A Juhász Gábor Trió PLANET című duplalemezét hallhatjuk csütörtökön a Fonóban Karosi Júliával

Rendhagyó duplalemezen jelent meg a Juhász Gábor Trió PLANET című albuma, amihez most a Fonóban kerülhet közelebb a közönség április 13-án.

A lemez két vendége, Tony Lakatos és Karosi Júlia közül utóbbi a koncerten is közreműködik majd. Egyik legnagyobb zenei történetmesélőnk, Juhász Gábor (lásd fotó) technikailag is rendhagyó albumának két korongján ugyanazok a dalok szólalnak meg analóg, illetve digitális, utómunkázott felvétel formájában. Igazi ínyenceknek való zenei anyag ez, mind művészileg, mind technikailag.

A PLANET ötlete a bezárások alatt született, erről így mesél Juhász Gábor:

„A bolygókhoz valójában nem kell távcső, hiszen annyira gyönyörűen lehet látni őket, csak nem tudjuk, hogy ők bolygók. Fölnézünk az égre és ott látjuk ezeket a pöttyöket, látszik a Göncöl’, az Orion, a Sírius, viszont vannak amik mozognak és néha egészen elképesztően szépen csillognak. Tegnap például a Hold mellett volt a Mars. Nyilván ezt a régiek tudták, hiszen régóta foglalkoztatja ez az embereket. A görögöknek sem volt távcsövük, mégis látták a bolygókat.”

A művésszel készült egy podcast beszélgetés, ahol mesél a lemezről és a közelgő koncertről is, itt.

Juhász Gábor meséi gitárhúrokon bontakoznak ki, és rendszerint egyfajta líraisággal szólalnak meg. A Fonó-béli koncerten régebbi és legújabb kompozícióit tárja a közönség elé triójával. A jelenlegi formájában 2016 óta működő Juhász Gábor Trió olyan szerves és stabil egység, akár egy háromlábú szék, ezért még a jól ismert történetekbe is könnyűszerrel képesek újabb és újabb zenei fordulatokat csempészni, meglepve egymást és a közönséget. A formációnak van miből válogatni, hiszen öt albumnyi zenei anyagot rögzítettek az elmúlt öt év során (ezek közül három lemezen, kettő pedig videón jelent meg). Ezek többségét szerzőként Juhász Gábor jegyzi, azonban saját bevallása szerint minden egyes darab egy közös alkotói folyamat eredménye. A gitárművész-zeneszerző nemrégiben egy új lemezanyagot is rögzített triójával, melyet a bolygók mozgása és azok emberre gyakorolt hatása ihletett.

A koncertről bővebben itt.