Komárom művészete mutatkozik be Miskolcon – novemberben jön a Határtalan Napok

Novemberben ismét egy határon túli város művészetét hozza el a közönségnek a Miskolci Nemzeti Színház.

A Határtalan Napok vendége ezúttal Komárom lesz, akik színházi előadások mellett kiállítással és irodalmi beszélgetéssel is készülnek a miskolci nézőknek november 2-4. között.

Minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatja be a teátrum, a miskolci közönség így az adott város kulturális életébe pillanthat bele művészete által. A színház vallja, a kultúrában nem lehetnek határok: a kultúra egy egyetemes nyelv, a művelői pedig ezt a nyelvet jól beszélik, és nem akadály az egymással való kommunikáció; köztük nem léteznek határok. A miskolciaknak is öröm, hogy évről-évre láthatják, máshol hogyan mutatkozik be a kultúra. Idén Komárom városát látja vendégül Miskolc: színházi előadások, kiállítás és irodalmi beszélgetés várja három napon keresztül az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat egy kiállítással veszi kezdetét, mely „Lehár Ferenc, a komáromi operettkirály”, zeneszerző, operettkomponista, karmester életét és előadói pályafutását mutatja be.

Ugyanezen a napon két előadás és egy irodalmi beszélgetésre invitálják a miskolci nézőket. Előbb a komáromi CSAVAR Színház előadása, a Fűje sarjad mezőknek lesz látható Száz Pál regénye alapján. Az előadás után a szerző és az alkotók irodalmi beszélgetést tartanak. Este már a Komáromi Jókai Színház előadásában lesz látható Spiró György Prah című komédiája Anger Zsolt rendezésében. A második napon A beszélő köntös című zenés játék lesz látható, melyet Mikszáth Kálmán azonos című regénye alapján Varga Emese dramaturg alkalmazott színpadra. A zeneszerző Lakatos Róbert, a dalszövegeket Laboda Róbert írta. A harmadik napon a gyermekeknek és a felnőtteknek is kedvez a teátrum. Délelőtt N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony című mesejátékát hozza el a Komáromi Jókai Színház, este pedig Schwechtje Mihály Az örökség című tragikomédiája lesz látható a társulat előadásában.

Programok:

november 2. csütörtök

15:30 – Nagyszínház Emeleti Társalgó

Lehár Ferenc, a komáromi operettkirály – kiállításmegnyitó

A komáromi Duna Menti Múzeum és a Lehár Polgári Társulás kiállítása

A kiállítást megnyitja: Dr. Galo Vilmos kurátor, a komáromi Duna Menti Múzeum történésze

16:30 - Játékszín

Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek

A komáromi CSAVAR Színház előadása Száz Pál regénye alapján.

Száz Pál füveskönyve olyan szépirodalmi mű, amelyet tájszólásban írtak, fonetikus lejegyzéssel. Gyógynövényekről és emberi sorsokról szól, és a szerző a növények iránti tisztelet mellett a mátyusföldi nyelvjárást igyekszik összeboronálni a költészettel.

18:00 – Kamaraszínház Társalgó

Fűje sarjad mezőknek – irodalmi beszélgetés Száz Pál szerzővel és az alkotókkal.

A beszélgetést vezeti Varga Emese, az előadás dramaturgja, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője.

20:00 – Játékszín

Spiró György: Prah - komédia

A Komáromi Jókai Színház előadása

Ön vajon végiggondolta már, mi lenne, ha egyszer ötös találata lenne a lottón (vagy a sportkán)? El tudja képzelni, mit tenne, ha az ölébe hullana 2 millió euró? Úgy tenne, mintha mi sem történt volna, s szép csöndben újrarendezné az életét, vagy másnap felmondva, hátrahagyva mindent új életet kezdene?

november 3. péntek

19:00 – Nagyszínház

Mikszáth – Lakatos – Laboda: A beszélő köntös – zenés játék

A Komáromi Jókai Színház előadása

A beszélő köntös igazi családi előadás, a fiatalabb nézőknek épp olyan színházi élményt kínál a fordulatokban gazdag történet, az akciójelenetek, a török–labanc–kuruc támadások, mint szüleik számára, akik kisebbségi helyzetünk abszurditásán, kiszolgáltatottságunk és ügyeskedéseink komikusságán tűnődhetnek el.

november 4. szombat

10:00 – Csarnok

N. Tóth Anikó: A kacagó királykisasszony - mesejáték

A Komáromi Jókai Színház előadása

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy bolygó, a neve Föld. A Föld a Naprendszernek a Naptól számított harmadik bolygója. A bolygók nagyság szerinti sorrendjében az ötödik. Ez a világegyetem egyetlen olyan bolygója, amelyről tudjuk, hogy életet hordoz. Életet! Nagyjából 4,57 milliárd éve alakult ki. Olyan kis lények élnek rajta, melyek nem veszik észre, hogy tönkre teszik. Nem gonoszok ők, csak sok a dolguk. Leckét írni, munkába menni, kutyát sétáltatni, főzni, olvasni, házat építeni. És nincs sok idejük. És a Föld meg legszívesebben levetné őket magáról. Megrázná magát, mint a kutyánk, mikor vizes. És a pici lények mind-mind lehullanának róla.

19:00 – Kamaraszínház

Schwechtje Mihály: Az örökség - tragikomédia

A Komáromi Jókai Színház előadása

A történet főszereplője, Szabó András gyerekorvos anyja halála miatt érkezik vissza Németországból szülőfalujába, hogy rendezze az családi hagyatékkal kapcsolatos intéznivalókat, többek közt az anyja által ráhagyott gyermekorvosi praxist. Bár Andrásnak esze ágában sincs maradni, vagy beleavatkozni a falu életébe, elkerülhetetlen, hogy ne szembesüljön a hivatalnokok butaságnak álcázott kétszínűségével, a problémák elfedésének módszertanával, például azzal, hogy mennyire nem lehet mit mondani arra, hogy ha egyszer az égadta világon senki nem tesz semmiféle bejelentést, akkor nincs is mit kivizsgálni. Tehát nincs probléma. Csak épp gyerekhiány van. A fiatalok elköltöznek, nincs miért maradni, a „Kóreában” élő gyerekeket pedig eladják külföldre. Jobb is nekik, legalább nem a mocsokban nőnek fel, amúgy sem hiányoznak senkinek – vélik a falubeliek.

Schwechtje Mihály filmrendező színpadi műve 2020-ban a Legjobb magyar dráma díját nyerte el. A darab megtörtént esetet dolgoz fel, a szerző korábban egy kisjátékfilmet is forgatott az eladott gyerekek ügyéről.

A Határtalan Napok részletes programja megtalálható az oldalon!