Szentivánéji OpeRandi, „A tenger titkai” az Aposztrófban és jubileumi levéltár a Rejtélyes történelemm

Három sorozat szezonzáró előadásával jelentkezik a Várkert Bazár.

Június 15-én a Magyar Nemzeti Levéltár történetéről, feladatairól az itt őrzött páratlan értékű kincsekről, izgalmas kuriózumokról beszélget a Rejtélyes történelem házigazdája, Katona Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójával, Szabó Csabával. Június 19-én a szabad ég alatt elevenedik meg OpeRandi sorozatban Benjamin Britten: Szentivánéji álom című operája, az est szerkesztő-műsorvezetője: Bátor Anna Daniela. A június 21-i, szezonzáró Várkert Irodalom esten az irodalmat, a zenét és az életünket inspiráló tenger és víz kerül fókuszba. A zenés felolvasószínházban Wunderlich József és Bach Kata színművészek, valamint Kézdy Luca hegedűművész improvizációval átitatott előadásában elevenednek meg Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Márai Sándor, Weöres Sándor, Szabó Magda és más írók kultikus műveinek részletei. Velünk lesz Az öreg halász és a tenger, a Robinson Crusoe, Thomas Mann, Shakespeare és Camus több munkája is, de a magyar tenger, a Balaton megidézése sem maradhat el az este során.

Rejtélyes történelem - Száz éves a levéltár épülete és 300 éves a levéltár

2023.június 15., csütörtök, 19:00 – Várkert Bazár, Testőrpalota

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, aki minden témát egy-egy meghívott vendéggel, egy-egy másik történésszel jár körbe és mutat be a közönségnek.

A Magyar Nemzeti Levéltár 2023-ban ünnepli a III. Károly magyar király által 1723-ban szentesített törvényt, amely Európában az elsők között rendelte el, hogy az ország köziratait az ország levéltárában kell elhelyezni. Gróf Batthyány Lajos nádor szervező munkájának köszönhetően az intézmény 1756-ban kezdhette meg tényleges működését Pozsonyban. 1874-ben fogalmazódott meg a levéltár új intézményi feladata, amely nemcsak az őrzést, hanem a tudományos feldolgozást is alapfeladatnak tekintette. Az intézmény a Bécsi kapu téri palotájába 100 éve, 1923-ban költözött be. A Magyar Nemzeti Levéltár ma a legmodernebb informatikai eljárásokkal is archiválja és dolgozza fel a rá bízott nemzeti értékeket. A levéltár történetéről és feladatairól az itt őrzött páratlan értékű kincsekről, izgalmas kuriózumokról beszélget a Rejtélyes történelem házigazdája, Katona Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójával, Szabó Csabával.

Szentivánéji OpeRandi

2023. június 19., hétfő, 20:00 – Várkert Bazár, Szárazárok színpad

A nyár beköszöntével, rendhagyó helyszínen, a szabad ég alatt elevenedik meg OpeRandi sorozatunkban Benjamin Britten: Szentivánéji álom című operája. Főszerepet kapnak a mohák, virágok és a hozzájuk kapcsolódó áriák. Szent Iván éjszakáját, a varázslatok, hagyományok és misztikus történetek fűszerezik. Lenyűgöző virágkreációk, mesés dallamok, izgalmas fordulatok és ehető virágok kapják a főszerepet egy olyan történetben, ahol az emberi és a tündéri, a valóság és a fantázia világa keveredik egymással.Vendégeink segítségével elmélyülünk a természet élénkzöld rengetegében, beszélgetünk az operákban megjelenő virágok szimbolikájáról, a virágáriákról, az ehető virágokról, a virágvacsorákról és a növények varázserejéről. Illatozó, virágporos dallamok, fellobbanó szerelem és egy csipetnyi varázspor lengi majd be a júniusi estét.

A pódiumbeszélgetés résztvevői:

Bartos Barna – operaénekes

Ember Márk – színművész

Halmos Mónika – virág és bor sommelier

Németh Attila – mester virágkötő

Oberfrank Péter – karmester, zongoraművész

Az est szerkesztő-műsorvezetője: Bátor Anna Daniela (lásd fotó)

Aposztróf: A tenger titkai - zenés irodalmi est

2023. június 21, szerda, 19:00 – Budai Palotanegyed, Lovarda

„A tenger. Az elem, ami legalább annyira veszély, mint otthon. Ez a megnyugtató benne: a konstans veszély, ami otthonos” - olvasható Márai Sándor Naplójában (Napló 1968–1975. 78.), míg Fodor Ákos így fogalmaz: „Szerelemről és / tengerről igazán csak / hallgatni tudok.”

Mit jelent számunkra a tenger, a víz? Szabadságot vagy csöndet? Szemlélődést vagy küzdelmet? A nyár közeledtével, ezekhez a gondolathoz kapcsolódóan június 21-i, szezonzáró Várkert Irodalom esten az irodalmat, a zenét és az életünket inspiráló tenger és víz kerül fókuszba. A zenés felolvasószínházban Wunderlich József és Bach Kata színművészek, valamint Kézdy Luca hegedűművész improvizációval átitatott előadásában elevenednek meg Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Márai Sándor, Weöres Sándor, Szabó Magda és más írók kultikus műveinek részletei. Velünk lesz Az öreg halász és a tenger, a Robinson Crusoe, Thomas Mann, Shakespeare és Camus több munkája is, de a magyar tenger, a Balaton megidézése sem maradhat el az este során.

A kapcsolódó beszélgetésben egy sportlegenda is vendégünk lesz: Rakonczay Gábor kétszeres Guinness világrekorder óceáni evezős, az amerikai Év kalandja díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa, hatszoros óceánátkelő extrém sportoló; számára a víz igazi otthon. Rakonczay rendszeresen teljesít több száz kilométeres ultrafutásokat, 29 nap alatt átkelt Grönlandon és egy 44 napos expedícióval elérte a Déli-sarkot. 3 könyv szerzője és a Várkert Irodalom esten a vízhez való kapcsolatáról, expedícióiról, küzdelmekről, kitartásról is mesél a közönségnek.

Tartsanak velünk ezen a sokszínű irodalmi esten, aminek ezúttal a helyszíne is különleges: a Budavári Palotanegyedben az eredeti tervek alapján újraépített, csodálatos Lovardában kerül sor az előadásra.

Közreműködik:

Wunderlich József színművész (lásd fotó)

Bach Kata színművész (lásd fotó)

Kézdy Luca hegedűművész

Rakonczay Gábor sportoló

Háziasszony: Juhász Anna irodalmár (lásd fotó)