A jó minőségű szőnyegek 4 ismertetőjegye, ami fontosabb az árnál

Amikor az otthonunk bútorait, kiegészítőit és dekortárgyait választjuk meg, számtalan aspektusra oda kell figyelnünk. Számít, hogy illeszkednek-e az ízlésünkhöz, a megálmodott összképhez, hogy jól mutatnak-e egymás mellett, hogy mennyire praktikusak és hogy elférnek-e a helyen, ahová szánjuk őket. De mindezek mellet az egyik legfontosabb kérdés, hogy megfelelő-e a minőségük. Ez az összes használati tárgy esetében lényegi elem, de a szőnyegek esetében, amelyeket gyakran egy életre választunk, különösen.

A következőkben négy szempont alapján mutatjuk meg, hogy honnan ismerhető fel egy minőségi szőnyeg, miközben tippeket is adunk az igazi kiválasztásához, valamint annak ápolásához.

Hogyan találjuk meg a megfelelőt?

Amikor szőnyeget keresünk, az első feladatunk nem az, hogy elkezdünk nézelődni a lakberendezési áruházakban vagy éppen a webshopok kínálatában. Először ugyanis a helyiségeket kell megvizsgálnunk, ahová szőnyegeket szánunk. Ez után tudjuk majd eldönteni, hogy milyen stílusú, színű, anyagú, mintájú, formájú és mekkora méretű szőnyeget kellene keresnünk. Mindezek mellett figyelembe kell vennünk a praktikumot is, hiszen míg egy hálószobába tökéletes választás egy shaggy szőnyeg, addig a fürdőszobába sokkal jobb, ha egy vékonyabb, könnyen száradó darabot veszünk. Azzal is számoljunk, hogy az adott területen mennyire lesz használatban a szőnyeg.

Ha mindezek alapján már van egy alapvető elképzelésünk a tökéletes darabról vagy darabokról, akkor már csak arról kell megbizonyosodnunk, hogy jó minőségért fizetünk. Nézzük, hogyan tudjuk ezt mi magunk meghatározni!

A minőségi szőnyegek 4 ismertetőjegye

A szőnyeg olyasvalami, amin nem éri meg spórolni, hiszen amellett, hogy esztétikailag hozzáad az otthonunkhoz, praktikus céljai is vannak. Tehát: ne csak az árat vegyük figyelembe, amikor döntünk, hanem a minőséget is! Az alábbi ismertetőjegyekkel mindenképp érdemes számolni.

Csomósűrűség

A csomó/négyzethüvelyk (KPI) értéket sokan a szőnyegek elsőszámú minőségindikátorának tartják. A KPI-t úgy határozzuk meg, hogy megnézünk egy 1x1 hüvelyk méretű részt a terméken, és megszámoljuk az azon belül található csomók számát. Minél magasabb számot kapunk, annál jobb minőségű a szőnyeg, hiszen annál strapabíróbb, annál jobb a kopásállósága. Természetesen ez nem lehet az egyetlen szempontunk, hiszen léteznek kivételek. A hagyományos törzsi szőnyegek például vastag anyagból készülnek, így kevesebb csomóból állnak össze, mégis általában magas minőséget képviselnek.

Anyag

Mint oly sok termék esetében, úgy a szőnyegeknél is meghatározó az anyaghasználat a minőség szempontjából. Ha szőnyegről van szó, akkor ez általában gyapjút vagy selymet jelent, de egyre gyakoribbak a jó minőségű növényi változatok is, amelyek tengerifűből, jutából vagy kenderből készülnek.

Szövéstechnika

Az elkészítés módja szerint léteznek gépi, kézzel szőtt és kézi csomózású, hurkolású szőnyegek. A gépi változatot természetesen tömegesen gyártják, de ezek között is ki lehet fogni néhány különlegesebb darabot, ami minőségileg is elfogadható. A kézi szövésűek is egy eszköz segítségével jönnek létre: a készítés során gyakorlatilag az történik, hogy gyapjúdarabokat lőnek át egy vásznon meghatározott mintát létrehozva. Kétségtelen, hogy messze a kézi csomózású típus képviseli a legmagasabb minőséget: ezeket ősi technikák szerint kétkezi munkával csomózzák egy szövőszéknél.

Szín

A szőnyeggyártásban háromféle gyapjúfestéket alkalmaznak: kémiai festékeket, növényi festékeket és természetes festékeket. A természetes és növényi színezékek sokkal értékesebbek, mint a vegyi színezékek: ezek esztétikusabbak, és mivel nem könnyű velük dolgozni, komoly szakértelmet és készségeket igényel a használatuk. A legjobb minőségű gyapjúból vagy selyemből álló, kézzel csomózott szőnyegek színezésénél egyáltalán nem használnak vegyi festékeket.

Ápoljuk helyesen!

Ha már megtaláltuk a tökéletes darabokat, a minimum, amit megtehetünk, hogy megfelelően, kíméletesen ápoljuk azokat. Mindig olvassuk el alaposan a gyártói utasításokat, és azoktól ne térjünk el! Ne használjunk durva vegyszereket, bármilyen anyagból is készült az adott szőnyeg, hiszen egy rossz döntés is elég, hogy az egészet tönkretegyük egy eltávolíthatatlan folttal.

Alapvetően elég, ha csak rendszeresen porszívózzuk a szőnyegeket, ha nincsen rajtuk különösebb szennyeződés. Ám bizonyos időközönként – minimum évente egyszer – elkellhet egy nagyobb mélytisztítás is. Ezt jobb, ha szakemberre bízzuk, különösen, ha például egy hosszú szálú shaggy szőnyegünk van, amivel laikusként nem annyira egyszerű bánni.

Ha a fenti szempontokat figyelembe vesszük a választásnál, és a tisztítás során körültekintően járunk el, akkor a szőnyegünk akár egy életen át is díszítheti az otthonunkat.