Vajon mennyi időt töltünk egy nap a mobiltelefonunk használatával?

Kíváncsi vagy, hogy vajon mennyi időt töltünk egy nap a telefonunkon? Ebben a cikkben adunk pár tippet, hogyan ellenőrizheted le. Kattints most!

A statisztikai adatok szerint a felnőtt korú magyar lakosság internet használati szokásai az elmúlt másfél évtizedben a duplájával is jobban megemelkedtek.

Ezzel együtt egyre több vagy nagyobb teljesítményű akkumulátorra van szükségünk, bár mobiltelefon akkumulátort webáruházból a legegyszerűbb beszerezni, elég nagy a kínálat akkumulátorból az üzletekben is. Manapság már rendszeresen utazunk, így mindig szükség van egy erős akksira, ami egész estig bírja a strapát.

Hogy alakult az elmúlt évtizedekben az internet használat?

2005-ben még csak a lakosság 37%-a használta a netet, 2021-ben ez már 89%-ra emelkedett. A 2000-es évek elején inkább az otthoni vagy a munkahelyi internethasználat volt a jellemző, napjainkban már egyre többen használnak mobil internet kapcsolatot, így aztán bárhol és bármikor ránézhetünk az okostelefonunkra, hogy lássuk a világban bekövetkező változásokat.

Emiatt aztán a közösségi média mindent behálózó térnyerése során kialakult jelenség lett a FOMO, a kimaradástól való félelem jelenségének a terjedése, elsősorban a fiatalok körében. Ők  már úgy születtek, hogy minden családban létezett már a mobiltelefon és folyamatosan online platformok megosztásaival tartották a kapcsolatot a barátaikkal és az ismerőseikkel.

Egy 2021-ben publikált izraeli tanulmány szerint  az átlagos (3-4 óra) használatot meghaladó kiskorúak és fiatal felnőttek könnyen elunják magukat és keresik az újabb dolgokat, de akár rossz családi kapcsolatok előli menekülés is lehet az oka a túlzott telefon használatnak.

Természetesen nem csak negatív jelentéssel kell, hogy bírjon vagy pszichológiai/ érzelmi gondokat takarjon a telefon készülék folyamatos figyelése, azonban az alvással töltött idő minőségét és hosszát károsan befolyásolhatja. Ha pedig állandóan a közelünkben van a mobiltelefon, igyekszünk nem elszakadni a digitális világból.

Mit tudunk tenni a digitális világ vonzása ellen?

Ellenőrizhetjük a telefon használati szokásainkat, az eszközökön található alkalmazások segítségével mérni lehet, hogy mennyi időt töltünk egy-egy kategóriában. Így megbizonyosodhatunk a világhálón töltött idő tényleges hosszáról, hogy csak a saját megítélésünk szerint vagy valóban hosszú időt töltünk-e az internet fogságában.

IPhone

IPhone-on a képernyőidő alkalmazással lehet követni a tevékenységeinket úgy, hogy bekapcsoljuk a Képernyőidő alkalmazást, majd beállítjuk, hogy magunknak vagy a gyerekünknek szeretnénk-e. Az alkalmazás folyamatosan gyűjti az adatokat a napi tevékenységekről és csoportosítja azokat kategóriák szerint. Az Összes tevékenység megtekintésére is lehetőségünk van, de heti vagy havi bontásban is rálátunk az adatokra.

Android

Az Androidos telefonokon a Digitális jólét és szülői felügyelet alkalmazással nézhetünk utána a telefon használatunknak vagy a gyermekünkének. Az alkalmazás figyeli az aktivitásunkat és tevékenységeinket, az egyes alkalmazásokkal töltött idő hosszát.

Összegezve

Azt, hogy mennyi időt töltünk a telefonunk használatával  a rajta lévő alkalmazások segítségével tudjuk mérni, tevékenységenként szétválogatva az eltöltött idő hosszát meghatározni. Az biztos, hogy az elmúlt tizenöt évben több, mint a duplájára emelkedett azok száma, akik használják az internetet, valószínűleg személy szerint is több időt töltünk a digitális világban mint az évezred elején.