A Momentán Társulat és a Diageo közös figyelemfelkeltő edukációs programokkal és előadásokkal készül a Művészetek Völgyére

Mindenki felszabadultan, de az egyensúlyt szem előtt tartva szórakozhasson az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján.

A Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata a Momentán Társulattal együttműködve a Művészetek Völgye Fesztiválon formabontó, kötetlen és interaktív előadások és beszélgetések keretein belül hívja fel a figyelmet a tudatos és felelős alkoholfogyasztás fontosságára, igyekezve közelebb hozni ezzel a témát és valós párbeszédet indítani a fesztiválozókkal, legyen szó fiatalokról vagy felnőttekről.

A Diageo Society 2030: Spirit of Progress tízéves akcióterve egy befogadóbb és fenntarthatóbb világ kialakítását célozza meg, és egyik alappillére a tudatos, felelősségteljes alkoholfogyasztás népszerűsítése széleskörű edukációs programokon kampányokon keresztül – ennek égisze alatt született meg a Momentán Társulattal való szoros együttműködés is, mely most a Művészetek Völgyébe, a Momentán Udvarba, a kreatív improvizációs színház művészetének központjába kalauzol majd minket.

A felelős és tudatos alkoholfogyasztás fontossága: interaktív élőszereplős előadások és beszélgetések a Művészetek Völgyében

A Diageo a Momentán Társulattal együttműködve a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorításáért 2019-ben indította el Magyarországon is az általános- és középiskolásoknak szóló SMASHED névre keresztelt előadássorozatot, amely a fiatalok nyelvén, hitelesen, egy színházi élmény részeként nyújt hasznos tudást az alkoholfogyasztás hatásárol, problémáiról, és azok kezeléséről. A program 2021 őszétől SMASHED Online néven egy interaktív online edukációs platformként is elérhetővé vált a fiatalkorúak, tanárok, valamint szülők számára. Az indulás óta mintegy 10.000 diák részt vett a programban, melynek támogatásához az ORFK-OBB is csatlakozott.

A Művészetek Völgyébe látogatók egy Smashed Live előadáson vehetnek részt július 25-én kedden 17 órakor, ahol három fiatal történetét ismerhetik meg: valódi barátok vagy csak az italozás miatt találkozgatnak, miért isznak egyáltalán, és mi történhet, ha egy buliban elszabadulnak az indulatok? A nézők és a társulati tagok együtt keresik a válaszokat és osztják meg gondolataikat a felelősségről, a csoportnyomásról, a fiatalkori alkoholfogyasztásról. Az előadást kifejezetten kis- és középiskolásoknak, szüleiknek, tanáraiknak, pszichológusaiknak, rokonaiknak, ismerőseiknek ajánljuk. 

„Vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalataként felelősségünknek érezzük, hogy ösztönözzük a mértékletes és tudatos alkoholfogyasztást. A Művészetek Völgye, mint évtizedekre visszanyúló, nagy népszerűségnek örvendő kulturális esemény, kiváló alkalom arra, hogy még több embert szólítsunk meg ezzel a fontos üzenettel. A Momentán Társulat művészeivel együttműködve kreatív és interaktív módon szeretnénk átadni ezt az üzenetet, és bemutatni a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó Smashed előadást. – nyilatkozta Ábrahám Gergely, a Diageo kelet-európai vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

Kvízzel a tények és tévhitek ellen, mértékletes fogyasztásra és megfelelő hidratálásra ösztönző üzenetek a repoharakon

Az edukatív aktivitások sora ezzel még nem ér véget, a szervezők további két előadással is készülnek: a ”DRINKiQ kocsmakvíz” során a résztvevők játékos formában tájékozódhatnak az alkohollal kapcsolatos tényekről és mítoszokról, valamint annak hatásairól. „Az éjszaka hősei” című interaktív előadás és beszélgetés pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a közönség megismerje a mentőszolgálat és a biztonsági szolgálat szakembereinek tapasztalatait a balesetekről, valamint a megelőzhető helyzetekről, amelyek gyakran az alkoholfogyasztás túlzott mértékéből adódnak.

„A Momentán Társulat lételeme a szórakoztatás – ugyanakkor a játékosság és könnyedség megtartásával eszköztárunkat fontos társadalmi ügyek szolgálatába is tudjuk állítani. A Művészetek Völgye során tíz napon keresztül a Momentán Udvarban sokféle módon találkozhatnak a nézőink a felelős alkoholfogyasztás tudatosításáról és a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeiről szóló programokkal. A közönséggel párbeszédet folytatunk ezekről a sokszor tabunak számító témákról. Ezáltal megteremtjük a beszélgetés, az egymáshoz való kapcsolódás lehetőségét, és azt: ha valakinek kérdései, gondjai vannak az alkohollal kapcsolatban, nincs egyedül, van hova fordulni.” – mondja Kiss Gyöngyvér, a Momentán Társulat ügyvezetője.

A Momentán Udvarra látogatók a Diageo mértékletes fogyasztásra ösztönző, egyedi designnal rendelkező repoharaival is találkozhatnak. A poharakon található QR kód segítségével bárki könnyedén elérheti a DRINKiQ.com weboldalt, ahol nem csupán magát a  DRINKiQ kvízt , de többek között egy önértékelési tesztet, valamint az alkohollal kapcsolatos edukációs cikkeket és további hasznos információkat találhatnak az érdeklődők.

A  DRINKiQ kvízzel tesztelhetjük az alkohollal kapcsolatos tudásunkat és olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint például, hogy számít-e, ha keverjük a különböző italokat, továbbá, hogy vajon mindegy-e, hogy a borban, sörben vagy szeszesitalokban van-e több kalória.