Így ápold az ágyneműdet, hogy az sokáig tartós és friss maradjon

Vajon, hogyan kell helyesen ápolni az ágyneműt, hogy az sokáig frissen és tartós maradhasson? Ebben a cikkben minden kiderül!

Azt gondoljuk, hogy egyszerű dolog, de az ágyneműhuzatok hosszabb élettartama érdekében, érdemes tudatosabban mosni, szárítani és vasalni azokat. Ha hosszú évekig szeretnénk élvezni a szépségüket, akkor az első használat előtt mindig mossuk ki az ágyneműt. Természetesen figyelve az ágynemű anyagára.

Hogyan mossuk, szárítsuk és vasaljuk az ágyneműinket?

A továbbiakban azt fejtjük ki, hogyan érdemes mosni, szárítani és persze vasalni az ágyneműket. Kitérünk arra, hogy az interneten széles a kínálat gumis a lepedőkből,, amelyek nagyon tartós, extra finom lepedők a szivárvány bármely színében kaphatóak. Ezek kapcsán sem árt ügyelni a megfelelő ápolásra.

Mosás

Minden terméknek kell, hogy legyen mosási útmutatója (régi nevén textil kresz), ha azonban ilyennel nem találkozunk akkor a következőket tehetjük:

  • A len és pamut ágynemű huzatokat 40-60 fokon mossuk, a gyártó ajánlása szerint, figyelve arra, hogy az erősebb színű ágyneműhuzatok az ajánlottnál magasabb hőfokon mosva fakulhatnak, sőt károsodhatnak is.
  • A flanel ágynemű huzatokat 40 fokon mossuk, így megőrzik a színüket, és a puhaságukat is.
  • A krepp ágynemű huzatokat alacsonyabb hőfokon kell mosni, a 40 fok teljesen megfelelő.

Az ágyneműhuzatoknál nem szabad fehérítőt használni, mert meggyengülnek a szálak, az öblítő pedig gyengíti a nedvességfelszívó képességet és a légáteresztő képességet. Érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e valahol szakadás vagy nem hiányoznak-e a gombok és a cipzárak működőképesek-e? A lehető leghamarabb érdemes megvarrni az elszakadt darabokat és érdemes a helyükre varrni a gombokat.

Szárítás és vasalás

A szárítógépet ágynemű szárítására lehetőleg csak ritkán használjuk, mivel a magas hőmérséklet károsíthatja a textilszálakat és kifakíthatja a színeket. Vasalni lehetőleg kifordított állapotában vasaljuk az ágyneműket, enyhén nedvesen, lehetőleg nem túl forró vasalóval.  A krepp és a len ágynemű huzatokat nem kell vasalni, de ügyelni kell rá, hogy teregetéskor ne legyen gyűrődés a huzat anyagában, ebben az esetben ugyanis könnyebb lesz vasalni.

Folttisztítás

Ha foltos lett az ágynemű huzat és a mosógép nem szedte ki a foltot az anyagból, akkor a következőket tehetjük:

  • zsíros foltokra szórjunk konyhasót, hagyjuk hatni rövid ideig, majd mossuk le nedves szivaccsal
  • vérfoltok eltávolításához sóból és vízből készített pasztát dörzsölünk az anyagba lehetőleg szivaccsal, a sókristályok kiszedik a vérfoltot a szálakból
  • verejtékfoltoktól  citromsav segítségével szabadulhatunk meg.

Abban az esetben, ha házilag nem érünk el eredményt, akkor vigyük tisztítóba a huzatokat.

Ágyneműhuzat cseréje

A hozzáértőknek az a javaslata, hogy nyáron másfél-kéthetente érdemes új ágyneműhuzatot húzni, míg a hűvösebb időszakban elegendő három hetente. Állítólag a selyem párnahuzat védi a hajszálakat a sérülésektől, nem szárítja a bőrt és az öregedés jeleit sem lehet olyan korán észrevenni tőle.

Összegezve

Napjainkban a jó minőségű ágyneműk nem az olcsó árukról híresek, éppen ezért figyelni  kell a kezelésükre, a mosást, szárítást és vasalást, csak a termék kezelési útmutatójában leírtak szerint szabad végezni, hogy megtartsák eredeti minőségüket.