Elżbieta Chowaniec: Gardénia

A bukaresti Odeon Színház vendégjátéka a Pesti Színházban.

Május 25-én a Pesti Színházban látható Elżbieta Chowaniecz Gardénia című darabja. Elżbieta Chowaniecz nagysikerű kortárs drámájának névtelen nők a szereplői, akiket csak számokkal jelöl a szerző. A Gardénia egy kiemelten női univerzumban játszódó transzgenerációs modell drámai tanulmánya, négygenerációnyi lengyel nő drámája. A Balázs Zoltán rendezte Gardénia a bukaresti Odeon Színház vendégjátéka.

Elżbieta Chowaniecz darabjának névtelen nők a szereplői, akiket csak számokkal jelöl a szerző. A Gardénia részleges családtörténet: négygenerációnyi lengyel nő drámája – a legidősebb 1920-ban, a lánya 1942-ben, az ő lánya 1962-ben, a legfiatalabb pedig 1982-ben született. Miközben végigélik a huszadik század szinte teljes történetét békében és háborúban, gazdagságban és szegénységben, bonyolultan egyszerű viszonyaikra is fény derül anya és lánya, nagyanya és unokája, dédanya és dédunokája között. A Gardénia egy kiemelten női univerzumban játszódó transzgenerációs modell drámai tanulmánya: a családi múltból származó fantomsebeké, amelyeket DNS-ünkbe ágyazva hordozunk, és amelyek befolyásolják sorsunkat. A nézőpont itt nem a bűntudattal, vagy a felelősséggel függ össze, hanem hogy lehetetlen levetkőzni a családunkra jellemző viselkedési mintákat.

Miként befolyásolják viselkedésü(n)ket az örökölt hajlamok és a tanult viselkedésminták? Függetleníthetjük-e magunkat mindenkori társadalmi körülményeinktől?

Kivonhatjuk-e magunkat a családi hagyományok-beidegződések kényszerei alól? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Elzbieta Chowaniec nagysikerű kortárs drámája.

Díjak:

  Legjobb előadás díja - Elvira Godeanu Színházi Fesztivál, Zsilvásárhely, Románia - 2019

  Legjobb díszlet díja (Constantin Ciubotariu) -  FEST(in) pe Bulevard, Bukarest, Románia - 2018

  Legjobb díszlet és jelmez díja (Constantin Ciubotariu, Andrada Chiriac) - FITO Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nagyvárad, Románia – 2018

  Legjobb rendező díja (Balázs Zoltán) - FITO Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nagyvárad, Románia – 2018

2023. május 25., csütörtök, 19:00 – Pesti Színház

Az előadás a 10. Színházi Olimpia rendezvénysorozatának részeként látható.

Az előadás a FabulaMundi Playwright Europe projekt keretén belül, az Európai Unió Kreatív Európa programjának (2017-2020) társfinanszírozásával jött létre. (fotó Vlad Catană)

Szereposztás:

Nő I. – Antoaneta Zaharia

Nő II. – Paula Niculiță

Nő III. – Simona Popescu,

Nő IV. – Mădălina Ciotea

Rendező: Balázs Zoltán

Díszlettervező: Constantin Ciubotariu

Jelmeztervező: Andrada Chiriac

Bemutató: 2018. május 31., Bukarest, Odeon Színház

Az előadás időtartama: 75 perc – román nyelven, magyar és angol felirattal látható.

12 éves kortól ajánlott!

A Maladype Színház szervezésében.

További információ itt.