26. alkalommal rendezik meg a Haydn Fesztivált július 20-23. között Pápán

A Budapesti Vonósok Rege címmel mutatja be új, 21. századi multimédiás koncertshow-ját a fesztiválon.

A Budapesti Vonósok szervezésében július 20-23. között várja a közönséget idén 26. alkalommal a Haydn Fesztivál Pápán, amelynek az Esterházy-kastély ad otthont. A fesztivál során számos különleges koncertre és egyéb egyedi programra kerül sor, így zenés kastélytúrákkal és zenetörténeti rögtönzésekkel várják a közönséget, elhangzanak ikonikus művek Haydn és más ismert szerzők életművéből és sor kerül egy új, multimédiás koncertshow bemutatására is, amelyet a zenekar alkotói meghívott vendégeikkel a Magyar Himnusz születésének 200 éves évfordulója alkalmából hívtak életre. A teljes fesztiválprogramra ingyenes a belépés, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A fesztivál nulladik, csütörtöki napján a programsorozat Zenetörténeti rögzönzésekkel veszi kezdetét. Haydntól Erkelig zenei részleteket és zenetörténeti anekdotákat hallhatunk Bősze Ádám zenetörténész utánozhatatlan stílusában a Pannonia Reformata Múzeum udvarán, közreműködik Laczák Boglárka (mezzo), Bognár Szabolcs (bariton).

A pénteki nyitóhangversenyen az érzelmek kavalkádját élhetjük át, a megszólaló változatos művek néhány évtizedet ölelnek fel. A Budapesti Vonósok előadásában elhangzik Haydn 26. d-moll szimfóniája, és Schubert V. szimfóniája, valamint a két mű között Mozart A-dúr hegedűversenyét hallgathatjuk meg Langer Ágnes hegedűművész és a zenekar előadásában. Koncertmester: Pilz János. A koncert közreműködői így vallanak a műsorról: „Koncertünk a sötétségből, Haydn d-molljától halad a fény felé, hogy Schubert egyik legkedélyesebb művével, 5. (B-dúr) szimfóniájával érjen véget. Az önfeledt, könnyed hangvétel sokat köszönhet Mozartnak, akiről a komponálás idején a következőket írta a dal műfajának atyjaként is emlegetett Schubert: „Ó, Mozart! Halhatatlan Mozart! Egy szebb és jobb élet számtalan benyomásával bélyegezted meg lelkünket!”

Nem mindennapi programmal készül a Budapesti Vonósok az idei Haydn Fesztivál szombat esti hangversenyére. Kétszáz éves nemzeti imádságunk, Kölcsey Himnusza tiszteletére Bucz Magor és Bekker Péter multimédiás koncertshowt álmodott meg az Esterházy-kastély udvarára, amelynek ősbemutatójára kerül sor. A nagy múltú kamarazenekar olyan kiváló előadókkal osztja meg a színpadot, mint Tompos Kátya színésznő, Navratil Andrea népdalénekes, valamint a Szent Efrém Férfikar. A nyolcvanperces zenei utazás során – amelynek A Rege címet adták az alkotók - a Himnusz versszakai alapján elevenedik meg előttünk a magyar nép története. A show-ban közreműködik a GG Tánc Eger, koreográfus Topolánszky Tamás.

Erre az eseményre támogatói jegyek vásárolhatók, amellyel a jegyvásárlók támogatják a Budapesti Vonósok jövőjét és a klasszikus zeneikultúrát és részt vehetnek ennek a napnak az exkluzív VIP programján: a multimédiás koncertshow megtekintése mellett egy privát kastélytúrával egybekötött pezsgős fogadáson, valamint egy exkluzív katonai repülőtér-látogatáson vehetnek részt. A támogatói jegyekről bővebben itt.

A szombati és a vasárnapi napokon is zenés kastélytúrákra várják az érdeklődőket napközben. Az interaktív, zenés tárlatvezetéseken a látogatók egyszerre ismerhetik meg az épület gyönyörűen berendezett termeinek történetét, hallhatnak érdekes legendákat az Esterházyak életéről, láthatják hogyan zajlottak a mindennapok a kastélyban, miközben Haydn csodálatos kamarazenéi szólalnak meg a Budapest Vonósok előadásában.

Az idei pápai Haydn Fesztivál vasárnap esti záróhangversenyének különlegességét az adja, hogy a Budapesti Vonósok együttesének tagjait közelebbről, szólistaként is megismerhetjük. A zenekar műsorán olyan jól ismert, művek szólalnak meg, mint Bach VI. Brandenburgi versenye vagy Csajkovszkij Vonósszerenádja, de Vivaldi több szólistát igénylő, fülbemászó versenyműveivel is találkozhatunk a koncerten.

A 26. Haydn Fesztivál minden eseményére ingyenes a belépés, további információ a Budapesti Vonósok honlapján érhető el. A Rege ősbemutató – multimédiás koncertshow-ra támogatói jegyek vásárolhatók, amely az exkluzív VIP programon való részvételt teszi lehetővé.