Ingyenes családi programok május 13-án az Országos Széchényi Könyvtárban

Magyarország nemzeti könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) 2023. május 13-án (szombaton) változatos programokkal várja a családokat.

A rendezvény kettős apropója, hogy május 13-a a Nemzeti Örökség Intézete által indított Történelmi és Nemzeti Emlékhelyek Napja országos programsorozatának idei dátuma, május 15-e pedig az ENSZ Közgyűlése által 1993-ban meghirdetett nemzetközi nap a család mint a társadalom alapintézménye tiszteletére. A két jeles nap alkalmából az OSZK olyan programokkal készül, amelyek egyrészt bemutatják a nemzeti könyvtárat és kincseit, másrészt tartalmas időtöltést biztosítanak az egész család számára.

Vendégeink megtekinthetik a könyvtár első állandó kiállítását, amely nem véletlenül kapta az Esszencia címet. A tavaly novemberben, a könyvtár alapításának 220. évfordulója alkalmából nyílt, az alapító, Széchényi Ferenc gróf és a könyvtár története előtt tisztelgő, valamint a történelmi előzménynek tekinthető Corvina könyvtárat is felidéző kiállítás az épület két szintjén terül el. Bemutatja a nemzeti könyvtár több mint tízmilliós gyűjteményének magvát és különlegességeit, illetve az alapítót és családját. A falakon, a tárlókban és az érintőképernyők segítségével elbeszélt több, önállóan is értelmezhető kiállítási részterület egy-egy fő témát, vetületet emel ki.

Az épületsétákon megismerhetik a Budavári Palota F épületének izgalmas történetét, sőt találhatnak olyan részeket is, amelyek őriznek még egy-egy kis darabot az eredeti királyi palotából.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét újonnan indított Vársétáinkra, ahol felfedezhetik a budai Vár területén található címer- és épületdíszeket, szobrokba foglalt állatábrázolásokat, és amelyekről az is kiderül, hogy miképp kapcsolódnak az OSZK-hoz.

Raktársétáink évek óta rendületlenül népszerűek; az épület adottságait teljes mértékben kihasználó és külső szemmel nem látható raktárelrendezések, valamint a kincseket őrző toronyraktárak izgalmas pillanatokat kínálnak.

A Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan fotótárunkban filmvetítéssel várjuk az érdeklődőket; a legkisebbek számára pedig diafilmeket vetítünk – az elsötétített térben megjelenő képkockák a mai gyerekekre is varázslatként hatnak.

A kézműves sarokban a család együtt játszhat a Gondosdesign óriási kirakóival, készíthet könyvjelzőt és hűtőmágnest a könyvtárunk gyűjteményeiben megtalálható ismert plakátokból, fotókból. Lesz ezentúl könyvecskekészítés, valamint többrétegű 3D-s képek készítése állat- és járműgrafikákkal, rajzolással és ragasztással kicsiknek és nagyoknak.

Minden korosztályt várunk szeretettel szórakoztató és kreatív nyílt napunkra május 13-án, szombaton 10:00 és 18:00 óra között az OSZK-ban, a Budavári Palota F épületében!