Évforduló, lemezbemutató és torokének-workshop a Fonóban

Mozgalmas hónap az október a Fonóban számos remek koncerttel, táncházzal és rendhagyó programmal.

10 éves a Jamese, 15 éves a Berka együttes és érkezik a Tuvai Köztársaságból az idén 30 éves, legendás Huun Huur Tu, akik nemcsak koncertet, de workshopot is tartanak.

A JaMese (lásd fotó) 10 év alatt fontos és meghatározó zenekara lett a hazai zenei színtérnek. A változatlan felállásban zenélő és alkotó négy tagú zenekarnak négy nagylemeze jelent meg, legfrissebb Odaát Idebent címmel idén februárban. Zenéjüknek állandó fontos eleme a népdal, a kortárs vers és a többszólamú loop témák kísérve groovos, dallamos szólamokkal. 10 éves csak a Napba produkciójuk október 12-én áll színpadra a Fonóban.

A ház egyik legismertebb, moldvai táncházát muzsikálja kéthetente a Berka együttes, akik idén ünneplik 15. születésnapjukat. „Hálásak vagyunk Istennek, hogy most ennyi idő után is megvannak a közös célok, tervek, tele vagyunk alkotói vággyal és továbbra is nagy örömet okoz a muzsikálás. Októberben koncert formájában megidézzük az elmúlt másfél évtized számunkra legkedvesebb alkotásait, melyhez a zenekar korábbi muzsikusai is csatlakozni fognak. Lehet majd hallani pörgős táncházi dallamokat, gyimesi muzsikát, de felhangzanak csángó költőink gyönyörű versei Lakatos Demeter és Duma András tollából a zenekar interpretációjában, klézsei énekek vegyeskari feldolgozásban, sőt még udmurt dallamok is! A koncert után természetesen táncházat is muzsikálunk! Várunk mindenkit sok szeretettel!” – ígéri a zenekar jubileumi koncertjéről és táncházáról, amelynek október 13-án ad otthont a Fonó.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák koncertje nélkül nem telik el évad a Fonóban. A világ legjobb szájharmonikása és bandája mindig megújulva mégis ismerősen a tőlük megszokott zenei minőséggel érkeznek. Vannak visszatérően kihagyhatatlan koncertek – általában ezek az esték is azok. Legközelebb október 20-án a Fonóban.

Dresch Mhály ezúttal nem saját zenekarával érkezik a Fonó színpadára, hanem vendégként. Október 26-án debütál a Fonóban a Baló Sámuel trió. A fiatal zongorista élete egyik korai jazz-élményeként a Dresch Quartet koncertjét emlegeti. Azóta hosszú út vezetett odáig, hogy etnojazz Kossuth-díjas kollégájával, Dresch Mihállyal együtt léphessen fel együtt. Zenéje mélyen gyökerezik, hiszen édesapja, Baló István dobosként régi zenésztársa Dresch Mihálynak. Zenéjében felcsendülnek a gyermekkorának élményei, melyek most már saját alkotásainak részévé váltak, ezt a zenei együttgondolkodást tapasztalhatjuk majd meg a Fonóban október 26-án.

Tavasszal jelent meg Tímár Sára és zenekara ötödik lemeze, az Ének a határtalanról. Weöres Sándor - akinek idén ünnepeljük születésének 110. évfordulóját - költeményét választották címként, mely jelzi, hogy komoly témák kerülnek terítékre. Olyan népdalok és Weöres ill. Kányádi megzenésített versek hangzanak el, amelyeknek központi gondolata az örökkévalóság, a harmóniakeresés, a halál utáni élet, a tudatosodás vagy az örök érvényű szerelem. A versek és népdalok zenei kísérete hűen tükrözi azok mondanivalóját. Hol felemel, magasba repít, hol pedig az emberi lélek mélyebb rétegeit feszegeti. Ezúttal Tímár Sára és Szabó Dániel dalszerzőként is megmutatkozik, közösen készítették a versmegzenésítéseket és a népzenei feldolgozásokat. A koncertre október 27-én kerül sor a Fonóban.

Végül, de nem utolsó sorban: A legendás tuvai torokénekes és világzenei együttes a Huun Huur Tu lenyűgöző mérföldkövet ünnepel: 30 éve alakult meg a zenekar. Az elmúlt három évtized alatt a Huun Huur Tu a torokéneklés és a világzene első számú előadójaként vált ismertté, és világszerte elkápráztatta a közönséget egyedi és magával ragadó hangzásával. Az együttes zenéje Tuva dombjaitól határokat, kultúrákat és nyelveket átlépve szólal meg. Lélegzetelállító zenéjük egy másik világba repít, az ősi ritmusokat modern érzékenységgel ötvözve. Művészetükről tanúskodik, hogy zenéjük kiállta az idők próbáját, és továbbra is releváns, inspiráló és úttörő. Ünnepeljük együtt a Huun Huur Tu-val harmincadik évfordulójukon október 28-án a Fonóban! Az esemény másnapján különleges torokéneklés workshopot tart az együttes angol nyelven, amelyre még nyitott a jelentkezés. A workshopról részleteket a Fonó weboldalán lehet találni.