Bedőlhet az iparág?

Vészharangot kongat a magyar szakmai szövetség.

Belefulladhatunk a műanyagba ahelyett, hogy újrahasznosítanánk a papírt: lábon lövik az uniós körforgásos gazdaságot az EP-képviselők javaslatai. Szakemberek szerint kiszoríthatja a műanyag a környezetbarát papírcsomagolást. Az Európai Bizottság tavaly új szabályozásra tett javaslatot a pazarló csomagolás megszüntetése, a körforgásos gazdaság ösztönzése érdekében. A nemes célkitűzés azonban veszélybe került az Európai Parlamentben tett módosító indítványok miatt. Az EP képviselők módosító javaslatai éppen arra az iparágra jelentenek súlyos fenyegetést, amely eddig a legtöbbet tette a körforgásos gazdaság megvalósításáért: a hullámpapír-csomagolásoknak már ma közel 90%-át újrahasznosítják Európában. A Magyar Hullámtermékgyártók Szövetsége (MAHUSZ) szerint meg kell kongatni a vészharangot, mert a módosítások eredményeként e környezetbarát csomagolóanyag helyett műanyag rekeszek és ládák áraszthatják el Európát. A szervezet ezúton is szeretné felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az új szabályozást tereljék vissza erről a zsákutcába vezető tévútról a helyes irányba.

A Magyar Hullámtermékgyártók Szövetsége (MAHUSZ) üdvözölte, hogy az Európai Bizottság tavaly novemberben új uniós szintű szabályokat javasolt a csomagolások fokozott újrahasznosítása érdekében. A szervezetbe tömörült gyártók ugyanis már eddig is sikeresen ültették át a gyakorlatba a körforgásos gazdaság eszméjét: az általuk előállított hullámpapír-csomagolóanyagok egyedülállóan magas, 90%-os újrafeldolgozási aránnyal és hasonló átlagos újrafeldolgozott alapanyag-tartalommal bírnak.

A MAHUSZ ugyanakkor aggodalommal figyeli, hogy az Európai Bizottság Csomagolási és csomagolási hulladékra vonatkozó rendeletjavaslatának (PPWR – Packaging and Packaging Waste Regulation) tartalma az elmúlt hetekben negatív fordulatot vett. Az Európai Parlamentben képviselők egy csoportja olyan módosításokat terjesztett elő, amelyek nemhogy támogatják, hanem egyenesen veszélyeztetik a körforgásos gazdaságot, semmissé tehetik az elmúlt évtizedekben a területen elért eredményeket, és műanyag csomagolóanyagokkal áraszthatják el Európát.

Egyensúly helyett erőltetett újrahasználat: műanyaggal teli szakadék felé száguld az Unió.

A körforgásos gazdaság megvalósításának több módja van.

1.  Az egyik az újrahasználat, a legyártott termékek tisztítást követő újbóli felhasználása.

2.  Egy másik az újrafeldolgozás, vagyis a termékek anyagának szelektív begyűjtése és feldolgozása, hogy abból hulladék helyett ismét alapanyag készüljön.

A két megközelítés nem ellentéte, hanem kiegészítője egymásnak. Minden anyagtípusnál más út lehet a leghatékonyabb, így fontos, hogy a majdani szabályozás megtalálja a harmonikus egyensúlyt.

Az EP-ben benyújtott javaslatok azonban nem ebbe az irányba mutatnak, hanem minden téren – a gazdasági, környezetvédelmi és gyártástechnológiai racionalitással ellentétesen – az újrahasználatot erőltetik. Ez a megközelítés a műanyagnak kedvez, mivel ellenállóbb anyag – csakhogy nehéz újrafeldolgozni, és életciklusa végén hosszú évekig veszély jelent az egészségre és az élővilágra, hiszen több száz évig nem bomlik le. A hullámpapírt természetéből fakadóan nehéz újrahasználni, viszont anyaga szinte teljes mértékben visszaforgatható a termelésbe, de még ha ez valamiért nem is történik meg, a természetben is gyorsan lebomlik. A hullámpapír-ipar már ma is 90%-ban újrahasznosítja alapanyagát.

12 millió tonna extra műanyag Európába, 16 milliárd liter víz a csatornába

A MAHUSZ és az Európai Hullámpapírgyártók Szövetsége (FEFCO) közös álláspontja szerint a tervezet jelenlegi célszámai – például a hullámpapírra előírt kötelező újrahasználati célok – életszerűtlenek, és egyes piaci szegmensekben, így a kiskereskedelmi és szállítási csomagolásnál, valamint az e-kereskedelemben a műanyag tálcák, rekeszek, ládák, dobozok használatát helyeznék előtérbe az üzleti szereplőknél. Röviden: a szabályozás a piacokat a műanyag használatára ösztönözné, amely plasztikáradathoz vezetne Európában.

Az Európai Hullámpapírgyártók Szövetsége (FEFCO) számításai szerint 2040-ig 12 millió tonnával, azaz másfélszeresére nőne a forgalomban lévő műanyag csomagolások mennyisége Európában, tisztításukhoz pedig évi 16 milliárd liter vízre lenne szükség. Mindez szembe menne az Európai Zöld Megállapodással, az EU saját Körforgásos Gazdaság akciótervével, valamint az egyszer használatos műanyagok visszaszorításával kapcsolatos irányelvvel. Azaz szinte minden, az elmúlt években elfogadott európai környezetvédelmi vívmányt lerombolna az új modell.

Fej vagy gyomor? Környezetvédelmi öngól és gazdasági zsákutca

Noha a módosításokat benyújtó képviselők a fenntarthatóságra hivatkoznak, az eredmény éppen ellentétes lenne. A FEFCO megbízásából készült, tudományosan lektorált 2022-es tanulmány megállapította: egységnyi árut azonos távolságra szállítva egy újrafeldolgozott hullámkarton doboz 15 környezetvédelmi kritériumból 10 esetében fenntarthatóbb, mint egy újrahasználható műanyag rekesz. A klímaváltozásra gyakorolt hatást tekintve 28%-kal kedvezőbb, gyártása feleannyi fosszilis energiát emészt fel, háromszor takarékosabb a vízzel miközben 79%-kal kevésbé is szennyezi a vízkészleteket.

A zöld öngól mellett Európa a gazdaságát is lábon lőné. A hullámpapír-ipar közvetlenül 100, a beszállítókkal együtt 270 ezer embert foglalkoztat a kontinensen. Hazánkban a MAHUSZ tagvállalatai közvetlenül több mint 2800 alkalmazottat foglalkoztatnak, és termékeik 90% körüli újrafeldolgozási arányával nagyban hozzájárulnak Magyarország természeti értékeinek megóvásához is. A MAHUSZ határozott álláspontja ezért az, hogy a hullámpapír-ipart nem üldözni kellene, hanem példaként állítani más szektorok elé.