Orgonakoncertek egész nyáron országszerte

Orgonakoncertek sora érkezik egész nyáron szerte az országban a Filharmónia Magyarország szervezésében.

A kezdőakkordot az Orgonák éjszakája szólaltatja meg, aztán az OrgonaPont koncertsorozat biztosít minőségi szórakozást az év egyik legforróbb hónapjában. A klasszikus orgonamuzsikán túl helyet kap a pop, a rock, a jazz, de még a svéd népzene is. A komolyzenei klasszikusokon kívül lesznek még hollywoodi filmzenék, homokanimáció, fény show, zenélő szökőkút, Wolf Kati és élőben talán még sosem látott hangszerek.

Az Orgonák éjszakája augusztus 5-én országos szinten ünnepli a hangszerek királynőjét, az orgonát. Több tucat helyszínen szólal meg ekkor ez a fenséges hangszer. Budapesten a Bazilikában, méghozzá egy egész estén át, Kecskeméten egy négytemplomos séta keretében, a Balatontól kezdve Debrecenen át Pécsig pedig nagy gondossággal összeállított egyedi hangversenyeken.

Az Orgonák éjszakáján orgonaszó hallható a köztereken, piacokon, fürdőkben, de a zenélő szökőkutak is az orgona dallamait árasztják. Emellett hagyományosabb helyszíneken is lesznek orgonakoncertek ezen a napon. Számos hazai és néhány határon túli templomban rendeznek különleges orgonahangversenyt ilyenkor. Az idei évben több mint negyven koncerten szólal majd meg ez a csodálatos billentyűs hangszer, fúvósokkal, énekművészekkel és különleges show elemekkel. Idén ismét csatlakozhatnak helyi közösségek is saját orgonájuk, műsoruk bemutatásának céljából. Összesen több mint harminc csatlakozó rendezvényre számítanak a szervezők köztük az első hivatalos latin-amerikai társprogramra: a legnagyobb perui orgona szólal majd meg a Segítő Szűzanya Bazilikában. Az esemény a helyieknek is különleges, hiszen az országban mindössze 4 orgona található, a magyar szíveket pedig a templom százéves gyönyörű Árpád-házi Szt. Erzsébet üvegablaka dobogtathatja meg.

Az Orgonák éjszakája fellépő művészei között ott van Sebestyén Márta, Vizin Viktória és sok, a saját hangszerén világszínvonalon muzsikáló zenész. Wolf Kati a Budapest Jazz Orchestrával lép fel az Aggteleki Cseppkőbarlangban, Illényi Katica pécsi koncertjén pedig hollywoodi filmzenék és fény show várja a zenerajongókat.

Az Orgona Pont sorozattal folytatódik az egész nyáron átívelő zenei élmény. Az OrgonaPont nagyszabású voltára jellemző, hogy országos szintű, sok helyszínnel és résztvevő művésszel. Az idei OrgonaPont közel negyven koncertet ölel fel, különleges nyáresti élményeket kínálva a tartalmas, felemelő kikapcsolódásra vágyó közönség számára. A kellemes hangulatú orgonamuzsikára épülő hangversenyek célja, hogy a forró nyári napokon a templomok hűvösében minőségi programokat kínáljon mindazok számára, akik az igényes pihenést kedvelik. Az orgonát, mely talán túlzás nélkül nevezhető a hangszerek királynőjének, a programsorozat keretében a legtehetségesebb művészek, az orgona mesterei szólaltatják meg.

Unikális élményben lehet részük az OrgonaPont koncertjeire ellátogatóknak, hiszen ritka hangszerpárosításokat hallhatnak, valamint minden egyes orgonakoncert repertoárja különleges műgonddal került kiválasztásra.

Miklósa Erika, Palya Bea, a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara és sokszorosan díjnyertes orgonaművészek egyaránt kiveszik részüket ebből a pompás zenei kalandból.

További információ az Orgonák éjszakájáról itt,   az OrgonaPontról itt.