„A selyemút tükrében”

Kiállítás Sárospatak, A Művelődés Háza és Könyvtára galériájában.

2023. október 21-én Sárospatakon – a Makovecz Imre által tervezet – A Művelődés Házában Aros János Sárospatak város polgármestere köszöntőjével kerül megnyitásra „A selyemút tükrében” című fotókiállítás, ahol kínai és magyar fotóművészek kollekciója lesz látható.

A kiállítás képanyagát az kapcsolja össze, hogy az összes felvétel a kínai Lianoning tartományban készült. A kiállítás megnyitójára Magyarországra utazik a lianoningi fotóművész szövetség 5 fős delegációja. A kiállításmegnyitó díszvendége lesz, – és köszönti a megjelenteket – a Fu Chenming asszony a Kínai Kommunista Párt Lianoning Tartományi Bizottsága kulturális és propagandaosztályának miniszterhelyettese.

A kínai fotóművész csoportot Shi Chun úr vezeti, a Lianoning tartomány, Shenyang Városi Egyetem fotóművészeti tanszékének vezetője, a Kínai Fotóművészek Szövetsége kuratóriumi bizottságának tagja, és a Liaoningi Fotóművészek Szövetségének elnöke.

A kínai és magyar fotóművészek egy hetet töltenek el magyarországi közös fotografálással, és ebből a hétből három napnak a csodálatos Tokaj-hegyalja lesz a helyszíne. A magyarországi program fontos pontja lesz egy együttműködés elkezdése a Shenyang City University és a kaposvári egyetem Rippl-Rónai Művészeti Intézetével közösen. A kínai vendégek október 25-én utaznak majd vissza hazájukba

A WINK Nemzetközi Kulturális Művészeti és Sport Egyesületet Wei Xiang – 30 éve – Magyarországon élő kínai üzletember és filantróp alapította azzal a céllal, hogy segítse a kínai és magyar fotó- és képzőművészek kapcsolattartását, egymás országainak, kultúrájának megismerését. Ennek a programnak a keretében már 8 magyar művészcsoport utazott kínai alkotóútra, és három alkalommal fogadtak kínai művészeket Magyarországon. Magyar fotóművészek utoljára a Covid-járvány előtt, 2019-ben utaztak Kínába, Liaoning tartományba, ahol a tartomány Kulturális és Propaganda Minisztériuma és a Senjangi Fotóművész Szövetség látta vendégül a magyar fotósokat.

A látogatás záróeseményén megállapodás született arról, hogy magyarországi látogatásra és kiállításra hívjuk meg a senjangi fotósokat. Ezt követően jöttek a covidos évek, és a viszontlátogatás egészen az idei évig lehetetlenné vált.

A kínai fotósok látogatására 2023. október 18–24. között kerül sor. Az utazás során Magyarországon kívül ellátogatnak más középeurópai országba is (Csehország, illetve Szlovákia lesz még úti cél). Az itt-tartózkodás fő eseménye a Sárospatakon megtartandó fotókiállítás-megnyitó lesz, ahol a Liaoning tartományban együtt fotózó kínai és magyar fotóművészek képei kerülnek a kiállítóterem falaira.

A kínai delegációt Chun Shi fotóművész, a Senjangi Városi Egyetem Művészeti Kara Fotóművészeti Tanszékének igazgatója vezeti.

A fotókiállítás megnyitójára 2023. október 21-én 18.00 órától kerül sor.

A kínai fotósok október 20-án délután Prágából érkeznek Sárospatakra, és két napot töltenek el a városban, illetve a város környékén.

A kiállító művészek:

A Liaoning tartományból, Senjang városból érkező vendégek:

            Chun Shi

            Rongshen Zhou

            Yi Zhang

            Min Xin

            Xiaowei Zhang

A magyar, illetve Magyarországon élő fotográfusok:

            Wei Xiang (Budapest)

            Wang Yinghe (Budapest)

            Benkő Imre (Budapest)

            Kosmály Gábor (Léva)

            Kozák Albert (Budapest)

            Szamódy Zsolt Olaf (Tatabánya)

            Á.Tóth József (Miskolc)