Először rendezik meg a Denagyvilág Fesztivált számos zenész, alkotó és szakmabéli összefogásával

„A mi szigetünk” - Szigetmonostor, 2023. július 7-9.

A Szentendrei-sziget legdélibb települése, Szigetmonostor 3000 fős kis faluja elérhető közelségben fekszik a fővárostól, mégis meg tudta őrizni a „Béke szigete” érzést. Az itt élő közösségek a mai napig gyakran tesznek tanúságot róla, hogy az összefogásnak és a minőségi együtt töltött időnek egyre inkább kiemelkedő szerepe van az életünkben. Ennek a gondolatnak a mentén indult el az itt élő és számos, nemzetközileg ismert formációban aktív zenész, Varga Kornél, hogy társaival életre hívjon egy új fesztivált zenészek, technikusok, színpadmesterek, grafikus, webfejlesztő, nyomdász, fotós, rengeteg önkéntes összefogásával, ahol számos zenei műfaj otthonra lel a jazztől a világzenén át a népzenéig, irodalmi és társművészeti programokkal, gyerekeknek szóló udvarral és folkkocsmával.

A Nagyszínpadon Szabó Balázs és bandája, a Góbé, a Babcsán Projekt, a Cimbaliband, a Zajnal és a Times New Roman lép fel. A Régi-módi jazz udvarban Szirtes Edina Mókus és Nagy János, Várallyay Petra és Bolyki Sára, a Borbély Műhely, a Kodály Spicy Jazz, Kovács Linda és Szesztay Dávid. A Panoráma Színházban pedig stand-up és irodalmi műsorok, felolvasóestek várnak mindenkit, érkezik Lackfi János, Mészáros András, Lakos Fanni és Kakasy Dóra.

A Denagyvilag összművészeti, hiszen a különböző zenei stílusok jeles képviselői mellett találkozhatunk számos helyi-, szigeti- és a Dunakanyarban alkotó képző- és iparművésszel, egyházi zenével, gyermekprogramokkal, irodalmi- és színházi előadásokkal. A település 5 különböző pontján kialakított helyszínek teszik lehetővé a változatos irányzatok megjelenését, külön Gyermek Liget kerül kialakításra a Madárbarát parkban, helyi főzőcsapatok látják vendégül a látogatókat.

A Gyerekliget ringató foglalkozásokkal, bibliaórával, kincskereséssel, kézműves és sportos foglalkozásokkal várja a kisebbeket, délután pedig ugyanitt olyan zenekarok adnak koncertet, mint a Klárisok és a Kiskalász, amelyeket moldvai családi táncház követ a Csürrentő zenekarral.

A Református Templomban barokk áriák és Palestrina zenéje várja az egyházi zenék szerelmeseit, az elmélyülésre, elvonulásra vágyókat, a Toporgó Folkkocsmában pedig népzenekarok húzzák a talpalávalót.

Az alapítók álma úgy folytatódik, hogy az elkövetkezendő évek alatt a sziget többi települése is csatlakozna a rendezvényhez és a Szentendrei-sziget újabb bizonyítéka lehet majd, hogy a mai világban, amikor talán más értékek felé fordulva van lehetőségünk együtt lenni és a Dunakanyar kiemelkedő összművészeti fesztiválja által nyújtott programokat élvezni. Szigetmonostor bicikliúttal és számos kijelölt turistaútvonallal teszi könnyeddé a látogatóknak, hogy feltérképezzék nem csak a háromezer lelkes falut, de akár az egész Szentendrei-szigetet is. A településnek Horányban kijelölt Duna parti strandja van, amely szabadon látogatható.

Hogy a fesztivál életre keljen és évről évre egyre többen tudjanak csatlakozni hozzá és ehhez a minőségi kikapcsolódáshoz, néhány helyszín belépőjegy vásárlásával látogatható. Ilyenek a Nagyszínpad, a Régi-Módi Jazz udvar és a Panoráma Irodalmi színpad, míg a többi helyszín ingyenesen látogatható. A szervezők arra bíztatnak mindenkit, váltsa meg mielőbb jegyét az, aki ellátogatna a Denagyvilágra, hogy ezzel is segítsük egy olyan fesztivál első (tánc)lépéseit, ami a zenészeknek is kedves!

Bővebb info és jegyek a Denagyvilag weboldalán.