaboltosnak az életét, valamint a bányászoknak varrt kendervászonból készült szegecselt és szétnyűhetetlen nadrág megszületését álmodta színpadra Kero (Kerényi Miklós Gábor) Kossuth-díjas rendező Lévi story - a Farmerkirály címmel. Noha Lévi valójában soha nem alapított saját családot, a színpadi történet romantikus szerelmi szállal fonja körbe az üzleti sikersztorit, a társadalmi korrajzot és a kisebbségi létben való boldogulást. Kerényi Miklós Gábor, a darab rendezője közel 9 éve tervezi bemutatni a darabot. „Ez a produkció nem hiába kapta a világsiker musicalja szlogent, hiszen a farmernadrágnál keresve se találhatnánk ismertebb ruhadarabot. Remélem, hogy az előadás külföldre, Izraelbe és Amerikába is eljut.”   

A produkció ősbemutatója 2022. július 15- 16-án a Siófoki Szabadtéri Színpadon volt, (lásd itt) augusztus 26- 27-én, Fertőrákoson láthatták a nézők, és októberben érkezett a Veszprémi Petőfi Színház színpadára. A tavalyi szabadtéri ősbemutató után a RAM -ban lesz a Jávori Ferenc, Kállai István, Müller Péter Sziámi mesterhármas klezmer musicaljének a budapesti premierje az intézmény megnyitásának 12. évfordulóján, április14-én. Azt követen pedig látható lesz még május 12-én is.

Április 14. 19:00 Budapesti bemutató

Jávori Ferenc, Kállai István & Gábor – Müller Péter Sziámi

Lévi Story! – A Famerkirály

klezmer musical

Gyönyörű dallamok – vérpezsdítő ritmusok – szívhez szóló klezmer muzsika. A farmernadrág kitalálásáról szóló történet egyrészt izgalmas kalandokról, másrészt komoly társadalmi problémákról és egy szép szerelemről mesél. Főbb szerepekben: Kerényi Miklós Máté, Frankó Tünde, Szabó P. Szilveszter, Kardffy Aisha, Rendezte: Kerényi Miklós Gábor - Kero® – Kossuth-díjas, Kiváló Művész

Néptánckincsünk remekei

A megszokott előadóhelyein kívül a RAM-ban is fellép április-májusban a négy hazai hivatásos néptáncegyüttesből három. A friss Kossuth-díjas Mihályi Gábor vezette Magyar Állami Népi Együttes a sokszínű erdélyi folklórt bemutató Kolozsvári piactéren című darabbal, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a 18. században népi hősökké váló bujdosó rablók derűs életét bemutató Betyárvilággal és a nemrég hivatásos együttessé váló Fitos Dezső Társulat legfrissebb gyűjtőmunkájának eredményeként létrejött Embertánccal mutatkozik be a XIII. kerületben. Távolabbi ország urbánus népi táncát mutatja be az Ezerarcú tangó, amely a La Plata torkolatában, Montevideo és Buenos Aires kikötői negyedében született, és furamód a kelet-európai bevándorlók tánca is alakította. Az élőzenés darab a Budai László vezette Argentin Tangó Táncszínház előadása, amelyben a sztereotípiáktól mentes eredeti mozgáskincsből építették fel a színpadi művet.

Gyermekvasárnapok májusban

Új, kizárólag gyerekeknek szóló műsorsorozatot indít a színház vasárnaponként májusban. Mutasd magad! címmel interaktív előadás várja a kicsiket május 14-én, 21-én a legendás Paff, a bűvös sárkány énekelteti meg a gyerekeket, sőt, a 47 évvel ezelőtt alakult 100 Folk Celsius zenekar a szülőknek sem lesz idegen. Az idei gyermeknapon pedig, május 28-án Drazsé munkacímmel (de döntsenek majd a nézők, hogy hogyan hívják) közkedvelt gyermek- és ifjúsági filmek nagy formátumú zenei melódiáival kísérik majd élőben a muzsikusok a kivetítőn megelevenedő ismert történeteket. Mivel a fiatal nézők aligha ülnek majd csendben, lehetőség lesz hangszersimogatásra is.

Akusztikus élmények: slágerek a szvingtől a diszkóig      

A 30-as évek ritmikus jazz irányzatát a klasszikus felállású énektrió, a SwingGirls eleveníti fel a Stúdió11 Combóval kiegészülve, A szépség és ritmus címmel. Balássy Bettinek, Wéber Helgának és Wéber Zsófiának nem akadály modern slágereket múltidéző stílusban feltálalni. Bereczki Zoltán viszont az elektroakusztikus hangzást választja koncertjében, amelyben régebbi és vadonatúj slágereket ad elő. 

RaM-ArT – több mint színház    

A befogadó népszínházként működő RaM-ArT Színház üzleti tevékenysége az előadások befogadására, megosztott értékesítésű produkciókra, saját fejlesztésű darabokra, sikerdarabok vásárlására, valamint a funkcióhoz illeszkedő, kiválóan variálható belső tereket igénylő rendezvények lebonyolítására épül. A RAM-ban működő színház 620 fős nézőterével és kiváló szcenikai adottságaival jelentősen bővíti a kerület és a főváros előadóhelyeinek kapacitását, fővárosi és vidéki produkcióknak biztosít többletmegjelenési lehetőséget. Mindez a vállalkozás mögött álló befektetőknek is köszönhető, akik az évad közbeni indulás és a nem túl kedvező gazdasági környezet ellenére bíznak a vállalkozás sikerében.