Dinnyési várpark, skanzen

Aki Budapest környéki könnyed családi programra vágyik és szereti a várakat, az keresse fel a Velencei-tó délnyugati partján található dinnyési várparkot.

Egy szombati napon felkerekedtünk és közel egy óra alatt lekocsikáztunk az M7-esen Dinnyésre. A várparkot a Google Maps térkép alapján könnyen megtaláltuk. A bejárat a parkolóval van egybekötve és egy QR kóddal működő kapun lehet bejutni. A jegyeket egy automatában lehet megvásárolni.  A honlapon figyelmeztetnek, hogy a gép csak készpénzzel működik, ezért ezzel érdemes készülni. Aki babakocsival, kerekesszékkel érkezik, emailezzen előre mert forgókapu van a bejáratnál.

A park két témakör köré épül, az egyik a magyar várak, a másik pedig egy Árpád-kori település.

A várakat bemutató rész igazán izgalmas. Ilyen mennyiségben még nem láttam magyar várakat feldolgozó tárlatot. Rengeteg, összesen 46 db, ma már csak romjaiban látható magyar vár rekonstrukciós elképzelések alapján kőből, fából megépült méretarányos mása található itt. A makettek kb. 1m magasak, úgyhogy nem abban a méretben vagy részletezettséggel, kell őket elképzelni, mint a vasúti modellek makettjeit. Viszont ebben a méretben igen látványosak, jól átláthatóak és különösen jó hogy masszívak, ami a mindent megfogni akaró kisgyerekeknél igen hasznos tulajdonságnak bizonyulnak.

Minden vármakettnél megtalálható egy kisebb leírás a vár történetéről. Különösen tetszett, hogy minden várnál ott található egy fénykép, hogy ma milyen állapotban van. Nagy izgalommal nézegettem például a solymári várat, amit nemrég szerencsénk volt élőben is megcsodálni.

A múzeumnak ez a része kifejezetten látványos. Izgalommal néztük a különböző várfajtákat. Nagyon szépen meg lehet rajta figyelni a várépítés fejlődését. Szerintem kifejezetten jó lehet iskolás csoportoknak, akik a középkorról tanulnak. Sokkal látványosabb és kézzelfoghatóbb, mint a történelemkönyvben fényképeket nézegetni. A park ötletét egyébként Alekszi Zoltán találta ki és alkotta meg, amellyel 4 Guiness rekordot is tart.

A park másik részén a gyerekek a hagyományos szakmákkal és Árpád kori épületekkel ismerkedhetnek meg. Van egy kisebb fazekas kiállítás régiók szerint rendezve. A helyszínen kézműves foglalkozások is vannak, amelyekért a belépőn felül fizetni kell. (1000-1200 Ft/fő).

Mi kipróbáltuk az agyagozást, íjászkodást, fa ládika festést, népi játszóházat. Ezek bármelyikét bátran merem ajánlani, mert mindenki nagyon kedves és türelmes volt a gyerekekkel. Ezen kívül még volt jelmezes lovagi hétpróba, ékszer készítés. Egy jó 3 órát el is töltöttünk a parkban és még a szentek falát, ami 614 szentet mutat be 300 m-en, nem is volt időnk végignézni.

Ami még elvarázsolt az az Árpád-kori fatemplom. Hasonló építményt még egy magyar skanzenben sem láttam. (bár lehet én nem jártam még elég skanzenben)

Mindenképpen ajánlom a parkot. Aki a Velencei-tónál nyaral, látogasson el ide, mert ilyen szemszögből még nem láthatta a magyar várakat. Nyári időszakban érdemes nap elleni védelemmel készülni, mert kevés az árnyék. A park nagy része szabadtéri, így eső esetén érdemes utánakérdezni, hogy tartanak-e foglalkozásokat.

Szemfüleseknek ajánlom, hazafelé megtekinteni a Gárdonyi Géza és Kossuth utca sarkán a gólyák szobrát. Aki pedig még bírja a strapát, a tó északi partján a Bence-hegyi kilátót is ejtse útba.

További információ: varpark.hu